Ontdek de geschiedenis van Atlético Madrid in Madrid

Atlético Madrid is één van de meest iconische teams in het Spaanse topvoetbal. Hoewel Atlético lange tijd is overschaduwd door de twee Spaanse titanen van het internationale voetbal (Real Madrid en Barcelona), is het ten aanzien van zijn kracht zeker een team om rekening mee te houden. Deze club heeft ook eigenlijk best een lange en merkwaardige geschiedenis.

1. Herkomst

Club Atlético de Madrid kende geen normale start. In feite is de club niet ontstaan als een onafhankelijke club. In 1903 besloten drie Baskische studenten die in Madrid studeerden, een team op te richten dat een afspiegeling vormde van hun geliefde thuisploeg, Athletic Bilbao, dat in 1898 werd opgericht en een van de oudste teams van Spanje is.

Deze studenten richtten toen een aparte tak van Athletic Bilbao in Madrid op om mee te spelen in de plaatselijke universiteitscompetities en andere plaatselijke toernooien. Vanaf dat moment werd het zaadje geplant van wat uiteindelijk Atlético Madrid zou worden. Het team speelde vroeger in Vallecas, de huidige thuishaven van Rayo Vallecano.

Om een idee te krijgen van de begindagen van Atlético, stellen wij voor dat je je voetbalreis naar Atlético Madrid op nummer 21 van Calle de la Cruz begint. In de iconische Barrio de las Letras bevindt zich een gedenkplaat die herinnert aan de oprichting van dit team. Atleti speelde oorspronkelijk in een wit met blauw shirt, vergelijkbaar met hun moederteam Athletic Bilbao. Shirts uit deze tijd zijn te vinden in hun museum, gelegen in het Wanda Metropolitano Stadion.

2. Voortgang

In hun eerste jaren was Atlético Madrid niet zo’n groot team. Daardoor hadden zij moeite om succesvol aan toernooien deel te nemen. De beste jonge spelers werden naar Bilbao gestuurd, omdat dat hun moederclub was, en dit maakte het moeilijk voor het team om goed te presteren. Na ongeveer 10 jaar verbrak het zijn band met Athletic Bilbao en werd een onafhankelijke club.

Na de Spaanse Burgeroorlog fuseerde Atlético Madrid met de Aviación Nacional, het nationale elftal van de Spaanse luchtmacht. Na deze fusie werd een competatiever team opgericht onder de naam Atlético de Aviación. Zij zouden deze naam ongeveer een decennium behouden totdat het regime besloot om de banden met deze club te verbreken.

In deze periode speelde Atlético meestal in het oude Metropolitano Stadion. Dit was een klein stadion gelegen in de centrale wijk Tetuan, waar momenteel een grote passie voor Atlético de Madrid heerst. Tegenwoordig staat het stuk grond waar het stadion stond vol met appartementen. Toch is er nog iets heel aparts overgebleven, wat herinnert aan de vroegere tijden. Als je goed op een plattegrond kijkt, zie je dat de straten die het stadion omringen de vorm van het wapen van Atleti hebben, en deze vorm is nu nog steeds aanwezig. Als je naar een van de vele rooftopbars in deze buurt gaat, zul je dit daar zelf kunnen ervaren.

3. Hun erfgoed in de stad

Atlético Madrid is een club geweest die op vele plekken in de hoofdstad van Spanje is neergestreken. Madrid is de grootste stad van Spanje en heeft veel unieke bezienswaardigheden en plekken om te ontdekken.

Atlético Madrid speelde eerst in het Metropolitano, maar ze hebben ook in Campo de Vallecas gespeeld en op een afgebroken terrein in O’Donnell, naast het beroemde Retiro-park.

Maar het is ook leuk om te vertellen dat Atlético een paar keer in het Chamartín-stadion van Real Madrid als het plaatselijke team heeft gespeeld. Waarom? Omdat hun nieuwe stadion toen nog niet klaar was.

4. Vicente Calderon

Als je er nu heen gaat, zul je een lege plek naast de Manzanares-rivier zien, een geweldige plek om te zonnen en te ontspannen. Nog niet zo lang geleden stond daar het Vicente Calderón, het stadion van Atlético Madrid in de jaren 60 tot 2017, pal aan de rivier. Dit is de locatie waar ze de meeste wedstrijden hebben gespeeld. Het Vicente Calderón was een tempel voor Atletico-fans, en hoewel dit historische stadion er niet meer is, kun je nog steeds het gedenkteken bezoeken dat na de sloop van het stadion werd gebouwd, ter herinnering aan wat daar bijna 50 jaar heeft gestaan.

Het was juist in die tijd dat Atlético hun titels in de iconische Cibeles-fontein vierden. Maar Real Madrid ging daarna hetzelfde te doen en Atleti besloot toen om naar de Neptuno-fontein 500 meter verderop te verhuizen. Sinds 1991 is dit de plek waar fans en spelers elkaar ontmoeten na het winnen van een trofee. Als je een échte Atlético-fan bent, kun je Madrid dus niet verlaten zonder een foto bij deze Neptuno-fontein te nemen.

Dit is ook een geweldige wijk om traditionele Spaanse en Madrileense gerechten te proeven, voordat je naar de wijk San Blas gaat om hun huidige locatie te bezoeken: het Wanda Metropolitano.

5. Wanda Metropolitano

Wanda Metropolitano is sinds 2017 de tempel van de Atlético-fans. Het is één van de modernste stadions in Spanje en in Europa. Dit stadion kan 67.000 mensen ontvangen en ligt in de oostelijke buitenwijken van Madrid.

Een bezoek aan het Wanda is een absolute must als je een voetbalreis naar Atlético Madrid maakt. Maar niet alleen als fan op de tribune in de geweldige sfeer van dit stadion, ook een rondleiding door het stadion is zeer de moeite waard. Bekijk het museum met de geschiedenis en huidige bezienswaardigheden van deze club. Neem een kijkje in de kleedkamers en nog veel meer. Wist je bijvoorbeeld al dat het Wanda Metropolitano een vlag met het embleem van Atlético de Madrid heeft, en dat deze vlag de grootste vlag van Spanje is? Het stadion zit vol met interessante rariteiten zoals deze.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.