Top 10 WK Incidenten

Van vechtpartijen tot gruwelijke overtredingen, op het WK vinden altijd heftige gebeurtenissen op het veld plaats. Terwijl het WK voetbal van Qatar 2022 volop bezig is en Nederland zich opmaakt voor de kwartfinalewedstrijd tegen Argentinië, heeft VoetbalTravel op YouTube voor jou een aantal van de meest schokkende penalty’s, tackles en indrukwekkende gebeurtenissen uit de voetbalgeschiedenis op een rijtje gezet en gerangschikt naar aantal views om vast te stellen welk moment het meest indruk heeft gemaakt.

Qatar 2022: Een terugblik op de top 10 van meest controversiële WK-overtredingen

Rangorde Wereldbeker  Incident  Views
1 Duitsland 2006 Zinedine Zidane’s kopstoot tegen Marco Materazzi 6.542.673
2 Spanje 1982 Harald Schumacher slaat Patrick Battiston knock-out 3.230.113
3 Duitsland 2006 Vechtpartij in Neurenberg 2.566.783
4 Italië 1990 Benjamin Massing botst tegen Claudio Cannigia aan 2.062.923
5 Brazilië 2014 Luis Suarez bijt Giorgio Chiellini 1.156.522
6 Zuid-Afrika 2010 De karatetrap van Nigel De Jong 1.166.968
7 Italië 1990 Frank Rijkaard spuugt naar Rudi Völler 1.077.637
8 USA 1994 Leonardo Araújo’s elleboogincident tegen Tab Ramos 492.294
9 USA 1994 Mauro Tassotti’s elleboogincident tegen Luis Enrique 333.094
10 Frankrijk, 1998 Van der Sar gaat neer bij ‘kopstoot’ van Ortega 195.881

1. Zidane’s kopstoot, Duitsland 2006 – 6.542.673 views 

Zidane’s iconische kopstoot tegen Marco Materazzi is een van de meest schokkende incidenten in de FIFA World Cup geschiedenis. Dit beruchte moment heeft maar liefst 6.5 miljoen keer views op YouTube en staat dus op de eerste plaats van deze lijst. De Franse legende Zinedine Zidane reageerde agressief met een kopstoot toen Mazaratti hem lastigviel tijdens de WK-finale van 2006. Zijn roekeloze gedrag leverde hem een rode kaart op, en dit werd ook nog eens een van de meest besproken momenten in de moderne voetbalgeschiedenis, waardoor hij uiteindelijk nooit meer professioneel heeft gespeeld.

Dit incident is sindsdien zelfs herdacht met een bronzen standbeeld, onthuld in Parijs in 2012 en later tentoongesteld in Qatar. Nadat het in 2013 van de kustlijn van Doha was verwijderd omdat men vond dat het beeld in strijd is met de islamitische regels, is het nu opnieuw in Qatar geïnstalleerd voor het wereldkampioenschap voetbal 2022.

2. Harald Schumacher slaat Patrick Battiston knock-out, Spanje 1982 – 3.230.113 views 

Bij een van de heftigste overtredingen in de geschiedenis van het WK verloor de Franse verdediger Patrick Battiston twee tanden en brak zijn ribben en ruggenwervel, nadat de Engelse doelman Schumacher hem knock-out had geslagen. Na deze venijnige aanval lag Battiston 7 minuten bewegingloos op het veld en werd er een brancard naar het veld gedragen om hem te behandelen. Schokkend genoeg kreeg Schumacher geen straf voor zijn overtreding. Dit incident wordt nu de “Tragedie van Sevilla” genoemd en voor Battiston, die 40 jaar later nog steeds last heeft van zijn verwondingen, is dit nog steeds een echte tragedie. Met meer dan 3,2 miljoen views belandt dit beroemde incident op nummer twee in onze ranglijst.

3. Vechtpartij in Neurenberg, Duitsland 2006 – 2.566.783 views 

De gemoederen liepen hoog op toen Portugal in 2006 tegen Nederland speelde en er gewelddadigheden plaatsvonden op het veld. Deze vechtpartij in Neurenberg begon al in de eerste twee minuten van de wedstrijd, toen Mark van Bommel een overtreding beging op de belangrijkste speler van Portugal, Christiano Ronaldo, waardoor hij het veld moest verlaten. Vanaf dat moment werden spelers steeds agressiever, want tegen het einde van de wedstrijd was een recordaantal van vier rode kaarten en 16 gele kaarten uitgedeeld. Dit historische moment heeft meer dan 2,5 miljoen views en staat hier op de derde plaats.

4. Benjamin Massing botst tegen Claudio Cannigia aan, Italië 1990 – 2.062.923 views

Benjamin Massing van Kameroen botste tegen de Argentijnse aanvaller Claudio Cannigia op tijdens het WK van 1990. Voor deze gevaarlijke tackle kreeg hij de rode kaart. Vlak voor het incident wist Cannigia de tackles van twee Kameroense verdedigers te ontwijken, voordat hij deze gewelddadige tackle van Massing kreeg. Het theatrale gehalte van deze tackle is onmiskenbaar, want Cannigia vliegt daarna door de lucht, terwijl de schoen van Massing wordt gelanceerd. Hierna schopt hij bovendien Jorge Burruchaga zonder schoen aan zijn voet, waarna hij van het veld wordt gestuurd. Dit incident heeft meer dan 2 miljoen views, waardoor deze felle tackle op de 4e plaats in ons klassement is beland.

5. Luis Suarez bijt (opnieuw!), Brazilië 2014 – 1.156.522 views 

Tijdens een schermutseling op het veld beet de Uruguayaanse spits Luis Suarez de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini tijdens het WK van 2014 in Brazilië. Suarez kreeg daarvoor een verbod van vier maanden op voetbalgerelateerde activiteiten. Dit schokkende moment heeft meer dan 1,1 miljoen views en iedere voetballiefhebber is hier wel van op de hoogte. Dit was eigenlijk de derde keer dat Suarez een speler tijdens een wedstrijd had gebeten, maar deze keer gaf de FIFA hem eindelijk een verbod van 4 maanden op voetbalgerelateerde activiteiten, waardoor hij in dat jaar van het WK werd uitgesloten. Maar daarnaast kreeg Suarez ook nog een boete van maar liefst £ 65.680 voor dit incident – hij had dus beter zijn tanden in een heerlijke biefstuk kunnen zetten!

6. De karatetrap van Nigel De Jong, Zuid-Afrika 2010 – 1.166.968 views  

Tijdens de finale van het WK 2010 in Zuid-Afrika tussen Spanje en Nederland zagen we Nigel De Jong zijn karatetrap oefenen op het veld. Hij schopte de Spaanse middenvelder Xabi Alonso tegen zijn borst, waardoor Alonso kronkelend van de pijn op de grond viel. Dit fragment is inmiddels 1 miljoen keer bekeken. Omstreden was dat hij voor deze agressieve trap slechts een gele kaart kreeg. Maar Alonso haalde de trofee binnen door de wedstrijd tijdens de extra tijd met 1-0 te winnen.

7. Rijkaard spuugt naar Völler, Italië 1990 – 1.077.637 keer bekeken

De twee rivalen Frank Rijkaard en de Duitse speler Rudi Völler botsten tegen elkaar op tijdens het WK van 1990 in Italië, waarna Frank Rijkaard vervolgens deze Duitse speler bespuugde. Dit incident vond plaats nadat Rijkaard een gele kaart had gekregen na een overtreding op Völler. Woedend rende hij daarna op Völler af en spuugde in zijn haar. Vreemd genoeg was het Völler die toen een gele kaart kreeg. Later in de wedstrijd ontstond er opnieuw een woordenwisseling waarbij Rijkaard op de voet van Völler trapte en hem voor de tweede keer bespuugde, met als gevolg dat beide spelers van het veld werden gestuurd. Door deze onterechte straf voor Völler heeft iedereen een naar gevoel over deze wedstrijd overgehouden, en het beeld van Völler die bespuugd wordt, staat zelfs na al die jaren nog in ons geheugen gegrift. Met meer dan 1 miljoen views gaat dit moment de boeken in als een van de meest schokkende momenten uit de WK-geschiedenis.

8. Leonardo Araújo’s elleboogincident tegen Tab Ramos, VS 1994 – 492.294 views 

In een wedstrijd tegen de VS haalde de Braziliaan Leonardo Araújo uit naar de Amerikaanse middenvelder Tab Ramos – en gebruikte daarbij zijn elleboog. De scheidsrechter gaf Leonardo terecht een rode kaart, terwijl Ramos op de grond lag met een schedelbasisfractuur. Dit gewelddadige moment heeft bijna een half miljoen views en staat nu op de achtste plaats van onze lijst. Toen Ramos de pure kracht van Leonardo’s krachtige uithaal voelde, verloor hij gedurende enkele seconden het bewustzijn en artsen bevestigden later dat hij een kleine hersenbloeding had opgelopen. Leonardo bleef echter niet ongestraft, want de FIFA gaf hem een speelverbod op vier wedstrijden, waardoor hij de rest van de competitie niet meer mocht meespelen.

9. Mauro Tassotti’s elleboogincident tegen Luis Enrique, VS 1994 – 333.094 views 

Hoewel Tassotti een beroemde speler was nadat hij zijn eerste WK in 1992 had gewonnen, zal zijn carrière voor altijd bezoedeld blijven door zijn actie tijdens de kwartfinale tussen Italië en Spanje in het WK van 1994 in de VS. Deze Italiaanse rechtsback, Mauro Tassotti, sloeg Luis Enrique namelijk in zijn gezicht met zijn elleboog, waardoor deze speler zijn neus brak. Tassotti kreeg hiervoor een speelverbod op 8 wedstrijden. Na dit incident heeft hij nooit meer voor Italië gespeeld. Met meer dan 300.000 views bereikt dit voetbalmoment in de voetbalgeschiedenis de negende plaats op onze ranglijst.

10. Van der Sar gaat neer bij ‘kopstoot’ van Ortega, Frankrijk, 1998 – 195.881 views 

Elke voetbalfan herinnert zich nog de fameuze kwartfinale-wedstrijd tegen Argentinië tijdens het WK ’98. En dat is niet alleen vanwege de beroemde goal van Dennis Bergkamp.

Het Nederlands Elftal was er bij deze wedstrijd op gebrand om niet te worden geprovoceerd door de Argentijnen. Dat lukte niet alleen heel goed, ook gaf Oranje Argentinië een koekje van eigen deeg;

Van der Sar speelde een aardig stukje theater toen hij naar de grond ging bij een aanraking met het hoofd van de Argentijnse vedette Ortega. Ortega moest vervolgens met rood het veld verlaten en de rest is geschiedenis.

Methodiek:

VoetbalTravel (https://www.voetbaltravel.nl/) zocht naar de meest schokkende overtredingen in de WK-geschiedenis.

  1. Hiervoor hebben we eerst een lijst opgesteld met bovengenoemde doelstellingen en daarbij gegevens verzameld uit de Mens JournalGive Me Sport, History of Soccer en Metro.
  2. VoetbalTravel verzamelde vervolgens YouTube-video’s per individueel incident en zocht de video’s met het hoogste aantal views.
  3. De details van het incident, de WK-wedstrijdgegevens en het aantal YouTube-views zijn toen in een tabel samengebracht.
  4. Daarna rangschikte VoetbalTravel deze gegevens in volgorde van views, van meest naar minst bekeken.
  5. Al deze gegevens werden verkregen door VoetbalTravel op 16/11/2022 en zijn onder voorbehoud van wijzigingen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *