Verborgen juweeltjes: de beste bestemmingen voor een alternatieve voetbaltrip

Laten we eerlijk zijn. Iedereen steunt de grote clubs. Wereldberoemde spelers, enorme stadions, een prijzenkast vol met zilverwerk… Maar jij bent anders. Je volgt de massa niet: je luistert naar je eigen muziek in plaats van wat er op de radio speelt, je zet je eten niet op Instagram, en je hebt zelfs Squid Game niet gezien!

Omdat je iets authentisch wilt stellen we iets alternatiefs voor. Laten we op reis gaan naar een Europese club met een ziel die altijd over het hoofd gezien wordt (en goedkoop is!). Geloof ons, je zult er geen spijt van hebben.

Rayo Vallecano

Als je aan Madrid denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan Real Madrid of Atlético de Madrid. Maar er is een kleine wijk in de Spaanse hoofdstad die anders is. In de straten van Vallecas vind je de thuisbasis van Rayo: Estadio de Vallecas. Of, zoals zij het liever spellen, Vallekas.

Het is duidelijk een linkse club met een schare arbeidersfans. Hun supporters omschrijven zichzelf als anti-fascistisch en tonen trots hun waarden op de tribunes. Rayo heeft een van de meest loyale fanbases, wat nog verrassender is als je bedenkt dat ze in hun geschiedenis slechts korte momenten van succes hebben gekend, meestal promoties naar La Liga. De enige keer dat ze zich kwalificeerden voor de Europa League was meer dan 20 jaar geleden.

Het beste? Je kunt nog steeds genieten van de topattracties van Madrid, zoals het Prado-museum of het Retiropark.

Boek nu een trip om Rayo Vallecano te zien spelen.

Levante

Je kent waarschijnlijk Valencia en het voetbalteam dat naar de stad vernoemd is. Maar wist je dat er nog een team in de stad is? Valencia CF heeft binnen- en buitenlandse prijzen gewonnen, maar Levante is altijd een jojoteam geweest, dat vooral heen en weer sprong tussen de eerste en tweede divisie.

Ze staan bekend als de Granotas, wat ‘kikkers’ betekent in de Valenciaanse taal. Het team speelde in de jaren ’30 in een stadion naast de Turia-rivier, en dat is de oorsprong van de bijnaam. Vergeet niet om de officiële mascottes, de kikkers Blau en Grana te begroeten als je naar het Ciutat de Valencia-stadion gaat.

Boek nu een trip om UD Levante te zien spelen.

Espanyol

Het is een van de meest historische clubs van Spanje, met een traditionele schare fans, maar FC Barcelona heeft hen altijd overschaduwd. Espanyol heeft 81 seizoenen in La Liga gespeeld, al vochten ze zelden voor het kampioenschap. Ze hebben de Copa del Rey een paar keer gewonnen, en zijn relatief succesvol geweest in de Europa League, maar altijd als de underdog.

Ze hebben de bijnaam Pericos (Parkieten), en spelen momenteel in het RCDE stadion in de gemeente Cornellá. Ze speelden vroeger in het Olympische stadion dat gebouwd is voor de Olympische spelen van 1992 in Barcelona, maar het was te groot en te oud. Daarom heeft Espanyol besloten een nieuw stadion te bouwen. Het is per trein een half uur buiten de stad gelegen, en is een van de eerste milieuvriendelijke stadia van Europa.

Boek een trip om RCD Espanyol te zien spelen

Hellas Verona

De grootste verrassing van het Europese voetbalseizoen van 1985 gebeurde in Italië. Hellas Verona, een club die slechts drie jaar daarvoor gepromoveerd was naar de eerste divisie, verraste iedereen en veroverde de Serie A-titel. Onthoud dat de jaren ’80 de gouden eeuw van het Italiaanse voetbal was, met supersterren zoals Maradona en Platini. Een paar jaar na deze prestatie ging het team terug naar zijn gewone strijd om degradatie te vermijden.

We weten dat je een cultuurliefhebber bent. Daarom raden we je aan om naar Verona te gaan. Het is de stad waar Shakespeare’s toneelstuk Romeo en Julia zich afspeelt. En als je van geschiedenis houdt is het vermeldenswaardig dat het Romeinse amfitheater in het stadscentrum ligt, en het op één na grootste in Italië is, na het colosseum in Rome. Er worden grootschalige opera’s opgevoerd, wat ook een goede reden is om Verona te bezoeken!

Boek een trip om Hellas Verona te zien spelen.

Torino

Juventus is de grootste club van Italië, maar Torino evenaart (en overtreft zelfs!) die populariteit in Turijn. In tegenstelling tot ‘La Vecchia Signora’ vecht Torino zelden voor de beker. Maar lang geleden was dat anders. Torino werd in de jaren ’40 een van de beste teams ter wereld, toen ze vier ligatitels op rij wonnen. Het team stierf in een vliegramp, maar het is nog steeds geliefd en wordt nog steeds herinnerd.

Naast voetbal heeft Turijn veel culturele trekpleisters om je trip te upgraden. Het is de geboorteplek van film, dus je kunt er een museum gewijd aan de geschiedenis ervan vinden. Daarnaast is er de industriële geschiedenis, dus vergeet niet het automuseum op 3 km afstand van het stadion van Torino te bezoeken.

Boek een trip om Torino FC te zien spelen.

stadio olimpico grande torino

Fulham

Als je van ouderwetse stadia houdt kun je Londen niet verlaten zonder Craven Cottage te bezoeken. De houten tribunes uit 1896 zullen je een proefje geven van hoe voetbal in de begindagen was. Het stadion is naast de Thamesrivier gebouwd, dus Fulham FC zien spelen is een echt Britse ervaring.

Fulham heeft niet evenveel seizoenen in de Premier League doorgebracht als de andere grote clubs in Londen, maar in 2010 heeft het de finale van de Europa League gehaald. Het is een team dat moeite heeft met in de eerste divisie blijven, maar wat maakt dat uit als je een van de mooiste thuisstadia in Engeland hebt?

Boek een trip naar Fulham FC.

Watford

Leuk weetje: in de jaren ’70 werd Elton John de voorzitter van de club. Toentertijd was Watford een erg kleine club die probeerde te promoveren naar de derde divisie, maar binnen een paar jaar werden de Hornets gepromoveerd naar de eerste divisie. Uiteindelijk degradeerden ze weer naar het tweede niveau, maar hun bodem was nu tenminste hoger. Nu zijn ze weer terug in de Premier League, waar ze strijden om nog een seizoen te blijven meedoen.

Watford speelt in Vicarage Road, een stadion dat een eeuw oud is en vijf jaar geleden gerenoveerd is, toen het team weer terugkwam in de topdivisie. Het ligt op een uur afstand van het centrum van Londen, een redelijke afstand die je de tijd geeft om de grote stad te verkennen!

Boek een trip naar Watford FC

Southampton

Ben je de grote Engelse steden zat? Probeer dan iets anders in Southampton. Het is een kuststad in het zuiden van Engeland, met een van de belangrijkste havens van het land. Het is de stad waar de beroemde Titanic wegzeilde naar de Verenigde Staten.

Daarnaast is het natuurlijk het huis van Southampton FC. De Saints zijn een van de oudste clubs van Engeland, al hadden ze tot de jaren ’60 nooit de Premier League gehaald. Sindsdien spelen ze daarin regelmatig, met korte periodes op het tweede niveau. Ze spelen in St. Mary’s stadion, wat in 2001 gebouwd is met een capaciteit van 32.000 toeschouwers.

Boek een trip naar Southampton FC



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *