Real Betis: LaLiga’s grote verrassing

Real Betis Balompié heeft hun fans een spectaculair seizoen gegeven voor wat een team met hun budget kan doen. Ze hebben tot in de laatste minuut deelgenomen in de Europa League, vochten voor die topplekken in LaLiga en speelden een aantal tactisch indrukwekkende wedstrijden.

Laten we hun seizoen doornemen en kijken naar enkele van hun meest indrukwekkende prestaties dit jaar. We zullen ons zelfs wagen aan een voorspelling over de toekomst van de Sevilliaanse club.

Licht aan het eind van de tunnel

Betis speelt nu al 6 seizoenen op rij in de hoogste klasse van het Spaanse voetbal. Hoewel dit een geweldige prestatie is, is Betis nooit echt een topploeg geweest, maar eerder een middenmoot. Vorig seizoen werd Manuel Pellegrini aangesteld als hun nieuwe coach. Onder zijn leiding slaagde Betis erin om op te klimmen naar de 6th positie in LaLiga, waardoor ze na een afwezigheid van twee jaar een plaats in de Europa League kregen.

Met de komst van Pellegrini is Betis een ander soort voetbal gaan spelen en dat is zeker effectief gebleken, want ze staan op de 5th plaats op de LaLiga ranglijst en zijn duidelijk in de running voor een plek in de Champions League.

Champions league in zicht

De Champions League is de ultieme competitie voor Europese voetbalclubs. Elk team wil eraan meedoen om tegen de besten te spelen, en niet te vergeten, te winnen! Dit jaar hebben de klassieke toppers van LaLiga niet hun beste voetbalwedstrijden gespeeld. Dit heeft een opening gecreëerd voor andere clubs zoals Betis, die door agressief spel op hebben kunnen klimmen en die gewenste Champions League-plek binnen handbereik hebben gehad. Een paar decennia geleden leek Betis klaar om voor de Spaanse titel te strijden, maar ze verslapten een beetje en Barcelona werd de dominante kracht in het Spaanse voetbal.

Teamprestatie

Het moet gezegd worden dat Pellegrini er dit seizoen in geslaagd is om een voetbalstijl te hanteren waaraan iedereen kan deelnemen. De explosiviteit van jonge spelers als Borja Iglesias of Sergio Canales vermengd met de ervaring van legendarische spelers als Hector Bellerin en Joaquín, van wie de laatste een van de grootste talenten van het team is. Voormalig Barcelona-centrumback Marc Bartra maakt ook een goed seizoen door. Aanvallend valt vooral de spits Fekir op, die al 10 keer heeft gescoord voor de Verdiblancos. Een interessant feit om te vermelden over Betis is dat, in tegenstelling tot de top 5 teams in LaLiga, de meeste van hun spelers Spaans zijn, met zeer weinig internationale spelers. Dit in tegenstelling tot hun buren en eeuwige rivalen Sevilla, die een groter aantal internationale spelers hebben.

Pellegrini’s speelstijl bestaat uit het spelen van achteruit, het hebben van balbezit, lange passes en natuurlijk zo verticaal mogelijk zijn, waardoor ruimtes gecreëerd kunnen worden om zo veel mogelijk doelkansen te krijgen.  Een ander opvallend kenmerk van zijn speelstijl bij Betis is dat hij altijd hoge druk op de bal houdt, waardoor het voor de tegenstander zo moeilijk mogelijk wordt om de bal goed te spelen.

Europa League

Dit seizoen speelde Betis in de Europa League zoals ze vorig jaar eindigden op 6th . Ze eindigden op de tweede plaats in de groepsfase en schakelden Zenit St. Petersburg uit in de Ronde van 16. Petersburg in de Ronde van 16. Ze maakten de indruk van een solide team met reële mogelijkheden om de titel te winnen. Dat gezegd hebbende, gleden ze in de eerste leg uit tegen Eintracht Frankfurt; een goede ploeg, maar niet op het niveau van Betis dit jaar. Na het eerste gedeelte te hebben verloren, kwam Betis klaar voor de tweede wedstrijd. De wedstrijd had alles in zich en het was een absolute rollercoaster. De rit duurde letterlijk tot de laatste seconde, want het was in de laatste minuut van de wedstrijd dat Eintracht het beslissende doelpunt scoorde om de ongelooflijke wedstrijd die Betis had gespeeld te overschaduwen en hen een meer dan verdiende doorgang naar de kwartfinales te ontzeggen.

Een Copa del Rey sprookje

Als er één gebeurtenis is die het succes van Betis dit seizoen perfect kan verklaren, dan is het wel hun aanwezigheid in de finale van de Copa del Rey, de op één na belangrijkste Spaanse competitie. Ze zullen het opnemen tegen Valencia, dus spanning is gegarandeerd voor die wedstrijd. Betis speelt erg goed voetbal en heeft in de halve finales teams verslagen die ook uitstekende seizoenen hebben gehad, zoals Rayo Vallecano. De laatste keer dat Betis het zo goed deed in de Copa del Rey was in het seizoen van 2004/05, toen ze niet alleen de finale haalden, maar er ook in slaagden om de trofee mee naar Sevilla te nemen. Het winnen van de Copa del Rey zou een geweldige prestatie zijn voor Betis, de kers op de taart van een ongelooflijk seizoen. Als dit gebeurt, zal Sevilla zeker een week niet slapen.

‘Manque pierda’

Real Betis is een van de meest gevolgde teams in Spanje. Het is een team vol charisma en een zeer loyale en leuke fanbase, bekend om het roepen van ‘Viva el Betis manque pierda’, wat straattaal is voor ‘Lang leve Betis, zelfs als ze verliezen’. Bovendien zijn sommige Betis-legendes, zoals Joaquin, zeer actief op de sociale media en op het Spaanse sociale toneel, waardoor ze de aandacht op Betis vestigen.

Na het lezen van deze blog, weet ik zeker dat het enige waar je aan denkt is om het eerste ticket te boeken om Betis live te gaan bekijken, in de Benito Villamarin, een van de modernste stadions van Europa. Het is het perfecte excuus om de prachtige stad Sevilla te zien, die je niet zal teleurstellen.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *