De top 10 meest legendarische voetbalwedstrijden

Deze wedstrijden had je live moeten meemaken!

Er zijn een aantal wedstrijden die je nooit meer zal vergeten. Je weet nog precies waar en met wie je keek. De meeste spanning bij voetbalwedstrijden krijg je natuurlijk bij wedstrijden waar het echt ergens om gaat. Wij hebben de spannendste wedstrijden die bij ons in het geheugen staan voor je opgesomd.  En gelukkig hebben we ook nog de beelden!

1. FC Liverpool – FC Barcelona 2019

Wedstrijd: Halve finale Champions League
Uitslag: 4-0

De return van de halve finale Champions League. Liverpool werd kansloos geacht aangezien ze de uitwedstrijd in Camp Nou met 3-0 verloren hadden. Liverpool begint scherp aan de wedstrijd en is direct dreigend. Virgil van Dijk zit erg lekker in de wedstrijd. Na 7 minuten is het 1-0 door een rebound van Henderson. De sfeer in het stadion is uitzinnig. Barca heeft onder andere via Messi nog een kans maar het is niet genoeg. Met 1-0 gaat Liverpool de rust in. Georginio Wijnaldum komt na de rust het veld in. Een gouden wissel!  In de 54e minuut ontploft Anfield als hij de 2-0 binnen schiet. De Liverpool fans zijn nog helemaal uit hun dak als 2 minuten later Wijnaldum de 3-0 binnen kopt. Wat een wedstrijd met meer dan een half uur op de klok nog. Het tempo ligt moordend hoog, Messi speelt sterk maar het is keer op keer net te kort. De wedstrijd lijkt op slot te zitten totdat in de 79e Alexander-Arnold de beslissende 4-0 scoort. Anfield gaat compleet uit zijn dak. Absoluut 1 van de meest memorabele wedstrijden uit de Champions League ooit.

2. Arsenal – Tottenham 2012

Wedstrijd: Premier League
Uitslag: 5-2

Voor aanvang van deze wedstrijd kwam Arsenal uit een desastreus verlopen Champions League wedstrijd. Tegen AC Milan kregen ze met 4-0 op hun broek. Vervolgens werden ze ook nog door Sunderland de FA Cup uit geknikkerd. Nu komt Tottenham op bezoek voor deze noord Londense derby. Het team van van Persie hoopt dat het geluk nu aan hun kant staat. Arsenal begint echter meteen met een valse start en staat na 4 minuten al op achterstand dankzij Saha na een assist van Adebayor. In de 34e minuut gaat Bale makkelijk na de grond in het penaltygebied. Een strafschop volgt en Adebayor schiet de 2-0 voor Tottenham binnen. De geest lijkt zich nu te keren bij Arsenal onder andere dankzij van Persie. Na 6 minuten is de 1-2 daar dankzij Sagna. Het harde werk van van Persie wordt kort voor rust eindelijk beloont en schiet genadeloos de gelijkmaker binnen. Met een opgeheven hoofd en klaar voor meer gaat Arsenal de rust in. Na de rust komt van der Vaart het veld in aan de kant van Tottenham.  Het team van Harry Redknapp maakt geen beste indruk na de rust. Met goed spel pakt Arsenal in de 51e minuut de voorsprong. Het is nu gedaan met Tottenham. Walcott scoort 2 goals in 5 minuten dankzij assists van van Persie en Song.

3. Real Madrid – Atletico Madrid 2014

Wedstrijd: Finale Champions League
Uitslag: 4 -1

Real Madrid had in 2014 al 12 jaar de cup met de grote oren niet gewonnen. Nu spelen ze ook nog eens de Champions League finale tegen hun eigen stadsgenoot Atletico. Het team van Christiano Ronaldo is gebrand op een overwinning.

Real Madrid komt in de eerste helft op een achterstand. Ronaldo probeert op elke mogelijke manier een doorbraak te forceren maar de verdediging van Atletico is te sterk. Ook tijdens de tweede helft lijkt Atletico stand te gaan houden en de beker te pakken. Dan slaat het noodlot toe en kopt Sergio Ramos diep in blessuretijd de gelijkmaker binnen.

De verlenging bedraagt een half uur. Real Madrid speelt zeer agressief en via een schot van Di Maria kan Gareth Bale de verlossende treffer maken. De Real fans gaan uit hun dak maar weten dat er ook nog 10 minuten te spelen is. Atletico komt deze klap alleen niet meer boven en in de laatste minuten van het spel incasseren zij nog twee goals van Marcelo en Ronaldo. Het absoluut briljante spel van Real Madrid in 2014 levert uiteindelijk, terecht, de hoogste prijs in het betaald voetbal op.

4. Manchester City – Queens Park Rangers 2012

Wedstrijd: Kampioenswedstrijd
Uitslag: 3 – 2

In 2012 kan Manchester city voor de eerste keer in 44 jaar het landskampioenschap winnen. De sterren destijds zijn onder andere Balotelli, Nari, Tevez en Touré. Op de laatste speeldag moet er thuis gewonnen worden van Queens Park Rangers. Tijdens de eerste helft krijgt Manchester  veel kansen. Hier wordt alleen erg slordig mee omgesprongen. In de 39e minuut zit dan eindelijk het geluk mee en scoort Zabaleta op een assist van Touré.

Opgelucht en onder hard applaus van de de City aanhang gaan ze de rust in. Een paar minuten na rust komt QPR uit het niets met een uitbraak die direct in het doel beland. Verbouwereerd staan de City spelers te kijken hoe dit toch kon gebeuren. City herpakt zich echter snel en vuurt een ware barrage van schoten af op de goal van QPR maar wonder boven wonder gaat er niets in. Dan in de 65e minuut, weer volledig tegen verhoudingen in, weer een uitbraak van QPR. Het is Traoré die een voorzet geeft op Mackie die helemaal over het hoofd gezien is. Manchester City ziet de hoop voor de titel verdwijnen. Er moet nu nog twee keer gescoord worden.

Manchester City blijft gas geven en geloof houden in de overwinning. QPR staat met de rug tegen de muur maar weet overeind te blijven. De laatste minuten van de wedstrijd tikken weg en daarmee ook de hoop in het stadion. De wedstrijd lijkt dood te bloeden en het geloof is weg. In de 90e minuut lopen de eerste mensen het stadion uit met nog 5 minuten verlenging op de klok. Balotelli mist nog een grote kans in de eerste minuut van de verlenging. Hieruit volgt een corner die knap binnen gekopt wordt door Dzeko. De stand is gelijk met nog 3 minuten op de klok.

Manchester City sprint terug naar de middenlijn voor een finaal offensief. Het is vervolgens Balotelli die met een knappe assist Aguero in stelling brengt. Met 2 doelpunten in de extra tijd wint Man City op miraculeuze manier de landstitel.

5. Manchester United – FC Barcelona 1984

Wedstrijd: Kwartfinale Europacup I
Uitslag: 3 – 0

Voor de volgende wedstrijd blijven we bij Manchester United maar duiken we wat dieper de oude doos in. De kwartfinale van de Europacup in 1984 tussen Barcelona en uiteraard Manchester United. In de thuiswedstrijd had Barcelona een solide wedstrijd gespeeld met een 2-0 uitslag. Dit was het Barcelona van Maradona, de gedoodverfde kampioenen! Niemand had verwacht dat Manchester United het tij thuis nog zou kunnen keren.

In een kolkend Old Trafford werd het echter helemaal van de avond van United captain Bryan Robson. In een avond waarin alles mee zit scoort hij 2 keer.  In de eerste helft kopt hij een bal geweldig binnen. Vervolgens in de tweede helft valt een afvallende bal goed en schuift deze binnen. Twee minuten later scoort Stapleton de beslissende goal en beslist de wedstrijd in hun voordeel.

6. AC Milan – FC Liverpool 2005

Uitslag: 3 – 3 (Liverpool wint na penalties)

Het AC Milan van Stam en Seedorf stuit in de Champions League finale van 2005 op Liverpool. Milan gaat als favoriet de finale in. Na slechts 2 minuten is het al 1-0 dankzij een goal van de captain Paolo Maldini. Voor de rust scoort Crespo nog 2 keer en kan AC Milan met een ruime voorsprong de rust in gaan.

De supporters van Liverpool blijven er echter in geloven en overstemmen de AC Milan aanhang. Vervolgens in de tweede helft volgt 1 van de meest magische comebacks uit de geschiedenis van de Champions League. In een tijdsbestek van 6 minuten weet Liverpool maar liefst 3 keer het net te vinden. Het begint met in de 54e minuut Steven Gerrard. De captain moedigt zijn team aan en rent terug naar de middenstip. Het duurt slechts 2 minuten en Smicer weet het net weer te vinden. Ineens is alle hoop terug bij het team uit Liverpool. In de 60e minuut weet Steven Gerrard een penalty te versieren. Het is XabI Alonso die scoort nadat de de penalty in eerste instantie gestopt is.

In het laatste half uur krijgt Milan nog een geweldige kans maar weet Dudek de inzet te stoppen. We gaan naar de penalty series. Het stadion staat op ontploffen!  Na een bloedstollende penaltyreeks met een aantal prachtige reddingen is het Liverpool die uiteindelijk aan het langste eind trekt. Dudek is de grote held voor Liverpool die de laatste penalty van Milan weet te keren. Wat een avond, van 3-0 achter tot winnen via de penaltyserie!

7. Bayern München – Manchester United 1999

Uitslag: 1 – 2

Normaal staan de Duitser er om bekend dat vaak in de extra tijd de overwinning naar zich toe trekken. In 1999 staan Manchester United en Bayern Munchen tegen elkaar in de finale fan de champions league. In eigen land heeft Man U de beker en de landstitel al binnen gesleept. Manchester United heeft een legendarisch team met onder andere Beckham, Giggs, Neville en onze eigen Jaap Stam.

Bayern Munchen beleeft een droomstart en staat na 6 minuten op voorsprong dankzij een vrij trap van Basler. De wedstrijd golft op en neer en beide teams krijgen wat kleine kansen. Met een 1-0 voorsprong gaat Bayern Munchen de rust in.

In de tweede helft zijn de teams weer behoorlijk aan elkaar gewaagd. Voor beide teams komen er kansjes maar niet echt wat substantieels. Bayern komt het dichtste bij met een schot op de paal en een omhaal op de lat. Het lijkt er op of deze finale naar Bayern gaat.

De 90e minuut nadert en de scheidsrechter geeft aan dat er 3 minuten bij komen. Schmeichel, de keeper van United, gaat mee naar voren voor een laatste offensief. In de carambole komt de bal by Ryan Giggs terecht en deze scoort de gelijkmaker. Nog een minuut te spelen voordat we, onverwacht, de verlenging in gaan. Een minuut later is er echter een corner van Beckham die verlengd wordt  en door Solskjaer binnen getikt wordt. Binnen 3 minuten heeft Manchester United de wedstrijd volledig omgedraaid en de treble op zak.

8. Bayern München – Inter Milan 2011

Wedstrijd: Kwartfinale Champions League
Uitslag: 2 – 3

In 2011 staat het Inter Milan van Wesley Sneijder in de kwartfinale tegen het Bayern Munchen van Arjen Robben. De eerste wedstrijd In Milaan werd met 1-0 gewonnen door de Duitsers. Bayern kijkt er naar uit om thuis de klus te klaren.

Het is echter Inter die de score opent in de 4e minuut dankzij sterspeler Samuel Eto’o. Hierna komt Bayern beter in het spel en is mede dankzij Robben en Ribery erg gevaarlijk. In de 21e minuut is het Gomez die de gelijkmaker scoort. Inter krijgt af en toe wat kansjes maar het is vooral Bayern dat de klok slaat. In de 31e minuut scoort Muller de de 2-1. Vlak voor rust is het nog een grote flipperkast voor het doel van de Italianen. Ze mogen blij zijn dat ze met slechts 2-1 de rust in gaan.

Inter moet na de rust alles op alles zetten om door te willen gaan in de Champions League. Inter komt het 1e kwartier na de rust flink op dreef. Op het moment dat ze lijken in te zakken is het Wesley Sneijder die in de 61e minuut scoort. De stand is weer gelijk en Inter heeft nog 1 doelpunt nodig om door te gaan.

Onder leiding van Thomas Muller is Bayern nog een aantal keer dreigend voor het doel Inter. Aan de andere kant is het Sneijder die af en toe een kansje krijgt maar het is allemaal net niet. De wedstrijd dreigt langzaam op slot te vallen. Dit is natuurlijk waar de Duitsers op uit zijn. Vlak voor tijd valt dan in de 88e minuut via Pandev een goal voor Inter.

Bayern Munchen heeft nog 5 minuten op weer te scoren en vliegen op het goal van Inter af. Het is echter te weinig en Inter wint deze wedstrijd op pure vechtlust.

10. FC Barcelona – Paris Saint Germain 2017

Uitslag: 6 – 1

De verwachtingen voor Paris Saint-Germain in 2017 zijn erg hoog. De club heeft een ongekend hoog bedrag uitgegeven aan nieuwe spelers en dat moet uitbetalen. In de eerste wedstrijd thuis heeft PSG Barcelona ongenadig hard op de pijnbank gelegd. Het werd maar liefst 4-0 en Barcelona lijkt geheel kansloos voor de returnwedstrijd.

PSG moest en zou in 2017 eindelijk eens ver in de Champions League gaan komen. Dat doel werd een stuk moeilijker toen het opeens aan FC Barcelona werd gekoppeld in de achtste finales. Toch bleek FC Barcelona in eigen huis een makkelijkere prooi dan gedacht. PSG won 4-0 en FC Barcelona leek uitgeschakeld. Zonder uitdoelpunt lijkt de situatie van Barcelona des te meer kansloos.

Barca speelt goed en komt na 3 minuten op voorsprong door Luis Suarez. Het team uit Spanje gaat de rust in met een 2-0 voorsprong op PSG dankzij een eigen doelpunt van Kurzawa. Na de rust is het Messi die in de 50e minuut een penalty forceert.  Het publiek van FC Barcelona gaat uit zijn dak en de sfeer is opperbest. Dan volgt er een keiharde klap in de 62e minuut wanneer Edinson Cavani de o zo belangrijke uit goal scoort voor PSG. Barcelona heeft nu nog 3 doelpunten nodig. In de 85e minuut lijkt alle hoop opgegeven aan de kant van de Spanjaarden. Vervolgens scoort Neymar 2 keer in de 88e minuut en in de 1e minuut in de verlenging na en penalty. Met nog een aantal minuten op de klok zet Barcelona aan en is het Sergi Roberto die het onmogelijke waar maakt voor Barcelona. In de allerlaatste minuut van de extra tijd scoort hij de verlossende goal en is er een wonder gebeurd op Camp Nou. Een absoluut legendarische wedstrijd.