Ronaldo gaat Messi toch nog voor in prestigieus klassement

Met de transfer van Cristiano Ronaldo naar Al Nasser werden alle records verbroken als het gaat om de verdiensten van de internationale voetbalsterren. Zo staat Ronaldo kort na een voor hem teleurstellend verlopen WK toch op de hoogste trede van een ranglijst. VoetbalTravel analyseerde de salarissen van ruim 32.000 actieve voetballers en maakte een wereldranglijst voor de topverdieners. Een WK salarissen zeg maar. Hoe komen de belangrijkste WK sterren en de verschillende landen die deelnamen aan het WK er vanaf?

Belangrijkste bevindingen

 • Cristiano Ronaldo is de bestbetaalde voetballer ter wereld en verdient ongeveer 198 miljoen euro per jaar bij Al Nasser, waarmee hij alle andere spelers ver achter zich laat.
 • Frankrijk heeft de tweede bestbetaalde voetballer ter wereld met Kylian Mbappé die meer dan 89 miljoen euro per jaar verdient. Argentinië is tweede op deze lijst met Lionel Messi (59 miljoen euro) en Brazilië derde met Neymar (51 miljoen euro).
 • Ook opvallend: Eden Hazard is de derde best bestbetaalde van Europa (en uiteraard de best betaalde van België).
 • De Engelse speler Jadon Sancho is de bestbetaalde voetballer in Engeland en staat op de zevende plaats van bestbetaalde voetballers in Europa. Aaron Ramsey uit Wales staat 15e in de toplijst van Europa en de Schotse speler Kieran Tierney 19e.
 • Met bijna 21 miljoen euro per jaar is Sadio Mané de bestbetaalde voetballer van Senegal en Afrika.
 • De Zuid-Koreaanse superster Heung-Min Son is de bestbetaalde voetballer van zijn land en Azië.
 • Paris Saint-Germain heeft de meest vermogende sterren in zes landen, gevolgd door Napoli, Liverpool en Barcelona met vier. De Engelse Premier League heeft daarnaast de bestbetaalde sterren van het land (24). 

Top 3 in de wereld

Voetbaltravel kan onthullen dat op de eerste plaats de Portugese Cristiano Ronaldo staat. Hun bestbetaalde speler Cristiano Ronaldo verdient 198 miljoen euro per jaar en is daarmee de bestbetaalde voetballer ter wereld! Het is niet verrassend om deze iconische superster van het laatste decennium bovenaan de lijst te zien staan na het tekenen van een ongelooflijk lucratieve deal die recent officieel beklonken werd. Zal hij Al Nasar de titel bezorgen, zijn loon rechtvaardigen en het Saoedische voetbalspel promoten met zijn waanzinnige salaris?

Op de tweede plaats staat Frankrijk, tevens ‘runner up’ van het afgelopen WK, met Kylian Mbappé  die jaarlijks maarliefst 89 miljoen euro toucheert. Mbappé kan ook gezien worden als de ster met de langste toekomst voor zich. Zal hij het duizelingwekkende salaris van Ronaldo in zijn carrière gaan overtreffen?

Op de derde plaats staat de Argentijn Lionel Messi, die 59 miljoen euro per jaar verdient. Na een recordaantal van zeven Ballon d’Ors en het winnen van alles op clubniveau, heeft Messi eindelijk zijn laatste droom verwezenlijkt: het winnen van de Wereldbeker voor Argentinië.

Hoogst betaalde voetballer per continent 

 •  Cristiano Ronaldo is met grote afstand de bestbetaalde voetballer ter wereld en verdient meer dan Mbappé en Messi samen.
 • Met de PSG-teamgenoten Kylian Mbappé en Lionel Messi als de tweede en derde bestbetaalde voetballers ter wereld, staan zij respectievelijk voor Europa en Zuid-Amerika op de eerste plaats
 • Eden Hazard was de derde bestbetaalde speler in Europa
 • De 22-jarige Jadon Sancho is de bestbetaalde voetballer in Engeland met een salaris van 20,8 miljoen euro en staat op de zevende plaats van bestbetaalde voetballers in Europa.
 • De Senegalese topscorer aller tijden, Sadio Mané, wordt ook beschouwd als één van de beste Afrikaanse spelers aller tijden en is de bestbetaalde speler in Afrika. Zijn nieuwe contract, met een transfer van Liverpool FC naar Bayern München, verzekert hem een jaarsalaris van €21.676.143.  
 • In Noord-Amerika is Christian Pulisic de bestbetaalde voetballer met een jaarsalaris van 7,8 miljoen pond, betaald door zijn club Chelsea.
 • Aan de andere kant van de wereld is Heung-Min Son gekroond tot de bestbetaalde Aziatische voetballer in 2022. Son, die al zeven jaar voor Tottenham Hotspur in de Engelse Premier League speelt en tevens aanvoerder is van het Zuid-Koreaanse nationale team, verdient jaarlijks €11.441.065.
 • Chris Wood, topscorer van Nieuw-Zeeland, speelt sinds 2009 in de Engelse competitie en heeft een salaris van €4.767.110, nadat hij dit jaar een transfer naar Newcastle United maakte. Daarmee is hij de bestbetaalde voetballer in Oceanië.

Clubs met de meeste vermogende sterren van het land

 • Paris Saint-Germain heeft de meest vermogende sterren in zes landen. Zij betalen niet alleen twee van de drie hoogste voetbalsalarissen ter wereld, maar hebben ook de meestverdienende spelers uit Costa Rica, Italië en Marokko op de loonlijst.
 • De Engelse Premier League clubs hebben gezamenlijk 24 van de bestbetaalde sterren in hun land in dienst, dat is meer dan de Italiaanse Serie A (18), La Liga (15), Ligue 1 (12), Saudi Professional League (10) of elke alle andere voetbalcompetities ter wereld. 

Methodiek

 1. Voetbaltravel ging op zoek naar de bestbetaalde voetballer in elk land in 2022.
 2. Hiervoor stelden zijn een lijst samen met meer dan 32.000 spelers over de hele wereld, die voor hun nationale team spelen/speelden en nog steeds actief zijn in het voetbal. 
 3. Vervolgens hebben ze de salarisgegevens van alle spelers uit verschillende bronnen gehaald om ze te vergelijken. De belangrijkste gebruikte bronnen zijn: Salarissport, Spotrac, en Capology. Nadat alle spelers per land waren gerangschikt, werd de bestbetaalde speler van elk land bepaald. 
 4. Voor elke speler werden het weekloon, het jaarloon, het nationale team en de huidige club waarvoor zij spelen in dit onderzoek genoteerd. 
 5. Voor spelers met meerdere nationaliteiten werden hun gegevens geteld voor het laatste nationale team waarvoor zij speelden/spelen. Joel Matip bijvoorbeeld, is geboren in Duitsland, maar hij vertegenwoordigde Kameroen (2010-2015) in zijn internationale carrière. Vanwege zijn hoge salaris werd hij gerekend tot de bestbetaalde speler van Kameroen.
 6. Dit salaris is exclusief bonussen of eventuele ondersteuningen.  
 7. Door de recente sluiting van de transferwindow en het verschil in salarisrapportage-data van de teams, zijn sommige salarissen die voor 2022 zijn opgenomen mogelijk nog niet t/m het seizoen 2022/23 bijgewerkt. 
 8. Zestig geanalyseerde landen werden uitgesloten wegens ontbrekende gegevens. 
 9. De volledige dataset met gegevens voor 222 landen vind je hier.
 10. Xe Currency Converter is gebruikt voor de omrekening van valuta en de koersen zijn correct per 22/09/2022.
 11. Alle gegevens zijn verzameld op 14/09/2022 en kunnen worden gewijzigd. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *