De 5 beste steden om te bezoeken tijdens Kerstmis

Voor velen is de kersttijd een van de meest magische periodes van het jaar. Hoewel de feestdag op veel plaatsen over de hele wereld wordt gevierd, zijn er plaatsen die het gewoon beter doen. Met sneeuw bedekte kerken, lichtjes, grote versierde bomen op stadspleinen en de geur van geroosterde kastanjes zijn wat je kunt verwachten van deze winter wonderlanden.

Elke stad viert de feestdag op haar eigen manier. Sommige hebben grootse gebruiken en vieringen, terwijl andere het gewoon bij traditionele seizoenskoekjes en -gebak houden. En hoe kunnen we de kerstmarkten vergeten?

Verscheidene steden hebben beroemde kerstmarkten – een traditie die in sommige gevallen teruggaat tot de late Middeleeuwen.  Naar verluidt heeft de Duitse stad Dresden de oudste markt, die dateert uit 1434. Tegenwoordig vind je overal in Europa markten, maar sommige zijn beter dan andere.

In de geest van Kerstmis, hebben we besloten om de beste en mooiste kerststeden die je moet bezoeken op een rijtje te zetten. Dus, maak je klaar om je volgende kerstvakantie te gaan plannen!

Wat is de beste stad om tijdens Kerstmis te bezoeken?

  1. Manchester
  2. Dortmund
  3. Paris
  4. Barcelona
  5. Glasgow

1. Manchester

Met zijn beroemde kerstmarkten is Manchester een stad die fervente vakantiereizigers in deze tijd van het jaar moeten bezoeken. De eerste editie van deze kerstmarkt vond plaats in 1999. Sindsdien is hij elk jaar gegroeid en trekt hij miljoenen bezoekers van over de hele wereld.

De markten zijn over de hele stad verspreid. Je vindt ze rond St Ann’s Square, Exchange Square, New Cathedral Street, King Street, Market Street, en de Cathedral Gardens. Dit jaar wordt in de Piccadilly Gardens een nieuwe gezinsvriendelijke Winter Gardens attractie georganiseerd met bars, eetkraampjes, ambachtelijke verkopers en live muziek. In het centrum van de stad kan je de beroemde Giant Santa zien samen met een speciaal parcours van lichtsculpturen.

Er zijn zoveel attracties dat de stad feestvierende bezoekers iets te bieden heeft. En als klap op de vuurpijl kan je ook nog een goede pot voetbal meepikken terwijl je daar bent. Niets is feestelijker in het Verenigd Koninkrijk dan een goede wedstrijd op Boxing Day. Met Manchester United en Manchester City die beide de stad hun thuis noemen, kan je in deze periode uit een heleboel geweldige wedstrijden kiezen!

2. Dortmund

Het is onmogelijk om geen Duitse stad op deze lijst te zetten. Je kunt in verschillende Duitse steden een waanzinnige kerstsfeer beleven, maar wij hebben besloten ons op één stad in het bijzonder te concentreren: Dortmund.

De “Weihnachtsstadt” in Dortmund is een van de grootste en mooiste kerstmarkten van heel Duitsland. Er zijn meer dan 300 kunstig versierde kraampjes die bezoekers alles bieden wat ze van een kerstmarkt verlangen. Van regionale specialiteiten (zoals de hartige braadworst en Westfaalse gebarbecuede ham) tot handgemaakte kerstversieringen, ongewoon speelgoed en nog veel meer.

Het hart van de kerststad is de reusachtige kerstboom op de Hansaplatz, overal bekend om zijn hoogte: 45 meter. Hij is namelijk samengesteld uit meer dan 1.700 sparren en verlicht door meer dan 45.000 lichtjes.

Kortom, als je tijdens de koude winterdagen in december een vrolijke sfeer wilt opsnuiven en wilt genieten van warme wijn om lichaam en geest te verwarmen, moet je naar Dortmund gaan. Bovendien kan je ook wat goed voetbal aan jouw vakantie toevoegen door de Duitse krachtpatser, Borussia Dortmund, in actie te zien.

3. Paris

Parijs is niet alleen de stad van de liefde, maar ook een goede stad om te bezoeken als je je wilt laten omringen door de kerstsfeer. Naast het eeuwige feest in Disneyland Parijs, vind je een aantal kerstmarkten die je niet zullen teleurstellen. Tijdens de feestdagen is Parijs gevuld met houten chalets gevuld met Franse producten, reuzenraderen, kerstmaaltijden, kunst, kunstnijverheid en schaatsbanen.

Als je lijn 1 van de metro neemt en stopt bij het station Tuileries, vind je Le Magie de Nöel markt, vol met attracties voor kinderen, eten, en andere traditionele Franse producten.

Als je op zoek bent naar de mooiste kerstmarkt van Parijs, neem dan lijn 7 of 11 om te stoppen bij de kerstmarkt van Hôtel de Ville. Daar word je begroet met lichtjes en opwinding die je aan een sprookje doen denken.

Tot slot, als je een luxe kerstmarkt wilt bezoeken, kan je met de buslijnen 39, 63, 70, 86 en 96 naar de kerstmarkt van Saint-Germain-des-Prés gaan. Je vindt er juwelen, notitieboekjes met lederen omslag en exquise pralines die je het gevoel geven een filmster te zijn.

Alle kerstmarkten van Parijs lopen tot januari. Naast alle kerstgerelateerde attracties, kan je ook de tijd nemen om een van de meest opwindende teams in het voetbal van het moment te zien: Paris-Saint Germain.

4. Barcelona

Barcelona is een van de beroemdste steden van Spanje. Het is tenslotte de thuisbasis van La Sagrada Familia, Casa Batllo, en, onze persoonlijke favoriet, FC Barcelona.

Barcelona is echter ook de thuisbasis van enkele kerstmarkten vol Spaanse tradities. La Fira de Santa Llucia is de bekendste en oudste kerstmarkt van Barcelona. Deze markt, die zich vlak voor de kathedraal van Barcelona bevindt, brengt tot 23 december mensen naar de stad. Je zult er enkele traditionele figuren zien, zoals Tio de Nadal of De Caganer. Deze twee traditionele figuren vallen niet bij iedereen in de smaak, maar ze zijn erg populair in Spanje.

Tio de Nadal is een boomstam die wordt gevoed door de kinderen van een gezin. Op eerste kerstdag moeten de kinderen het stukbreken terwijl ze een liedje zingen. Als het uiteindelijk breekt, vinden ze er cadeautjes in. De Caganer daarentegen is een ondeugend beeldje waarvan wordt gezegd dat het “poept” in de aanwezigheid van het kindje Jezus en de Maagdelijke Moeder.

Wat de kerstmarkt van Barcelona betreft, kun je ook een kijkje nemen bij Fira de Nadal de La Sagrada Familia, die, zoals de naam al doet vermoeden, plaatsvindt voor La Sagrada Familia. Je kunt deze kerstmarkt tot 23  december bezoeken en kennismaken met churros, gebakken zoete aardappelen en, de kerstklassieker, warme chocolademelk.

Naast de twee bovengenoemde kerstmarkten is er ook nog Fira de Nadal del Port Vell en Fira de Reis die tot januari loopt.

Hoewel deze kersttrucs misschien vreemd lijken, is Barcelona mede daardoor tijdens de kerstdagen een bezoek waard. Als je een voetbalfan bent, kan je dit ook aangrijpen om het legendarische FC Barcelona in actie te zien!

5. Glasgow

Glasgow neemt ook een plaats in op onze lijst van beste steden om te bezoeken tijdens het kerstseizoen. De St Enoch Kerstmarkt Glasgow is een must-see!

Vol met kerstlekkernijen uit de hele wereld, er is geen moment waarop je de vakantiestemming niet kunt voelen. Naast de kerstlekkernijen zijn er in Glasgow en Edinburgh ook schaatsbanen en stands met kunstnijverheid.

Edinburgh ligt op slechts een uur afstand van Glasgow en is gemakkelijk per trein bereikbaar. In Edinburgh vind je een grote kerstmarkt en een reuzenrad om jouw kerstgevoel op te wekken. Of, als je een fan bent, Edinburgh is de perfecte stad om op zoek te gaan naar de verwijzingen van Harry Potter, zoals Diagon Alley en de school waarvan wordt gezegd dat die de inspiratie voor Zweinstein was.

Naast de kerstproducten en -beurzen heeft Glasgow ook een voetbaltraditie. Als je een fan bent van Celtic of Rangers, grijp dit kerstseizoen dan aan om jouw voetbalreis te boeken. Vergeet niet dat de Old Firm wedstrijd altijd op Nieuwjaar plaatsvindt!

Nu heb je genoeg opties! Waar ga jij je kerstvakantie doorbrengen?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *