5 dingen die je moet weten over Bayern München

Bayern München is ongetwijfeld het sterkste team in Duitsland. Met hun rode uniform valt team op op het veld. Het is feitelijk één van de populairste clubs ter wereld.

Maar veel internationale fans kennen de geschiedenis van de interessantste details van het team misschien niet. Zoals wat ‘Mia San Mia’ betekent, of waarom de club rood draagt, waarom het team een geweldige geschiedenis heeft, of wat er zo speciaal is aan het stadion.

Als je zo’n fan bent dan zijn hier 5 interessante feiten over Bayern München die je moet weten voordat je op reis gaat om ze live te zien.

Waarom heeft Bayern München het motto ‘Mia San Mia’?

Om te begrijpen waarom Bayern München dit motto gebruikt moet je eerst weten wat het betekent.

Bayern München is een team uit de Duitse regio Beieren, en de bovenstaande zin betekent ‘wij zijn wij’ in het Beierse dialect. Maar waarom gebruiken ze dit motto? Bayern München is een Duitse club die meerdere sporten speelt, en internationaal vooral bekend staat om hun voetbalteam. De club is trots op hun geschedenis en hun herkomst, dus het motto vertegenwoordigt hun kracht.

Waarom draagt Bayern München rood?

We hebben Bayern in de loop van hun geschiedenis een paar keer van tenue zien veranderen. Het is vooral rood, maar het is niet ongebruikelijk om blauwe strepen in hun thuisuniform te zien.

In 2018 begonnen de fans van Bayern München echter een protest tegen de club over de teamkleuren. De supporters van Bayern wilden niet dat de club marineblauw gebruikt in de het officiële clubuniform, om de reden dat het de hoofdkleur is van de rivaal München 1860.

Dus waarom hebben ze rood gekozen?

Door fans van Bayern wordt rood gezien als een sterk symbool van identiteit en verbondenheid met het team.

Het protest van fans heette Paragraaf 1. Tijdens een wedstrijd tegen Hertha Berlin toonden de fans een enorm rood en wit shirt uit de jaren ’90, met het opschrift ‘de clubkleuren zijn rood en wit’. Na een reeks protesten koos de club om de fans tevreden te stellen en de teamkleuren te veranderen.

Is Bayern München ooit gedegradeerd ?

In de late vijftiger jaren werd de rivaal van Bayern, TSV 1860 München, gezien als de meest prestigieuze club in Beieren. De Bundesliga werd opgericht in 1963, en drie jaar werd 1860 München de kampioen van Duitsland. Een paar jaar later speelden ze echter in de tweede en derde divisie. Bayern München daarentegen promoveerde in 1965 naar de Bundesliga en is sindsdien nooit meer gedegradeerd!

Maar dat niet alleen: Bayern slaagde erin aan de top te blijven en de meest begeerde prijzen in de wacht te slepen, in tegenstelling tot hun rivalen die van kampioen naar de derde divisie gingen.

Een eliteteam

Bayern München is het sterkste team in Duitsland. Ze hebben zowel thuis als in het buitenland veel titels gewonnen.

  • 31 kampioenschappen
  • 20 nationale bekers
  • 9 German Super-bekers
  • 6 German League-bekers

Bayern München is het enige Duitse team dat een treble heeft behaald door de liga, nationale beker en de Champions League te winnen in het seizoen van 2012/2013, en heeft een tweede treble weten te behalen in 2020, toen ze ook de Duitse Super Cup, de UEFA Super Cup en de Club World Cup wonnen.

Dit betekent dat Bayern München de tweede club in de geschiedenis is die de sextuple heeft behaald, na FC Barcelona in 2009.

Allianz Arena, het stadion van kampioenen

Het stadion van Bayern München heet de Allianz Arena. Het verzekeringsbedrijf Allianz heeft de naamrechten voor 30 jaar gekocht. Het werd ingehuldigd op 30 mei 2005, en heeft een capaciteit van 75 000 mensen in de Bundesliga, of 70 000 voor internationale wedstrijden.

De naam van het stadion gaat tegen de reguleringen van FIFA en UEFA over stadionadvertenties, dus tijdens de wedstrijden van het wereldkampioenschap in 2006 in het stadion werd de naam veranderd naar het FIFA Wereldkampioenschapstadion München, en tijdens de wedstrijden van de Champions League wordt de Allianz Arena de Fußball Arena München genoemd.

Het stadion is van zowel Bayern München als van TSV 1860 München, en de bouwkosten van 340 miljoen euro werden gedeeld tussen de twee clubs. In 2006 verkocht 1860 München zijn aandelen voor maar 11 miljoen euro aan Bayern München. Desalniettemin mocht 1860 Münich tot 2017 in het stadion blijven spelen.

Het stadion ligt aan de noordelijke rand van de stad München en wordt omringd door winkelcentra, restaurants en winkels. Het is een groot gebied met parken en fietspaden. Bovendien is het niet moeilijk om bij het stadion te komen, want de grootste overdekte parkeergarage van Europa is in de buurt van het stadion.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.