best football teams ever

De 5 beste voetbalteams ooit

Vraag een groep voetbalfans wat de beste voetbalploeg is en je krijgt waarschijnlijk een lange lijst antwoorden. Want “beste” is een subjectieve term. Maar er zijn ongetwijfeld door de eeuwen heen enkele top voetbalclubs geweest die over allen heersen. Met dit idee in gedachten hebben we een lijst samengesteld van de meest ontzagwekkende elftallen uit de geschiedenis.

best football teams

Wat zijn de beste voetbalteams ooit?

 1. FC Barcelona (2009-2016)
 2. Real Madrid (1955-1960)
 3. Manchester United (1999)
 4. Liverpool FC (1977-1985)
 5. AC Milan (1988-1994)

1.  FC Barcelona (2009-2016)

Geen lijst van ’s werelds grootste voetbalteams is compleet zonder vermelding van FC Barcelona. Momenteel de op één na succesvolste ploeg in La Liga, omvat de prijzenkast van de Spaanse reus:

 • 26 La Liga titels
 • 31 Copa del Rey titels
 • 5 UEFA Champions League titels

Hoewel Barcelona een lange geschiedenis van succes heeft, steekt één opstelling ver boven de rest uit. De ploeg van 2009-2016 wordt algemeen beschouwd als de gouden generatie van de ploeg.

Deze ploeg, waaraan de popularisering van de “tiki-taka” speelstijl wordt toegeschreven, telde vele legendes. Enkele uitzonderlijke namen zijn Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavier Creus (Xavi), Carlos Puyol, Gerard Pique, en Sergio Busquets.

Daarbij kwam een nieuwe, frisse manager met een scherp oog voor meesterlijke tactiek; Pep Guardiola. In zijn eerste jaar aan het roer leidde Guardiola Barcelona naar hun allereerste treble. Tot nu toe blijft Barcelona de enige Spaanse ploeg die een intercontinentale treble won.

Deze prestatie markeerde het begin van Barcelona’s heerschappij over zowel het Spaanse als het Europese voetbal. In deze jaren zou de ploeg 6 La Liga titels, 4 Copa del Rey titels, en 3 UEFA Champions League titels winnen. Bijna een decennium lang vreesden de teams als geen ander stadion naar Camp Nou te reizen.

Hoewel veel van de spelers uit dit magische tijdperk met pensioen zijn of verder zijn gegaan, heeft de Catalaanse club nog steeds een sterk jeugdsysteem. Nu het proces van heropbouw begint, zullen nieuwe sterren een kans krijgen om te schitteren. Vooral nu Lionel Messi naar Paris Saint Germain is verhuisd.

Wil je een voetbalreis boeken?

Boek een voetbalreis naar FC Barcelona

2. Real Madrid (1955-1960)

Met een schijnbaar nooit eindigende bankrekening zou het velen niet verbazen dat Real Madrid op deze lijst voorkomt. Ondanks de sterke uitdaging van Barcelona moeten de kampioenschaps-statistieken van de ploeg nog overtroffen worden. Enkele hoogtepunten zijn:

 • 34 La Liga titels
 • 19 Copa del Rey titels
 • 13 UEFA Champions League titels

Ironisch genoeg kwam, ondanks alle recente transfers met veel geld, de beste ploeg van Real Madrid lang voor geld het voetbal zwaar beïnvloedde. De opstelling van 1955-1960 wordt vaak beschouwd als de beste uit de geschiedenis van de ploeg.

Hoewel geen enkele individuele speler in deze ploeg aan de statistieken van Cristiano Ronaldo kon tippen, won deze ploeg meer Champions League finales. Van 1956 tot 1960 verliet de Europacup (zoals hij toen heette) het Santiago Bernabeu niet.

Deze spelers legden de basis voor de sterke continentale reputatie die Real Madrid vandaag heeft. Hoewel de ploeg van 2014-2018 dicht bij het evenaren van deze prestatie kwam, misten ze het, en wonnen slechts vier keer in vijf jaar.

Hoewel het voor elke ploeg moeilijk zal zijn deze prestatie te evenaren, blijft het Bernabeu een overgangsritueel voor spelers van hoog kaliber. Ongetwijfeld liggen er in de toekomst van de club nog meer recordbrekende prestaties in het verschiet.

Wil je een voetbalreis boeken?

Boek een voetbalreis naar Real Madrid

3. Manchester United (1999)

Ongetwijfeld is Manchester United de beroemdste voetbalclub ter wereld. Maar hun roem is niet onterecht. Enkele hoogtepunten uit de 143-jarige geschiedenis van Manchester United zijn:

 • 20 titels in de Premier League
 • 12 FA Cup titels
 • 3 UEFA Champions League titels

Hoewel Manchester United met vele ploegen groot succes heeft gekend, is het gemakkelijk om de beste opstelling van de ploeg ooit te noemen. De ploeg van 1999 hielp de ploeg hun eerste continentale treble ooit te winnen – de enige prestatie van die aard door een Engelse club.

Onder leiding van Sir Alex Ferguson bevatte de ploeg die in 1999 de drievoudige overwinning behaalde verschillende leden uit de Klas van 1992 – ook bekend als Fergie’s Fledglings. Oud-leden die een belangrijke rol in het succes van de ploeg bleken te spelen waren o.a. David Beckham, Roy Keane, Ryan Giggs, Gary Neville, en Paul Scholes. Ze kregen ook gezelschap van mensen als Peter Schmeichel en de huidige manager Ole Gunnar Solskjaer.

Het meest gedenkwaardige overwinning van de ploeg kwam in de Champions League finale tegen Bayern München. Na een achterstand van meer dan 80 minuten stelden twee goals in blessuretijd van Sheringham en Solskjaer de winst veilig.

De laatste jaren heeft Manchester United moeite om terug te keren naar de vorm die ze onder Ferguson zagen. De terugkeer van Cristiano Ronaldo heeft de fans echter hoopvol gestemd.

Wil je een voetbalreis boeken?

Boek een voetbalreis

4.  Liverpool (1977-1985)

Liverpool is de op één na meest succesvolle ploeg in het Engelse voetbal. Hier is een lijst van enkele van hun opmerkelijke prestaties:

 • 19 titels in de Premier League
 • 7 FA Cup titels
 • 6 UEFA Champions League titels

Gedurende een groot deel van de 21e eeuw werd Liverpool gezien als een ondermaats presterende ploeg. Toegegeven, de ploeg moest het op een bepaald moment goed doen om zo gezien te worden. En dat is waar, want gedurende een groot deel van de jaren ’80 waren ze de te kloppen ploeg.

In deze periode domineerde Liverpool zowel de Europacup als de Premier League, en veroverde een totaal van 13 trofeeën tussen de twee toernooien. Ongetwijfeld het meest gedenkwaardige seizoen vond plaats in 1983-84. De ploeg miste ternauwernood een continentale treble, maar slaagde er toch in er nog een te voltooien met een League Cup overwinning.

Enkele sterspelers uit deze periode zijn Kenny Dalglish, Graeme Souness, Alan Hansen, en Bruce Grobbelaar.

Ondanks tegenvallende prestaties in de Premier League gedurende de laatste 30 jaar, wordt Liverpool nog steeds beschouwd als een van de beste voetbalploegen. Het doorzettingsvermogen van de ploeg tegenover tegenslagen heeft bewezen dat je ze niet kunt uittellen. Dit maakt de ploeg uiterst boeiend om naar te kijken.

Geloof je ons niet? Kijk dan eens naar hun prestaties in de Champions League finale van 2005 tegen AC Milan of de halve finale van 2019 tegen Barcelona.

Wil je een voetbalreis boeken?

Boek een voetbalreis

5.  AC Milan (1988-1994)

AC Milan is de op twee na meest zegevierende ploeg in Italië, na Juventus en Inter Milan. Op het internationale toneel zijn ze de op één na meest succesvolle ploeg in Europa, na Real Madrid. Hun statistieken zijn niets om mee te spotten, want ze omvatten:

 • 18 titels in de Serie A
 • 7 UEFA Champions League titels
 • 5 Coppa Italia titels

Natuurlijk zijn ze altijd een behoorlijk competitief team geweest. Er is echter één opstelling in de geschiedenis van deze club die opvalt – de ploeg van 1988-1994.

In deze periode noteerde de ploeg zeven trofeeën tussen de Serie A en de Europacup. Het San Siro was ook de thuisbasis van een ton aan spelers van wereldklasse, waaronder o.a. Paolo Maldini, Frank Rijkaard en Marco Van Baasten. Met Arrigo Sacchi aan het roer werd een mengsel voor ongekend succes geschapen.

Tegenwoordig blijft AC Milan een redelijk competitief team, ook al hebben ze al een tijd geen grote overwinning meer behaald. Met Zlatan Ibrahimovic die prestaties neerzet die zijn leeftijd tarten, zijn ze nog steeds een ploeg om naar te kijken.

Wil je een voetbalreis boeken?

Boek een voetbalreis naar AC Milan6 Replies to “De 5 beste voetbalteams ooit”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *