5 ondergewaardeerde derby’s die elke voetbalfan moet zien

Voetbal staat bol van de verhitte rivaliteiten tussen clubs die elkaar al decennia haten. Derby’s zoals Celtic tegen Rangers, AC Milan tegen Inter en Barcelona tegen Real Madrid halen alle krantenkoppen, maar sommige minder bekende confrontaties bieden net zo’n geweldige ervaring.

Atletico Madrid – Rayo Vallecano 

Veel voetbalfans weten niet eens dat Rayo Vallecano in de Spaanse hoofdstad Madrid is gevestigd, maar hun derby met de plaatselijke rivalen Atletico Madrid is een van de hevigste van het land.

Een wedstrijd vol politieke intriges vanwege de beroemde linkse aanhang van Rayo en de meer conservatieve aanhang van Atletico, verwacht vuurwerk, soms letterlijk, zodra deze twee clubs elkaar op het veld ontmoeten.

Het is eerlijk om te zeggen dat Atletico Madrid vaker wel dan niet aan het langste eind heeft getrokken. Sinds 2014 hebben ze alle wedstrijden in La Liga op twee na gewonnen, en die andere twee wedstrijden waren gelijkspelen.

Of je deze derby nu gaat bekijken in Atletico’s onlangs gerenoveerde, schone en moderne Wanda Metropolitano stadion met 68.000 zitplaatsen of in Rayo’s iets kleinere maar zeer charmante Campo de Futbol de Vallecas met 14.000 zitplaatsen, er staat je iets te wachten wanneer deze twee elkaar ontmoeten.

Roma – Napoli

 De Derby del Sole (of Derby van de Zon in het Engels) is een wedstrijd die wordt uitgevochten tussen de grootste clubs van Italië buiten het veel rijkere noorden van het land.

Juventus, AC Milan en hun stadsrivalen, Inter, hebben het Italiaanse voetbal gedomineerd sinds het begon. Zelfs Torino had zijn momenten met hun beroemde ploeg Grande Torino uit de jaren 1940. Trofeeënkasten verder naar het zuiden zijn een beetje leger.

De laatste titel in de Serie A behaalde Roma in het seizoen 2000/01 en Napoli nog verder terug in 1989/90, toen ze door de legendarische Diego Maradona naar de top werden geleid. Dit mag je er echter niet van weerhouden om naar deze twee wedstrijden te gaan kijken.

Zowel Napoli als Roma kunnen bogen op enkele van de meest ongelooflijke en gepassioneerde fans in het Europese voetbal. Een wandeling door de mooie stad Napels bewijst hoe belangrijk de club is voor de mensen, muurschilderingen van Maradona sieren vele muren.

De video’s van Paulo Dybala’s recente onthulling als Roma-speler in het centrum van de stad zijn al het bewijs dat de Roma-fans het voetbal een warm hart toedragen. Duizenden gingen de straat op om het te vieren.

Deze derby betekent heel veel. Mis het niet, het zou een ervaring als geen ander zijn.

Dortmund – Gladbach

Het Duitse voetbal draait niet alleen om Bayern München. Hoewel de Beiernaren het spel in eigen land hebben gedomineerd, is de Borrussen-derby tussen Borussia Dortmund en Borussia Monchengladbach er een met een immense geschiedenis.

Dit mag dan geen traditionele lokale derby zijn, aangezien de steden Dortmund en Gladbach bijna twee uur van elkaar verwijderd liggen, maar aangezien beide clubs in de loop van de geschiedenis van het toernooi regelmatig in de Bundesliga hebben gespeeld, is er geen liefde verloren tussen de twee groepen fans.

In de jaren 70 was Gladbach de gouden jongen van Duitsland. Ze wonnen de competitietitel drie keer op rij van 1974-1977, met de legendarische Deense spits Allan Simonsen die de Ballon d’Or won in het laatste van die jaren.

De laatste tijd is het echter Dortmund dat aan het langste eind trekt. In februari 2022 wonnen de jongens in het geel nog met 6-0.

De ‘Gele Muur’ van Dortmund is een voetballegende, maar eerlijk gezegd maakt het niet uit in welk stadion je deze twee wedstrijden gaat bekijken. Hoe dan ook, je bent in voor een pittige affaire.

Espanyol – Barcelona

Barcelona is een van de weinige clubs die moeilijk te haten zijn, tenzij je een Espanyol-fan bent. In Catalonië noemen ze deze wedstrijd de Derbi barceloní, en hoewel dit de meest gespeelde lokale derby van La Liga is, is het ook de meest eenzijdige.

Zoals zoveel Spaanse rivaliteiten is ook deze doordrenkt van politiek. Tijdens de dictatuur van generaal Franco werd FC Barcelona gezien als posterboy van het anti-establishment, terwijl Espanyol zich meer schikte naar het gezag.

Espanyol heeft echter zijn momenten gehad. In 2007, op de voorlaatste speeldag van het seizoen, werd er met 2-2 gelijkgespeeld, wat Real Madrid hielp om dat seizoen de titel te winnen. De grootste overwinning in deze wedstrijd behoort ook toe aan Espanyol, een 6-0 overwinning in 1951.

Een van de leukste dingen van het bezoeken van een plaatselijke derby als deze is de mogelijkheid om een stad te verkennen, en in Barcelona is er veel te zien. Bekijk de bezienswaardigheden, eet wat lekkers en ga kijken naar een van de meest unieke derby’s die voetbal te bieden heeft.

Fulham – Crystal Palace

 Er zijn zoveel voetbalclubs in Londen, dat het moeilijk is een kilometer te lopen zonder een of ander stadion tegen te komen. Alleen al in de Premier League zijn er momenteel zeven clubs uit de hoofdstad.

Craven Cottage, de thuishaven van Fulham, is echt een uniek stadion. Het is nauwelijks veranderd sinds de West-Londense club er in 1896 zijn intrek nam. Dat is meer dan 100 jaar voetbalgeschiedenis op vier tribunes.

Onder de fans van het Engelse voetbal wordt algemeen aanvaard dat de fans van Crystal Palace in Selhurst Park een van de beste sferen van het land creëren. Als je naar een derby in dit stadion gaat kijken, verwacht dan enthousiasme, intensiteit en onophoudelijk gezang.

Onder hun respectieve managers, Patrick Viera en Marco Silva, spelen beide clubs goed voetbal. Een wedstrijd tussen deze twee teams belooft twee dingen – doelpunten en een leuke tijd.

Voetbal is zoveel meer dan kijken naar de beste teams die tegen elkaar spelen, keer op keer. Deze teams en wedstrijden hebben toegewijde fans en dat soort ervaring is wat het mooie spel zo mooi maakt.

Fulham stadium


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *