Meest succesvolle treble winnende teams

Treble winnende clubs behoren tot een elite-voetbalgroep. Een trofee winnen is een van de moeilijkste doelstellingen in het voetbal, dus er drie winnen in één seizoen is bijna een wonder. Hier volgen de meest succesvolle treble-winnaars.

Inter Milaan – 2009/ 10

Het mooiste seizoen in de geschiedenis van Inter Milaan, waarin Jose Mourinho deze zwart-blauwe club van Milaan naar een ongelooflijke drievoudige overwinning heeft begeleid. De Coppa Italia-, Serie A- en Champions League-trofeeën bracht hij allemaal naar het San Siro, voor het eerst in de geschiedenis in één seizoen.

Als het gaat om succesvolle transferwindows, dan is de zomer van Inter Milaan van 2009 een uitblinker hierin. Na het verlies van Zlatan Ibrahimovic aan Barcelona kwamen Samuel Eto’o, Diego Milito, Wesley Sneijder, Thiago Motta en Lucio bij deze club, om er maar een paar te noemen. Elk van deze spelers zou een belangrijk onderdeel gaan vormen bij het behalen van de treble.

Mourinho staat bekend om zijn voorzichtige, maar consequente voetbalstijl, en daar is niets mis mee. Het beste voorbeeld van zijn tactische bekwaamheid kwam in de Champions League voren, toen hij in de halve finales het geweldige Barcelona van Pep Guardiola uitschakelde. Inter won de eerste stap met 3-1 in het San Siro. Tijdens de tweede wedstrijd waren ze wel bedacht op de aanvallende kracht van Barcelona, maar verloren met 1-0. Toch gingen ze nog door naar de finale.

Niet alleen versloegen ze Roma met 2 punten en wonnen ze de Serie A met 82 punten, maar ze versloegen de club uit de hoofdstad ook met 1-0 in de finale van de Coppa Italia, zodat er geen beker naar de hoofdstad kon worden meegenomen.

Celtic – meerdere seizoenen

Van 2016 tot 2019 deed Celtic iets wat geen enkele andere club ooit heeft gedaan, namelijk drie seizoenen op rij de treble winnen. Dit was echt een uitzonderlijke prestatie van de Schotten, die zich niets laten afnemen. Het meest indrukwekkende was dat deze club in 1967 in Lissabon de Europese beker won.

Het seizoen 2016/17 was waarschijnlijk hun beste, want Celtic bleef het hele binnenlandse seizoen ongeslagen. Brendan Roger’s team heeft toen slechts vier wedstrijden gelijkgespeeld van hun 47 competitieve wedstrijden in Schotland. Ze versloegen Aberdeen in beide bekerfinales, waarbij Tom Rogic in de Schotse bekerfinale op het laatste moment scoorde.

Het volgende seizoen slaagde Celtic erin deze ongelooflijke prestatie te herhalen door hun rivalen, de Rangers, met 5-0 te verslaan en zo de competitietitel veilig te stellen. Deze keer stonden ze in beide bekerfinales tegenover Motherwell en kwamen ze beide keren als uitdrukkelijke winnaar uit de bus.

Brendan Roger is daarna halverwege het derde seizoen naar Leicester vertrokken. Neil Lennon keerde vervolgens terug naar Celtic Park. Er veranderde verder niets voor dit team en ze werden opnieuw treble-winnaar door Hibernian en Aberdeen in de bekerfinales te verslaan.

PSV – 1987/88

Voor velen is Ajax de belangrijkste club in het Nederlandse voetbal, maar PSV zit daar niet ver achter. Deze treble is misschien niet zo beroemd als sommige andere op deze lijst, maar dat betekent niet dat hij minder indrukwekkend was.

Gecoacht door de grote Guus Hiddink en met spelers als Ronald Koeman en Edward Linskens was dit ontegenzeggelijk een van de beste teams uit Nederland. Niet alleen wonnen ze de Eredivisie met 9 punten, ze scoorden daarbij ook nog eens met 117 doelpunten.

Maar bij de Europa Cup hebben ze pas echt naam gemaakt. Na Galatasaray, Rapid Vienna, Bordeaux en het machtige Real Madrid te hebben verslagen, moesten ze het in de finale opnemen tegen Benfica.

Er gingen toen 120 minuten voetbal voorbij zonder doelpunten, dus gingen ze door met de strafschoppen. Het Nederlands elftal won deze serie uiteindelijk met 6-5 en Anton Janssen scoorde daarbij het winnende doelpunt, waardoor ze als club geschiedenis schreven.

Bayern München – 2012/13

De Champions League-finale van Chelsea verliezen in 2012 is misschien wel het beste wat Bayern München ooit is overkomen. Daarna veranderde namelijk alles voor hen en werden ze misschien wel de meest dominante club ter wereld.

Jupp Heynckes ging een stap verder dan alle andere clubs op deze lijst door maar liefst 4 trofeeën te winnen met zijn Bayern München, een voetbalclub van een andere orde. Er ontstond toen een druk transferwindow voor de Bavarians, met name door het binnenhalen van Mario Mandzukic en Javi Martinez, van wie eerstgenoemde het seizoen als topscorer beëindigde.

In de competitie zou Bayern München ongeslagen zijn gebleven, ware het niet dat een penalty in de 86e minuut Bayer Leverkusen de overwinning in de maand oktober bezorgde. Ondanks dat ene verlies wisten ze de competitie te winnen met een verbazingwekkende 91 punten, 25 punten boven de tweede plaats van Dortmund.

Hun Champions League verliep net zo stereotiep efficiënt als de competitie. Ze versloegen toen Arsenal, Juventus en Barcelona voordat ze Jurgen Klopp en Dortmund in de finale tegenkwamen. Bayern won deze wedstrijd met een doelpunt van Arjen Robben in de 89e minuut.

Barcelona – 2014/15

We hadden een paar opties om uit te kiezen voor Barcelona, maar in geen enkel ander seizoen speelde het beroemde aanvallende trio-front van Messi, Neymar en Suarez. Dus daarom richten we ons hierbij op hun geweldige seizoen in 2012/15.

Hun eerste seizoen sinds 1998/99 zonder aanvoerder Carles Puyol had zonder zijn leiderschapskwaliteiten desastreus kunnen verlopen, maar Barcelona ging door alsof er niets aan de hand was, grotendeels geholpen door de 58 doelpunten van Lionel Messi.

Ondanks hun ongelooflijke aanvallende driemanschap, moest Barcelona tot de laatste dag van het seizoen wachten totdat ze zichzelf kampioen mochten noemen, met als rivalen Real Madrid die slechts twee punten achter hen eindigden op 92 punten. De Copa del Rey werd daarna binnengehaald met een indrukwekkende 3-1-overwinning tegen Atheltic Bilbao in de finale.

En in de Champions League moesten ze daarna het beste van het beste verslaan. Barcelona versloeg Manchester City, Paris Saint Germain en Bayern München voordat ze in de finale tegenover Juventus kwamen te staan. De Italianen kregen echter geen kans. Hun 3-1-overwinning voelde als een nederlaag voor Juventus, maar Barca kon echter alleen maar blij zijn met de trofee die ze mee naar huis namen.

Manchester United – 1998/99

Dit is ongetwijfeld de grootste prestatie in het Engelse voetbal geweest en deze treble-overwinning van Manchester United werd dan ook groots gevierd binnen de club. Sir Alex Ferguson en zijn team hebben toen op een nooit eerder in Engeland vertoonde manier gedomineerd en ze worden dan ook als de allerbeste in de Engelse voetbalgeschiedenis beschouwd.

In de Premier League had Arsenal ze volledig onder druk gezet. De coachrivaliteit tussen Ferguson en Wenger kwam toen tot een hoogtepunt en zorgde daarnaast ook voor enorm entertainment. Uiteindelijk won Sir Alex Ferguson de competitie met één punt verschil.

De bekerwedstrijden zijn belangrijk in Engeland, waarvan de FA cup als de belangrijkste wordt beschouwd. De meeste teams zouden al blij zijn als ze die alleen konden winnen. In dit seizoen won Manchester United de FA cup echter op een indrukwekkende manier, door Liverpool, Chelsea en Arsenal te passeren. Daarna versloegen ze Newcastle in de finale Newcastle met 2-0.

Dit hele seizoen had kunnen gaan over de Champions League-finale tegen Bayern München. Met een achterstand van 1-0 in de extra tijd, maakte Teddy Sheringham in de 91e minuut de gelijkmaker. Daarna kwam de supersub Ole Gunnar Solskjaer in actie om de overwinning veilig te stellen met een doelpunt van dichtbij. Als je deze wedstrijd nog niet hebt gezien, bekijk hem dan online. Hij is echt de moeite waard!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *