5 beste steden om de voetbalcultuur te verkennen

Madrid

Voetbal kijken in Madrid is een geweldige ervaring. In deze stad vind je vier plaatselijke clubs, van de wereldsterren van Real Madrid en hun luidruchtige buren Atlético Madrid tot de traditionele plaatselijke buurtclub Rayo Vallecano en Getafe.

Het prachtige Santiago Bernabéu Stadion is de thuisbasis van Real Madrid, die nu voor de 14e keer Europees kampioen is geworden. Hun lokale rivaal, Atlético Madrid, speelt momenteel in het Wanda Metropolitano Stadion, een gloednieuw stadion gelegen ten oosten van het stadscentrum. Laat je niet misleiden door de schone esthetiek van het stadion, de Atleti ultras zijn net zo uitbundig als alle andere Europese supporters.

Tijdens je bezoek aan Madrid is het bijwonen van een thuiswedstrijd van Rayo Vallecano, in de zuidelijke wijk van de stad, in ieder geval een absolute must. Als een van de weinige overgebleven buurtclubs in de professionele voetbalcompetitie van dit land, heeft Rayo altijd in de schaduw gestaan van Real Madrid en Atleti. Hun fans staan in heel Europa bekend om hun politiek activisme en hangen vaak anti-racistische, anti-fascistische en anti-homofobe spandoeken in het stadion op.

En als laatste, maar zeker niet de minste, hebben we nog Getafe. Deze club uit de Getafe-regio van Madrid is gedurende het grootste deel van hun relatief korte bestaan een steunpilaar voor La Liga geweest. Hun stadion mag dan slechts plaats bieden aan iets meer dan 17.000 bezoekers, maar dat betekent niet dat hun fans minder gepassioneerd zijn dan die van andere clubs in de Spaanse hoofdstad. Een voetbalreis naar Madrid is echt niet compleet zonder een bezoek aan Getafe.

Als je je voetbalreis wilt plannen rond Real Madrid, dan is het moeilijk om een betere bar te vinden met een geweldige sfeer in de buurt van het Santiago Bernabéu Stadion dan El Refugio. Het vriendelijke personeel en de gemoedelijke sfeer maken van deze bar een geliefde plek voor alle voetbalfans.

Maar er zijn slechts een paar kleine bars rond het Wanda Metropolitano Stadion te vinden. De Centro wijk van Madrid is dan een betere plek voor een hapje en een drankje. Tot de beste aanraders behoren de James Joyce Irish Pub Madrid aan de Calle de Alcalá, dicht bij het metrostation Retiro, en QW Madrid, met veel grote schermen waarop verschillende sporten worden getoond.

voetbalreis madrid

Rome

Rome is niet alleen een mekka voor historici en romantici, deze eeuwige stad heeft ook alles wat een voetbalfan begeert. De rivaliteit tussen AS Roma en Lazio is een van de meest intense in de hele voetbalwereld.

Het begon allemaal in 1927 toen drie clubs hun krachten bundelden waaruit AS Roma ontstond. Lazio was de enige Romeinse club die dit aanbod afwees en hieruit is een soort van vete tussen deze twee clubs ontstaan. Deze spanning werd alleen maar erger omdat ze ook nog een stadion moeten delen, het Stadio Olimpico met 72.798 zitplaatsen.

Het gebied rond het stadion kan rustig zijn, dus is het misschien beter om naar Prati te gaan, een nabijgelegen woonwijk dicht bij het Vaticaan, voor een hapje, drankje en een verkenningstocht. Hier vind je een ruime keuze aan pubs en bars, Romeinse trattoria’s en pizzeria’s. Hostaria Dino e Toni is populair bij zowel toeristen als de plaatselijke bevolking vanwege de royale porties pasta’s en antipasti van het huis, of je kunt er voor of na een wedstrijd naar livemuziek gaan luisteren in een plaatselijke kroeg zoals Fonclea om Rome te ervaren.

voetbalreis rome

Londen

Als je een voetbalreis naar Londen wilt maken, zorg er dan voor dat je een paar weken vrij hebt, want er is geen enkele stad in Europa met zoveel voetbalclubs. Er zitten momenteel zeven clubs uit deze hoofdstad in de Premier League: Chelsea, Arsenal, Tottenham, West Ham, Crystal Palace, Brentford en Fulham. Elke club heeft zijn eigen bijzonderheden op het gebied van stadion en atmosfeer.

Stamford Bridge, de thuishaven van tweevoudig Champions League-winnaar Chelsea, ligt vlak bij de metrohalte Fulham Broadway en is het oudste stadion in Londen, hoewel het er niet meer zo uitziet als vroeger. De Chelsea-fans zijn de laatste jaren gewend om te winnen en ten gevolge daarvan hebben enkele van de beste voetbalprofs hier op de grasmat gestaan.

Het Emirates Stadion is een van de modernste in het Engelse voetbal. Sinds ze Highbury verlieten, heeft Arsenal steeds geworsteld met het behalen van ‘silverware’, maar ze blijven een van de meest iconische clubs in deze sport. Dit is de enige club in het moderne tijdperk die een hele competitie onverslagen is gebleven. De gouden Premier League-trofee is te zien in hun museum.

Het heeft ongeveer 1 miljard pond gekost om het geweldige nieuwe Tottenham Hotspur Stadion in Noord-Londen te bouwen. Deze gloednieuwe arena is waarschijnlijk de beste ter wereld. Je kunt er niet alleen de magie van Harry Kane op het veld bewonderen, maar ook genieten van het beste eten en drinken in deze stad.

Maar de andere stadions zijn ook een bezoek waard. Het London Stadion van West Ham is gigantisch, Selhurst Park van Crystal Palace zorgt voor een van de beste voetbalsferen in het land, het Community Stadion van Brentford is klein maar overweldigend en Craven Cottage van Fulham heeft de vintage sfeer van de oude Engelse stadions en ligt in een prachtig deel van de stad. En dat zijn alleen nog maar de clubs in de Premier League. Er zijn nog 15 andere stadions die zeer de moeite waard zijn om te bezoeken.

voetbalreis londen

Glasgow

Voetbal stroomt door de aderen van Glasgow. In de grootste stad van Schotland vind je niet alleen Celtic Park en Ibrox, maar ook de thuishaven van de nationale ploeg, Hampden Park.

De Olde Firm derby tussen de Celtic en Rangers vormt eigenlijk het fundament van het Schotse voetbal. Deze twee clubs zijn veruit de succesvolste en meest gesteunde in Schotland, en deze rivaliteit gaat zo diep dat de politieke en sociale sferen in het land erdoor worden beïnvloed.

De atmosfeer in Celtic Park en het Ibrox Stadium behoort tot de meest overweldigende van alle sporten met vele voetbalhelden, zoals Ronaldinho en Messi, die zeggen dat ze deze stadions zo speciaal vinden. Beide zijn dus een must voor elke voetbalfan.

Bovendien bieden beide clubs stadion- en museumrondleidingen aan waarin ze pronken met hun legendarische geschiedenis. Vanwege de potentieel heftige en onstabiele sfeer onder de Glasgow-supporters kan het voor elke bezoeker wel verstandig zijn om in het stadscentrum te blijven. Maar er is zeker geen tekort aan pubs en bars om te genieten.

voetbalreis glasgow

Dortmund

Als Borussia Dortmund thuis in het Westfalenstadion speelt, genieten voetbalfans over de hele wereld mee. Er zijn dan iets meer dan 24.000 fans aanwezig op de Südtribüne van het stadion, de grootste overdekte staantribune ter wereld. Deze heeft de bijnaam ‘Gele muur’ gekregen vanwege zijn ongelooflijke sfeer.

Het is heel eenvoudig om in deze hele regio Nordrhein-Westfalen een geweldige voetbalbestemming te vinden. Een half uurtje rijden vanaf Dortmund brengt je naar Gelsenkirchen voor een bezoek aan Dortmunds rivaal Schalke 04, terwijl Leverkusen, Keulen en Mönchengladbach ook nog in de buurt liggen.

Dortmund is daarbij een absolute must als je jezelf wilt trakteren op traditioneel Duits eten en drinken. Van de currywurst, bratwurst en alle andere soorten worst kunnen je in het stadscentrum en buiten het stadion volop genieten. In tegenstelling tot de meeste plaatsen in Europa, mag je in Duitsland bier naar het stadion meenemen. Een van de beste plaatsen om vlak voor de wedstrijd te ‘chillen’ is de Strobels Bar, in het noordoostelijke gedeelte van het stadion. Behalve een groot buitenterras heeft deze locatie ook nog eens uitstekend bier.

Deze lijst had natuurlijk veel langer kunnen zijn, maar hier vind je enkele van de beste steden ter wereld om als voetbalfan tijd door te brengen.

voetbalreis dortmund


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *