Zeven iconische Europese WK-stadions

Het wereldkampioenschap voetbal is het grootste toernooi in de sportwereld. De beste spelers van het voetbal komen dan samen om hun cultuur en voetbal te vieren, en daarbij op het wereldtoneel te laten zien wat zij kunnen bereiken. Enkele van Europa’s grootste stadions vormden in het verleden het middelpunt van dit kampioenschap, en hier volgen de zeven meest iconische.

Camp Nou

Camp Nou, de thuisbasis van FC Barcelona, is een van de bekendste stadions ter wereld. In het hart van het mooie Barcelona komen elke week meer dan 99.000 voetbalfans naar het stadion om hun voetbalhelden te zien spelen.

Op het heilige grasveld hebben daar de besten van de wereld gespeeld. Lionel Messi, Ronaldinho en Andres Iniesta, om er maar een paar te noemen, hebben onder de schijnwerpers van Camp Nou zich tot een voetbalgrootheid ontwikkeld.

De meest memorabele momenten ontstonden in 1982. Spanje was dat jaar geselecteerd als gastland en er werden in Camp Nou in totaal vijf wedstrijden gespeeld, waaronder die van de beroemde 1-0 overwinning van België op het Argentinië van Diego Maradona en de halve finale tussen Polen en Italië. Ook vond de openingsceremonie van het WK plaats in dit prachtige stadion van Barça!

Camp nou

Santiago Bernebau

Het Santiago Bernebau-stadion, dat algemeen wordt beschouwd als de bakermat van het Europese voetbal, heeft een geweldige geschiedenis. Maar liefst 13 Champions League-trofeeën, 35 La Liga-titels en 8 Ballon d’Ors kunnen we hier, dankzij het machtige Real Madrid, in het museum bewonderen.

Net als hun Barcelona-rivalen heeft ook Real Madrid een aantal topspelers als vertegenwoordiger gehad. Cristiano Ronaldo, Raul en de legendarische Alfredo di Stefano hebben voor meer dan 80.000 aanbiddende fans gespeeld en alles gewonnen.

Santiago Bernebau gaf de Spanjaarden de mogelijkheid om de WK-finale van 1982 te hosten. Italië won toen van West-Duitsland met 3-1 en mocht hun derde wereldbeker in ontvangst nemen, dankzij hun grote Paolo Rossi die een paar jaar geleden is overleden.

Als je naar Madrid gaat voor een voetbalreis, breng dan zeker een bezoek aan de “Jardines del Mundial” (de tuin van het WK) voor het Santiago Bernabeu. Dit is een klein parkje met een boom van elk land dat aan het WK van 1982 heeft deelgenomen.

Bernabau

Old Trafford

Er zijn niet veel clubs die groter zijn dan Manchester United, en er zijn ook niet veel stadions zo iconisch als Old Trafford. Het rode team van Manchester werd onder Sir Alex Ferguson de meest succesvolle club in de Engelse geschiedenis en het eerste team dat 20 competitietitels won.

Old Trafford, ook bekend als het “Theatre of dreams” (“Droomtheater”), staat nu synoniem met het Engelse voetbal. De klas van ’92 maakte de weg vrij voor toekomstige successen, waardoor deze club sterren als Cristiano Ronaldo kon binnenhalen. Succes kweekt succes.

1966 is het enige WK dat Engeland heeft georganiseerd en de Engelsen zijn er nog steeds ontzettend trots op! In Old Trafford werden drie wedstrijden in de groepsfase gespeeld, waarbij Portugal met Eusebio Hongarije met 3-1 versloeg.

Old trafford

Parc des Princes

Dit WK vormt het hoogtepunt van alles wat de Qatarese staat in het voetbal heeft gedaan. De aankoop van Paris Saint Germain was slechts de eerste stap in hun masterplan om het toernooi van 2022 te organiseren.

Enorme investeringen op en naast het veld hebben van Paris Saint-Germain de belangrijkste club van Frankrijk gemaakt, waardoor ze sinds de overname acht keer de Ligue 1 hebben gewonnen. Ze zijn niet alleen een superclub geworden, maar hebben ook Lionel Messi, Neymar en Kylian Mbappe naar de Franse hoofdstad gehaald.

Vóór Qatar was het Parc des Princes, met een capaciteit van 45.000 plaatsen, gastheer voor zes wedstrijden tijdens het WK van 1998. Elke wedstrijd was toen uitverkocht, waaronder de verrassende overwinning van de Kroaten op Nederland met 2-1 om de derde plaats in dit toernooi. Frankrijk zou dat jaar in de finale winnen, waarbij Zinedine Zidane twee keer scoorde, via een overwinning op Brazilië met 3-0.

Parc des princes

Allianz Arena

De Allianz Arena, waarschijnlijk het mooiste stadion op deze lijst, is de thuisbasis van het altijd aanwezige en winnende Bayern München. Met afstand de meest succesvolle club van Duitsland, FC Hollywood, zal voor altijd een topclub in het Europese voetbal zijn.

De bouw van dit stadion was slechts één jaar voor het WK 2006 afgerond, maar iedereen wist dat het een grote rol zou spelen. Dit nieuwe stadion met 66.000 zitplaatsen verwelkomde de hele voetbalwereld en organiseerde zes wedstrijden, waaronder de openingswedstrijd waarin Duitsland Costa Rica met 4-2 versloeg en de halve finale tussen Portugal en Frankrijk.

De penalty van Zidane in de 33e minuut was voldoende om de Franse nationale ploeg naar de finale te loodsen. Zijn buitenechtelijke affaire was een voorbode van een van de meest explosieve finales in de geschiedenis. Tijdens deze finale, tevens zijn laatste wedstrijd, werd Zidane van het veld gestuurd na zijn beruchte kopstoot tegen Marco Materazzi.

Allianz arena

Westfalenstadion

Van een van de mooiste stadions ter wereld tot een van de meest intimiderende. Het Westfalenstadion is de thuisbasis van de tweede club van Duitsland, Borussia Dortmund. Beroemd of berucht om zijn sfeer, was het voor niemand een verrassing dat dit stadion het toneel zou worden voor de WK-wedstrijden.

Als Dortmund in het Westfalenstadion speelt, doet de “gele muur” er alles aan om de spelers aan te moedigen. Met de grootste vrijstaande tribune van heel Europa is zijn sfeer een must voor elke voetbalfan.

Toen West-Duitsland werd geselecteerd voor het WK 1974, werd het Westfalenstadion als een van de belangrijkste stadions gekozen. Johan Cruyff en zijn geweldige Nederlandse ploeg versloegen hier Brazilië met 2-0 in de groepsfase.

Ook werd Duitsland hier in 2006 uitgeschakeld door de uiteindelijke winnaars, namelijk Italië. Dit gebeurde in de halve finale in de extra tijd en was natuurlijk een enorme schok voor de plaatselijke fans.

Westfalenstadion (Dortmund)

San Siro

Het San Siro is niet alleen de thuisbasis van twee grote clubs, AC en Inter Milaan, maar er zijn ook wedstrijden van twee WK’s gespeeld. San Siro, in het hart van Milaan, zal rond 2026 worden afgebroken en weer worden herbouwd. Zorg dus dat je dit stadion voor die tijd nog bezoekt!

Italië organiseerde ooit de tweede WK in 1934 met meer dan 80.000 fans in de oude versie van het Milanese stadion. Zij genoten toen van hun overwinning op Oostenrijk in de halve finale en wonnen uiteindelijk de trofee in een wedstrijd tegen Tsjecho-Slowakije.

Als mensen het hebben over de beste WK’s, wordt Italia 90 altijd gelijk genoemd en dat is logisch. Dit toernooi was namelijk geweldig en San Siro vormde daarbij het epicentrum van de voetbalspektakels.

In San Siro werden in totaal zes wedstrijden gespeeld, waaronder de openingswedstrijd tussen Argentinië en Kameroen, waarin de Afrikaanse ploeg met 1-0 zegevierde. Bovendien vond hier de kwartfinale tussen West-Duitsland en Tsjecho-Slowakije plaats, waarbij de West-Duitsers wonnen en uiteindelijk de wereldbeker naar huis namen.

Het WK in 2022 is dan wel aan de andere kant van de wereld, maar dat betekent niet dat je ver hoeft te reizen om de geschiedenis van dit prachtige toernooi mee te maken. In elk genoemde stadion vonden tijdens dit geweldige toernooi ongelofelijke voetbalmomenten plaats, waar jij nog steeds van kunt genieten.

San siro


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *