Wat te doen tijdens een voetbalreis naar AC Milan

Een gedenkwaardige voetbalreis naar Milaan moet bestaan uit 3 dingen, lekker eten, lekker drinken en nog beter voetbal. Gelukkig hebben deze prachtige stad en de wereldberoemde Rossoneri je goed gedekt in elke afdeling.

Wie is AC Milan?

AC Milan, de regerend Serie A kampioen, is gevestigd in het rijkste deel van Italië en werd opgericht door een groep Engelse expats in 1899, net na de introductie van voetbal in het land. Sindsdien heeft AC Milan op twee na alle seizoenen in de Italiaanse topcompetitie doorgebracht en 19 keer de titel gewonnen. Daarmee staan ze op gelijke hoogte met bittere rivalen Inter en tweede na Juventus, dat op 36 Serie A-titels staat.

Hoewel ze in eigen land niet hebben gedomineerd, zijn de beroemde rood-zwarte strepen synoniem geworden met Europees succes. Zeven Champions League-titels betekenen dat ze de leidende club van Italië zijn op het continentale podium. Een voetbalreis naar AC Milan is er een met onmiskenbaar erfgoed.

AC Milan wordt momenteel gecoacht door de Italiaanse manager Stefano Pioli en heeft bekende sterren als Zlatan Ibrahimovic en Theo Hernandez, maar ook opkomende talenten als Sandro Tonali en Rafael Leão in de selectie.

Een indrukwekkende geschiedenis

AC Milan’s meest succesvolle periode kwam tussen 1986 en 2009. Op de rand van het faillissement kocht ondernemer en voormalig Italiaans premier Silvio Berlusconi de club in februari 1986, met de belofte van zware investeringen, die hij ook waarmaakte.

Arrigo Sacchi werd aangetrokken om het team te leiden, gevolgd door de hoog aangeschreven Nederlandse internationals Marco Van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard. De drie Nederlanders voegden de aanvallende dreiging toe die nodig was, terwijl de solide Italiaanse verdediging van Franco Baresi, Paolo Maldini en Alessandro Costacurta het de tegenstanders bijna onmogelijk maakte om te scoren.

Sacchi leidde AC Milan naar hun eerste competitietitel in negen jaar, door deze te winnen in het seizoen 1987/88. Dit was een voorloper van latere successen, waaronder het winnen van de Champions League in de seizoenen 1988/89 en 1989/90. Het team uit die jaren zou door World Soccer Magazine worden uitgeroepen tot het beste uit de geschiedenis.

Na het vertrek van Sacchi in 1991, nam ex-speler Fabio Capello het over. Capello had grote schoenen te vullen, maar hij bouwde voort op het fundament dat Sacchi had achtergelaten. Na zijn aanstelling als manager volgden drie opeenvolgende titels in de Serie A. In deze periode bleef A.C. Milan maar liefst 58 wedstrijden ongeslagen in de competitie, waardoor ze de bijnaam ‘de Onoverwinnelijken’ kregen.

Carlo Ancelotti ging verder waar Capello ophield. De legendarische coach won de Champions League twee keer toen hij AC Milan leidde. De eerste keer was in 2003, toen hij Juventus op strafschoppen versloeg om hun zesde titel te pakken. De nederlaag tegen Liverpool in Istanbul in 2005 werd een beetje draaglijker toen de ploeg revanche nam door de Scousers in de finale van 2007 te verslaan.

Een hapje eten

Iedereen die een voetbalreis naar Milaan maakt, wordt verwend als het op eten voor de wedstrijddag aankomt. Als je op zoek bent naar de authentieke wedstrijddag ervaring, doe dan wat de lokale bevolking doet. Ga een uur of twee voor de wedstrijd naar het San Siro en haal een broodje salume (een broodje met gezouten vlees) en een biertje bij een van de vele kraampjes buiten het stadion.

Als je liever in het centrum van Milaan blijft voordat je de reis naar het stadion maakt, dan is Chiosco Squadre Calcio, een sandwichbar met voetbalthema die zich net buiten het Sforzakasteel bevindt, een populaire bestemming voor veel voetbaltoeristen.

Voor kieskeurige eters zijn er meerdere sportbars in het centrum van de stad. Bars en restaurants, zoals The English Football Pub, die te vinden is bij de beroemde Duomo kathedraal, is een geweldige plek om een hamburger en een biertje te krijgen.

Hoe kom je naar het stadion?

In tegenstelling tot stadions in veel andere Europese steden, ligt het San Siro vrij dicht bij het stadscentrum. Je kunt de reis van drie mijl maken met de metro, die het centrum van Milaan verbindt met de stations San Siro Ippodromo en San Siro Stadio. Houd er echter rekening mee dat het op wedstrijddagen vaak het drukst is om te reizen. Je kunt het beste voldoende tijd van tevoren nemen, zodat je op tijd op jouw plaats van bestemming bent.

San Siro stadion tour

Het beroemde San Siro, dat tegen 2026 gedeeltelijk zal worden afgebroken en heropgebouwd, is een must voor iedereen die een voetbalreis naar Milaan maakt. De rondleiding kost € 30 per volwassene en € 23 per kind en bestaat uit het bekijken van de enorme hoeveelheid zilverwerk die AC Milan in de loop van zijn meer dan 100-jarige geschiedenis heeft gewonnen. Er zijn ook wedstrijdshirts te zien van iconische spelers als Paolo Maldini, Franco Baresi en Kaka.

Als je eenmaal je buik vol hebt van het museum, kun je in de voetsporen treden van enkele van de grootste spelers van het spel. Breng tijd door in de kleedkamers en loop de iconische tunnel uit voordat je wordt begroet door een van de mooiste bezienswaardigheden in het voetbal; het San Siro-veld.

Geniet van de verhalen van de gidsen, die in verschillende talen beschikbaar zijn, en van het uitzicht op het stadion, zowel vanaf de tribune als vanaf de bank. Speel de fantasie van het spelen of coachen van een van Europa’s grootste voetbalteams na.

Andere voetbal bezienswaardigheden in de stad

Het is moeilijk om een voetbalreis naar Milaan te maken en de felle rivalen van A.C. Milan, Inter, te negeren, ze delen tenslotte een stadion. Al het zilverwerk van Inter en andere aandenkens zijn te vinden in het museum en op de stadiontour.

Milaan is een van ’s werelds grootste voetbalsteden. Een voetbalreis naar deze geweldige stad is een must voor elke zelfverklaarde liefhebber van het mooie spel.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *