Top 10 Europese Clubs Met De Beste Fans

Rangschikken welke voetbalclub de beste fans heeft is moeilijk. Waar moet je echt rekening mee houden als je teams beoordeelt?

  • De grootte van de fanbase?
  • Hoe hartstochtelijk de fans zijn op een wedstrijddag?
  • Of, het aantal trofeeën dat de ploeg gewonnen heeft?

In deze top 10 besloten we een mix van al deze factoren te nemen. Een goede fanbase moet loyaal, betrokken, toegewijd en hartstochtelijk zijn. Daarnaast werd ook rekening gehouden met de invloed die de fans op de club hebben.

  1. Borussia Dortmund
  2. Galatasaray
  3. Liverpool
  4. AS Roma
  5. Barcelona
  6. Manchester United
  7. Napoli
  8. Atletico Madrid
  9. Real Madrid
  10. Celtic

10- Celtic FC

Celtic-fans zijn geweldig. De sfeer in het stadion is fantastisch en zorgt voor een unieke ervaring. Zeggen dat de fans toegewijd zijn is een understatement. Volgepakte stadions zijn de norm voor dit Glasgowse elftal, wat geen probleem is als je zoveel aanhangers hebt.

De katholieke oorsprong van de club hielp bij de totstandkoming van deze duidelijke fanbase en is een van de redenen waarom de fans zo toegewijd zijn aan de club. Deze passie gaat verder dan het veld en zorgt voor een unieke band tussen de supporters en hun club.

9- Real Madrid

Real Madrid is een van de grootste clubs in Europa, zo niet de grootste. De Spaanse club heeft fans over de hele wereld en beweert dat zijn fanbase de grootste ter wereld is, met een potentiële wereldwijde fanbase van ongeveer een half miljard mensen. Fans van Madrid vinden het vaak leuk om fans van andere Spaanse clubs aan dit feit te herinneren.

De fans van Real Madrid zijn toegewijd, vooral tijdens grote wedstrijden. Meestal is de club een sterke kandidaat om alle wedstrijden waaraan zij deelneemt te winnen en als het toch moeilijk wordt geven zijn fans nooit op. Deze mentaliteit is een van de kwaliteiten die in zowel de club als zijn fans zeer bewonderd worden.

8- Atlético Madrid

Op nummer acht hebben we Atlético de Madrid. Ja, alweer een Spaanse club, een club die specifiek in Madrid gevestigd is. Ook al heeft zijn grootste rivaal, Real Madrid, meer trofeeën gewonnen en meer fans over de hele wereld, de fans van Atlético zijn echt hartstochtelijk en hebben hun club altijd gesteund.

Met hun coach, Diego Simeone, en hun speelstijl geeft Atlético het gevoel van een Zuid-Amerikaanse club. De passie en de energie van de fans wordt op het veld overgebracht. Ook al hebben ze de laatste jaren meer geld van investeerders gekregen, de spelers van Atlético de Madrid kenmerken zich door alles te geven tijdens een wedstrijd.

Dit vindt weerklank bij hun fans, die tijdens de wedstrijden luidruchtig blijven, liedjes zingen en alle vormen van muzikale ondersteuning bieden.

7- Napoli

Natuurlijk moest er een Italiaanse club op deze lijst staan! Napoli is één van de meest bekendste clubs in Italië. Diego Maradona veranderde deze club. Ongetwijfeld is het niet alleen de grootste club in Napels, maar ook de grootste club in Zuid-Italië.

Ondanks dat Napoli enkele trofeeën gewonnen heeft, is het niet de meest succesvolle club in Italië. Toch is het nooit gemakkelijk ze te verslaan, vooral thuis niet. Hun fans zorgen voor daverende vocale steun vanaf de tribunes en dit kan uiterst intimiderend kan zijn voor tegenstanders. Een wedstrijd winnen in het Stadio San Paolo is altijd moeilijk.

6- Manchester United

Manchester United wordt beschouwd als een van de grootste clubs ter wereld en heeft, net als Real Madrid, ook fans over de hele wereld. Het Alex Ferguson-tijdperk was de beste tijd voor de fans van Manchester United, want de ploeg was een sterke kandidaat om te winnen in alle competities waaraan zij deelnam.

Met hoge verwachtingen die bleven hangen na Fergusons pensionering hebben de fans de laatste jaren geleden, omdat de club niet zo competitief is geweest als ze zouden willen. Maar zelfs met hun strubbelingen blijft de supportersbasis van de Red Devil sterk.

Old Trafford haalt nog steeds enorme bezoekersaantallen, terwijl de fans voortdurend druk uitoefenen om de ploeg beter te maken. Hun fans zijn een voorbeeld van een trouwe en uitzonderlijke fanbase.

5- Barcelona

FC Barcelona is de derde Spaanse club in deze lijst! Het gouden tijdperk van Barcelona eindigde vrij recent en deze periode stelde de ploeg in staat een sterke fanbase op te bouwen. Het is ook zo’n club met een wereldwijde fanbase. Je ziet werkelijk overal shirts van Barcelona opduiken!

Het motto van Barcelona ‘Mes Que un club’ geeft echt een unieke sfeer aan het stadion. Het motto bevat een kern van waarheid aangezien de club een groot symbool is in Catalonië.

Barcelona’s jeugdacademie ‘La Masia’ is erg belangrijk en hun fans hebben het liefst dat de spelers van het eerste team uit deze academie komen. De laatste jaren is dat een van de herkenningspunten van de club geworden. Dit wordt bevestigd door hun speelstijl, die in de loop der jaren vrij consistent is geweest.

4- Liverpool

Liverpool is enorm populair, zowel in Engeland als internationaal. Het lijflied ‘You’ll Never Walk Alone’ geeft aan hoe toegewijd hun fans zijn. Net als het motto van Barcelona wijst het op de solidariteit onder de fans van de club en geeft dit hun een unieke uitstraling die niet veel andere teams hebben.

De passie van de fans voor de club wordt bevestigd door hun uitzinnige steun tijdens thuiswedstrijden tegen hun grootste rivaal, Manchester United. Tijdens deze wedstrijden kunnen de uitwisselingen tussen de fans verhit raken. De spelers voelen altijd dat hun fans achter hen staan.

3- AS Roma

Nu Napoli al op deze lijst staat, heb je misschien al een idee van hoe hartstochtelijk Italianen echt over hun clubs kunnen zijn. De intimiderende sfeer van het stadion en de ultras van de ploeg laten zien wat Roma-fans van anderen onderscheidt.

De trouwe supporters hebben binnen de voetbalgemeenschap enorm veel respect en bewondering afgedwongen. Totti is de perfecte belichaming van de loyaliteit die zowel spelers als fans jegens de club hebben. De fanbase van AS Roma is niet zo groot als die van andere teams, maar hun fans hebben wel bewezen dat de band met hun club uniek is.

2- Galatasaray

Galatasaray is een club die buiten Turkije niet enorm populair is. Echter, binnen de Turkse grenzen, en specifiek in Istanbul, wordt de ploeg sterk gesteund. De fans van deze club staan erom bekend een van de meest, zo niet de meest, vijandige sfeer te scheppen voor uitwedstrijden.

Sommige internationale spelers, zoals Ryan Giggs, hebben toegegeven dat ze nog nooit zoiets gezien hadden. Het enige probleem is dat de fans van Galatasaray soms te buitensporig kunnen zijn. Bij verschillende gelegenheden zijn tijdens wedstrijden voorwerpen op het veld gegooid.

Toch weten de fans hoe ze de spelers van het team moeten behandelen en soms worden ze zelfs als ‘goden’ behandeld. Met al die spanning, de luide fans en hun liederen is de uitploeg nooit op zijn gemak.

1- Borussia Dortmund

Natuurlijk moest Borussia Dortmund op de eerste plaats staan. De Duitse club heeft ongelooflijke fans en iedereen weet dat. Ze zijn loyaal, hartstochtelijk en toegewijd. Tijdens thuiswedstrijden zorgen ze voor een geweldige sfeer.

Het stadion van deze club is een van de grootste van Duitsland en de supporters maken daar dankbaar gebruik van. Het kan erg intimiderend zijn om in het Signal Iduna Park te spelen, vooral als de bijna 80.000 zitplaatsen gevuld zijn met alleen maar Dortmund-fans. Volgens sommige statistieken wordt 94% van de kaartjes aan thuisfans verkocht.

De Gele Muur is ook iets wat je niet kunt missen. Het is een combinatie van bewondering en intimidatie. Niet veel teams kunnen tijdens een wedstrijd deze passie en energie evenaren. Ook al heeft Bayern München meer trofeeën, Dortmund is altijd een competitieve ploeg geweest met geweldige fans die zijn spelers vooruit stuwen.



4 Replies to “Top 10 Europese Clubs Met De Beste Fans”

  1. Erg veel aanhang maakt niet uit.
    In Dortmund loopt bijna iedereen op de wedstrijddag in het zwart- geel in de stad. De metro is gratis toegankelijk op de wedstrijddag. Er is trots, liefde en passie voor de club.
    Er is verdraagzaamheid; eigen publiek en het publiek van de tegenstander loopt na de wedstrijd door elkaar zonder problemen. Er is wel ordehandhaving voor de zekerheid.
    De kaartjes zijn betaalbaar; voor 18 euro sta je in die Gelbe Wand.
    Er wordt gelachen, gejuicht, gehuild en vooral veel gezongen.
    Er zijn fans over de hele wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *