Wat zijn de beroemdste voetbalshirts ooit?

Aan een voetbalshirt herkent men vele dingen, zoals de naam en het rugnummer van de speler die het draagt, de kleuren en logo’s van het team, en de band met een ploeg. In het moderne voetbal verandert het shirt van een profploeg jaarlijks.

De meest voor de hand liggende reden hiervoor is het genereren van verkoop (vele fans hebben verschillende versies van het shirt van hun favoriete club).

Het logo van de sponsor van de ploeg staat meestal ook op het shirt,  de kosten voor een merk om op het shirt te staan zijn zeer hoog. Daarom veranderen de merken regelmatig naarmate nieuwe contracten worden gesloten. Dit betekent ook dat voetbalshirts één van de belangrijkste financiële activa van een ploeg zijn.

Maar omdat branding en stijl voortdurend veranderen, kan een voetbalshirt ook worden gebruikt als een herkenningsteken van een team. Daarom zijn sommige voetbalshirts meer waard dan andere.

Wij hebben besloten om een aantal van de meest iconische voetbalshirts aller tijden te rangschikken. Het was geen gemakkelijke taak omdat beroemde voetbalshirts meestal een subjectief iets is. Daarom is het ook vaak moeilijk om een waarde toe te kennen aan shirts.

Ieder van ons heeft er een of meer in het hart gesloten om uiteenlopende redenen: het ontwerp, de speler die het droeg, of een team er iets mee gewonnen heeft, enzovoort. Toch kunnen we het er allemaal over eens zijn dat sommige shirts opvallender zijn dan andere. Hier zijn de top 10 meest beroemde voetbalshirts ooit.

Top 10 Meest Beroemde Voetbal Shirts

  1. Brazilië – 1970/1971
  2. Boca Juniors – 1981/1982
  3. Celtic – 1966/1967
  4. Ajax – 1994/1995
  5. Liverpool – 1982/1983
  6. Real Madrid – 1959/1960
  7. AC Milan – 1988/1989
  8. Nederland – 1974/1975
  9. Denemarken – 1986/1987
  10. Juventus – 1985/1986

10. Juventus – 1985/1986

Dit is geen simpel voetbalshirt, dit is het Juventus shirt. Wat maakt het zo uniek? De zwarte en witte strepen, natuurlijk. Maar de enorme kraag geeft ook echt iets speciaals aan dit shirt.

Op het shirt van de club uit 1985/86 stond het logo niet. In plaats daarvan staan twee sterren voor de prestaties van Juventus in de Serie A tot dan toe – elk staat voor 10 competitietitels. (Een derde ster werd toegevoegd in 2014.)

Een ander verschil is te zien in de manier waarop met sponsors wordt omgegaan. De “Ariston” is veel groter, maar het Kappa logo is in de loop van het seizoen kleiner geworden.

Wil je een kans om Juventus uitrusting te zien?

9. Denemarken– 1986/1987

Toen Denemarken in 1986 zijn WK-debuut maakte met dit shirt, waren de meningen verdeeld. Velen beschouwen het tenue van het land voor het toernooi als een van de beste voetbaltenues ooit. Anderen vinden het extreem en stijlloos.

Deze trui is in twee delen gesplitst. De helft is volledig rood en de andere helft bevat lichtrode en witte strepen. Deze frisse nieuwe stijl overtuigde ook enkele clubs, zoals Coventry en Southampton, om de stijl over te nemen, tot vreugde en verbazing van velen.

Op zoek naar een voetbalreis?

8. Nederland – 1974/1975

Oranje is altijd de kleur van Nederland geweest en dat is duidelijk te zien aan dit shirt.

Eenvoudig en tegelijkertijd iconisch, alle voetbalsupporters werden verliefd op dit shirt. Oranje droeg het in de Wereldbekerfinale van 1974 in Duitsland. Ook al wonnen de Duitsers de titel, niemand kan dit geweldige tenue vergeten.

Dit is ook om een andere reden een opmerkelijke trui. Terwijl Adidas het Nederlands elftal sponsorde, werd aanvoerder Johan Cruijff gesponsord door Puma. Cruijff kreeg dus een aangepaste versie van het tenue met slechts twee strepen op de mouwen en geen logo op de borst. Wat een zet!

Op zoek naar een voetbalreis in Nederland?

7. AC Milan – 1988/1989

Vraag Milan-supporters wat het meest iconische shirt uit de geschiedenis van de club is en velen zullen zich waarschijnlijk het shirt van Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco Van Basten voorstellen.

In de late jaren ’80 en ’90, was AC Milan een ongekend sterk elftal. En met hun zwart en rood gestreepte shirts, was het team ook modieus wereldwijd bekend.

Dit is een klassiek shirt dat altijd herinnerd zal worden.

Wil je AC Milan live zien?

6. Real Madrid – 1959/1960

Smetteloos witte shirts zijn altijd synoniem geweest met Real Madrid. Daarom konden we het niet laten om dit tenue op deze lijst te zetten.

De club heeft veel beroemde shirts. Het shirt van 1959/1960 is echter bijzonder beroemd – het was het meest winnende shirt uit de geschiedenis! Los Blancos wonnen er namelijk de vijfde opeenvolgende Europacup mee en versloegen Eintracht Frankfurt met 7-3 in de zinderende finale van het toernooi in Glasgow.

We zijn er zeker van dat niemand dat geweldige team is vergeten.

Op zoek naar een voetbalreis?

5. Liverpool – 1984/1985

Van alle shirts die de Reds in de loop van hun geschiedenis hebben verzameld, kunnen we zeggen dat dit tenue als hun beste wordt beschouwd.

Met klassieke rode en dunne strepen, is het bijna identiek aan hun 1983/84 thuisshirt. Echter, dit shirt zonder gesponsorde logo’s valt gewoon op.

Liverpool droeg het tijdens de Europacupfinale van 1984 in Rome, waar zij AS Roma met strafschoppen versloegen om de trofee mee naar huis te nemen.

Wil je een kans om Liverpool te zien spelen?

4. Ajax – 1994/1995

Op nummer vier hebben we Ajax in een van hun beste seizoenen ooit: 1994/1995.

De Amsterdamse club gebruikt nu al meer dan 100 jaar hetzelfde sjabloon – rood en wit met een enkele dikke streep in het midden. Het is simpel en uniek in zijn soort. Maar wat ongelofelijk zeldzaam blijft aan dit shirt uit ’94, is de verticale sponsoring.

De ploeg droeg het tijdens de halve finale van de UEFA Champions League tegen Bayern München. De ploeg zou uiteindelijk de grootste clubtrofee van het Europese voetbal winnen.

Denk je aan een voetbalreis?

3. Celtic – 1966/1967

Eenvoudig maar tegelijkertijd onvergetelijk; het is onmogelijk om Celtic FC en hun Europacupshirt van 1967 niet in deze lijst op te nemen.

Geen logo’s, geen sponsors en geen franje. Alleen hun groene en witte horizontale strepen. Zo echt als het maar kan.

Celtic droeg het tijdens de finale tegen Inter Milan in Portugal, waar ze geschiedenis schreven. De ‘Lissabon Leeuwen’ zouden de wedstrijd winnen en zij werden het eerste Britse team dat de Europacup won.

Wil je wat geweldig voetbal live zien?

2. Boca Juniors – 1981/1982

Het blauw en geel van Boca Juniors is het meest herkenbare clubvoetbalshirt in Argentinië. De kleuren zijn gewoon onvervangbaar!

Het shirt van het seizoen 1981/82 was het eerste dat Boca’s wapen met vier sterren droeg, naast de beroemde kleuren die geïnspireerd waren op de club uit Buenos Aires.

Ook in dit geval maken grote spelers het shirt beroemd, en dit shirt schreeuwt Diego Maradona’s naam. Hij werd beroemd in dit shirt, hielp het team de grote prijs van 1981 te winnen en promootte dit tenue.

Op zoek naar een voetbalreis?

1. Brazilië – 1970/1971

De eerste plaats van deze lijst gaat naar het retro klassieke shirt van Brazilië tijdens het seizoen 1970/71. Eenvoudig, elegant en een lust voor het oog is de beste manier om dit shirt te beschrijven.

Zij waren het enige team dat sterker was dan de Italianen in die jaren. Met legendes als Pele, Jairzinho, Rivelino, en Carlos Alberto, had Brazilië een aantal van de beste spitsen die de wereld ooit heeft gezien.

Pele en zijn ploeg wonnen de FIFA Wereldbeker voor de derde keer in 1970. Dit was het laatste shirt dat hij droeg voor hij met pensioen ging.

Denk je aan een voetbalreis?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *