5 wedstrijden die de geschiedenis van Inter Milan bepalen

Inter is een van de sterkste ploegen van Italië. Sinds het ontstaan van de Serie A is het team nog nooit gedegradeerd en heeft vele titels op zijn naam staan. Het is zelfs de Italiaanse ploeg met de op twee na meeste trofeeën, en de enige Italiaanse ploeg die de treble heeft gewonnen. Dit gebeurde in 2010 onder leiding van de Portugese Coach José Mourinho.

Hier volgt een lijst van de vijf spannendste wedstrijden in de geschiedenis van Inter Milan.

Inter Milan – AC Milan 1949: Doelpuntengekte

Tijdens seizoen 1949 waren Inter Milan, AC Milan en Juventus in een echte doelpuntencompetitie verwikkeld. Juventus stond als eerste op de ranglijst met precies 100 doelpunten in 38 wedstrijden en Milan volgde daarachter met 118 gescoorde doelpunten tijdens het seizoen. Inter maakte het podium compleet na ‘slechts’ 99 doelpunten in dit seizoen te hebben gescoord.

Op 6 november 1949 vond er een spannende wedstrijd plaats tussen Inter en Milan die eindigde met 6-5 voor Inter.

Binnen de eerste 7 minuten scoorde Enrico Candiani twee doelpunten voor Milan. Het liep gesmeerd voor de Rossoneri, die in de 19e minuut met 1-4 voor stonden dankzij het Zweedse duo Gunnar Nordahl en Nils Liedholm. Maar Inter liet zich niet kennen en de eerste helft eindigde met een 3-4 tussenstand.

Na de rust nam Inter de leiding over met twee snelle doelpunten. Milan zorgde daarna voor de gelijkmaker met 5-5, maar in de 64e minuut zorgde Amedeo Amadei voor de overwinning na het scoren van het beslissende doelpunt voor de Nerazzurri en bracht de eindstand op 6-5. Waarschijnlijk was dit achteraf de gekste Derby della Madonnina aller tijden!

Inter Milan – Real Madrid 1964: De geboorte van La Grande Inter

In 1964 clashte Inter Milan met Real Madrid in de 9e editie van de Europacup. Meer dan 71.000 toeschouwers genoten van deze wedstrijd in het Praterstadion in Wenen.

Het team werd vanaf de zijlijn geleid door de Argentijnse tacticus Helenio Herrera en in de ploeg zaten sterren zoals Giacinto Facchetti, Sandro Mazzola en Luis Suárez. Ondanks dat Real Madrid dit toernooi meerdere malen op zijn naam had staan, versloegen de Nerazzurri de Spaanse ploeg met 3-1. De finale bracht dit team de naam la Grande Inter. Ze verdedigden hun Europese kroon succesvol in 1965 met een zeer sterke defensieve mentaliteit, bekend als Catenaccio, waardoor ze een van de sterkste teams op het continent werden.

Inter Milan – Lazio 1998: Een Italiaanse UEFA Cup finale

De Nerazzurri namen het in Parijs op tegen Lazio in het Parc des Princes tijdens de UEFA Cupfinale van 1997/1998. Deze wedstrijd eindigde in een 3-0 overwinning voor Inter Milan.

Inter beet direct vanaf de eerste minuten van zich af, wat al in de vijfde minuut resulteerde in een goal. Lazio probeerde de hele wedstrijd om te scoren, maar Inter liet het er niet bij zitten en maakte nog twee doelpunten, één in de 60e en één in de 70e minuut, waardoor ze de UEFA Cup van dat seizoen wonnen.

AC Milaan – Inter Milan 2006: Derby in de schaduw van Calciopoli

Het 2006/7 Serie A seizoen werd geconfronteerd met de gevolgen van het Calciopoli-schandaal. AC Milan en Lazio werden gestraft, en Juventus werd naa de Serie B gestuurd. Inter Milan werd de winnaar en won zijn 15e Scudetto met zeer weinig tegenstand. Tijdens dit seizoen kwamen Inter Milan en AC Milan op 28 oktober in het San Siro-stadion tegen over elkaar te staan in een spectaculaire derby.

Meteen vanaf de eerste minuten bewees Inter dat zij de beste ploeg van het land waren met een 0-2 voorsprong bij de rust. Na de rust lieten de Nerazurri zich niet kennen en scoorden maar liefst vier doelpunten. Marco Materazzi, één van de beste verdedigers van Inter, scoorde het laatste doelpunt met een kopbal. Maar toen hij na zijn doelpunt uitbundig zijn shirt uittrok, werd hij voor de tweede keer met een gele kaart bestraft en moest het veld verlaten. Dat schudde Milan wakker en zorgde bijna voor een gelijkspel, en deze wedstrijd eindigde op dramatische wijze met een 3-4 stand.

Inter Milan – Bayern München 2010: Mourinho zorgt voor glorie bij Inter

In het seizoen 2009/10 was Inter onder leiding van José Mourinho een geweldig team. Hij zorgde ervoor dat Inter de treble won door in de Scudetto, Coppa Italia en de Champions League de overwinning naar zich toe te halen. Dankzij de Argentijnse aanvaller Diego Milito en de Nederlandse middenvelder Wesley Sneijder, hebben de Nerazzurri in de Champions Leaguefinale tegenover Bayern München bewezen de betere ploeg te zijn .

Deze wedstrijd in het Santiago Bernabeu in Madrid eindigde met 2-0. In de 35e minuut trapte doelman Julio César een lange bal, die Milito controleerde en naar Sneijder passte. De Nederlandse spelmaker speelde de bal weer terug naar hem toe om de Duitse doelman te verslaan. Dit laat zien hoe goed Inter op beide gebieden speelde. Bayern kon niet voorbij Julio César komen en Milito scoorde opnieuw in de 70e minuut. Het was de eerste overwinning van de Nerazzurri in de Europa Cup sinds la Grande Inter in de jaren zestig.