Top 5 recente wedstrijdens in de kwartfinale van de UEFA Champions League

Voor het zoveelste seizoen bereikt de Champions League de kwartfinale.  Er resteren nog maar acht clubs in de strijd om de Europese troon. Terwijl we ons voorbereiden op het meemaken van de strijd tussen de beste clubs van het contintent om een plek in de halve finale, willen we terugkijken naar een aantal van de beste momenten in deze fase van het toernooi, die voor altijd herinnerd zullen worden.

Zullen de herinneringen van dit jaar opgenomen worden in het pantheon van voetbalherinneringen?

2020: Barcelona 2-8 FC Bayern

Toen de COVID-19 pandemie de wereld trof, werd de wereld van professionele sport ook geraakt. Één voor één annuleerde elke grote competities de wedstrijden, met de hoop dat ze uiteindelijk hervat zouden kunnen worden. De Champions League was hier natuurlijk geen uitzondering op. Zonder fans op de tribunes besloot UEFA om de knock-outfase in neutrale stadia te hervatten. Daarom besloten ze om de laatste wedstrijden van de competitie in Portugal te spelen. Een leeg Estadio Da Luz heette Barça en Bayern dus welkom.

Weinigen hadden kunnen voorspellen wat er daarna gebeurde. Al had je kunnen raden wat eraan kwam door alleen maar de eerste paar minuten te bekijken. Bayern speelde vanaf het begin als een wilde stier, en Muller scoorde als eerste in de 3e minuut. Een paar momenten later scoorde Alaba een eigen doelpunt in een tegenaanval voor een gelijke score. Barcelona, geleid door Messi, domineerde de volgende tien minuten en had een aantal kansen om te scoren.

Toen kwam de storm. Bayern begon druik uit te oefenen in het derde van de tegenstander en werd beloond met drie doelpunten. De score was 1-4 met maar 30 minuten op de klok. Ook al verminderde Luis Suarez het verschil met een doelpunt na de rust, de intensiteit van Bayern was te veel voor Barcelona. Joshua Kimmich maakte het 2-5 voor het Beierse team in de 63e minuut en verpletterde de hoop van Blaugrana. Terwijl Barcelona leed scoorde Coutinho, die van Barcelona naar Bayern was uitgeleend, twee doelpunten en gaf hij een assist in het laatste deel van de wedstrijd. De wedstrijd eindigde met een eindstand van 2-8. Het was een historische overwinning voor Bayern, dat een paar dagen later de titel won.

2019: Manchester City 4-3 Tottenham

In de eerste ronde won Tottenham met 1-0 thuis tegen Manchester City. Met de Sky Blues bovenaan de Premier League werd een strijd verwacht op te bepalen wie door zou gaan naar de halve finale. De tweede ronde was gestoord. Sterling scoorde vroeg in de 4e minuut, en Son benutte maar drie minuten later een fout van de verdediging voor de gelijkmaker . De Koreaanse aanvaller, die ook in het eerste deel scoorde, maakte zijn tweede treffer van de avond met een prachtig schot na een cruciaal herstel van Lucas Moura. City was nu verplicht om ten minste drie doelen te scoren om te overleven. Bernardo Silva maakte het eerste doel voor 2-2, en tien minuten later maakte Sterling een prachtige actie van City af en werd het 3-2. Ja, je leest het goed: vijf doelpunten in de eerste twintig minuten!

De tiki-takamachine bleef het doel van Tottenham bestoken, maar Hugo Lloris was in staat om de aanvallen van City te stoppen. Agüero scoorde het doel dat ze nodig hadden om in de 59e minuut zich te kwalificeren. Llorente verpestte het feestje voor City met een erg ongebruikelijk hoekdoelpunt. Het leek erop dat de Spanjaard scoorde met zijn hand, maar de VAR bevestigde dat de bal van zijn heup af botste voordat het over de lijn ging. Je zou denken dat het lot City wilde bevoordelen toen Sterling in blessuretijd nog een keer scoorde. 5-3? Niet zo snel. De VAR keurde het doelpunt af en de Spurs gingen door. Ze versloegen daarna Ajax in de halve finale, maar verloren tegen Liverpool in de finale.

2018: Real Madrid 1-3 Juventus

De hoeveelheid drama in de knockoutfase maak van de Champions League zo’n geweldige competie. Het script kan volledig veranderen met maar één doel. Dat is wat er (bijna) gebeurde in het Santiago Bernabeu in 2018.

De Madridistas verwachtten een makkelijke wedstrijd. Waarom niet? Na een overwinning met 3-0 de week ervoor in het Juventus-stadion kon alleen een wonder nog Real Madrid uit de Champions League duwen. Onthoud dat de Blancos de huidige kampioenen waren, geleid door Cristiano Ronaldo op het veld en Zinedine Zidane aan de zijlijn. Maar minder dan twee minuten na de start van de wedstrijd scoorde Mandzukic als eerste voor Juventus. Madrid leek vol vertrouwen ondanks de vroege tegenslag, maar de Kroatische aanvaller maakte er 2-0 van met een kopbal in de 37e minuut. Het zou niet makkelijk worden voor Real Madrid, dat zonder succes bleef aanvallen. De 0-3 kwam na een grove vergissing van de keeper Keylor Navas, die een makkelijke niet wist te blokkeren. Matuidi accepteerde het cadeau.

Het leek erop dat de wedstrijd extra tijd in zou gaan, maar in de blessuretijd werden de aanvalpogingen van Madrid beloond met een penaltyschot vanwege Lucas Vázquez. Ronaldo scoorde vanaf de penaltyplek en verbande de geesten. Real zou zijn derde titel op rij winnen na het verslaan van Bayern en Liverpool in de volgende rondes.

2018: Roma 3-0 Barcelona

Wie had gedacht dat Roma een kans had om zich te kwalificeren? Ze hadden geen supersterren en verloren in Camp Nou met 4-1 de eerste ronde. Maar wonderen gebeuren af en toe in de sport. Edin Dzeko legde eerste steen voor een ongelofelijke comeback in de 6e minuut, maar Barca was in staat om direct daarna het tempo van de wedstrijd te vertragen. Maar vroeg in de tweede helft maakten de overmoedige verdedigers van Blaugranas een overtreding tegen Dzeko in het strafschopgebied. De Rossi scoorde vanaf de stip, maar ze hadden er nog een nodig voor kwalificatie.

Roma bleef zoeken naar het beslissende doelpunt, terwijl Barcelona de storm probeerde te weerstaan. De Giallorossi leken plotseling het betere team en produceerden kans na kans. Met minder dan 10 minuten voor het einde bezegelde een kopbal van Kostas Manolas de comeback. Het was ongetwijfeld een van de beste wedstrijden aller tijden van Roma.

2010: Barcelona 4-1 Arsenal

Er zijn wedstrijden die van spelers legendes maken. Messi maakte een zo’n wedstrijd mee tegen Arsenal in de kwartfinale van de Champions League in 2009/10. De eerste ronde, in Londen, eindigde met een score van 2-2.  In Camp Nou sloeg Arsenal als eerste toe, dankzij het doelpunt van Bendtner in de 18e minuut.

Maar toen trok Messi zijn superheldencape aan. Drie minuten later bracht de Argentijn Barcelona terug in de wedstrijd met een krachtig schot van buiten het strafschopgebied. Daarna leek hij een andere speler. De verdedigers van Arsenal konden de uitzonderlijke aanvaller niet bijhouden, en hij begon op een moderne versie van Maradona te lijken. In de 37e minuut bracht hij Barca op voorsprong met nog een doel, en maar vijf minuten later scoorde hij een prachtige chip voor de hattrick. Voor het fluitsignaal scoorde hij er nog een. Een nachtmerrie voor Arsenal, dat het volgende jaar weer zou lijden onder een geweldige prestatie van de Argentijn.