grootste transfers in de geschiedenis

Wat zijn de Grootste Transfers in de Voetbalgeschiedenis?

Op de huidige transfermarkt is het niet ongewoon dat voetballers van club wisselen. Het is nog minder ongewoon dat grote sommen geld aan transfers worden besteed. Sterker nog, € 50 miljoen betalen voor een speler is tegenwoordig routine. Tegenwoordig gaan dure transfers zelfs verder – denk aan meer dan € 100 miljoen die aan één enkele speler besteed wordt!

Maar soms zijn transfers ook opmerkelijk om meer redenen dan alleen geld. Veel transfers hebben de harten van miljoenen supporters om zowel goede als slechte redenen geraakt. Denk maar aan Messi die Barcelona “de rug toekeert”.

Nu transfers in de voetbalwereld zo spannend zijn, hebben we een lijst gemaakt van de grootste transfers aller tijden!

De 5 Grootste Transfers ooit

 1. Neymar (Barcelona naar PSG, 2017)
 2. Lionel Messi (Barcelona naar PSG, 2021)
 3. Cristiano Ronaldo (Manchester United naar Real Madrid, 2009)
 4. Paul Pogba (Juventus naar Manchester United, 2016)
 5. Gareth Bale (Tottenham Hotspur naar Real Madrid, 2013)

5. Gareth Bale (Tottenham Hotspur naar Real Madrid, 2013)

Ten eerste is er de transfer van Gareth Bale. Bale’s overstap van Tottenham naar Real Madrid was de duurste transfer ooit toen hij plaatsvond.

De reis van de Welshe speler begon bij Southampton. Na een jaar bij Southampton kwam hij bij Tottenham terecht na het tekenen van een vierjarig contract. Ondanks de blessures was Bale’s carrière bij Tottenham opmerkelijk. Zozeer zelfs dat hij de belangstelling van veel andere clubs trok.

Tijdens zijn jaren bij Tottenham bereikte hij verbazingwekkende prestaties, ondanks het feit dat hij niet veel trofeeën won, waaronder:

 • 167 doelpunten
 • 138 assists
 • 1 Engelse League Cup titel

Op 1 september 2013 kondigde Tottenham de overstap van Gareth Bale naar Real Madrid aan. Hij tekende een zesjarige overeenkomst in een toen wereldrecordbedrag: €100,8 miljoen – wat meer was dan wat Real Madrid betaalde voor Cristiano Ronaldo!

Tijdens zijn jaren bij Real Madrid was Bale zonder twijfel een van de beste spelers van de planeet. Hij won 13 trofeeën in zeven jaar (vier daarvan waren titels in de Champions League). Hij scoorde ook 105 doelpunten en droeg 68 assists bij. We moeten het zeggen: De Welshman is een legende van Real Madrid!

Wil je een voetbalreis boeken?

4. Paul Pogba: (Juventus naar Manchester United, 2016)

Paul Pogba was pas 23 jaar oud toen hij besloot naar Manchester United terug te keren na een schitterende carrière bij Juventus. In 2012 verliet hij Manchester United voor de Turijnse reuzen, door een vierjarig contract te tekenen. In die jaren maakte Pogba bij elkaar:

 • 34 doelen
 • 40 assists
 • 4 Serie A titels, 2 Supercoppa Italiana titels, 2 Coppa Italia titels

Samen met een fenomenaal optreden in Euro 2016 maakten Pogba’s statistieken van hem een veelgevraagd doelwit. Dus toen Manchester United een diamant kwam terughalen die ze in 2016 hadden weggedaan, moesten ze betalen.

Hoeveel precies? Wel, een toenmalige wereldrecord transfersom van €105 miljoen! Het bedrag was het hoogste dat een Engelse club in die tijd betaalde.

Het hielp ook dat Pogba echt als topspeler werd gezien door toenmalig Manchester United manager José Mourinho. Hij zag in Pogba een kwaliteitsvolle speler met veel mogelijkheden om zich te verbeteren.

In zijn jaren bij Manchester United heeft Pogba 38 doelpunten en 49 assists gescoord, ondanks het feit dat hij gedurende een groot deel van zijn tijd bij de Engelse club goede ondersteuning kreeg.

Op zoek naar een voetbalreis?

3. Cristiano Ronaldo: (Manchester United naar Real Madrid, 2009)

Het is onmogelijk om over grootste voetbaltransfers te praten zonder Cristiano Ronaldo te noemen. Twee van de grootste transfers in de voetbalgeschiedenis hebben met hem te maken.

Eerst brak zijn overstap van Manchester United naar Real Madrid in 2009 records, nadat de Spaanse reuzen €94 miljoen betaalden om zijn diensten te verwerven.

Dan, in 2018, precies negen seizoenen later, verhuisde hij van Real Madrid naar Juventus voor een bedrag van €117 miljoen. Hoewel beide transfers ongelofelijk zijn, besloten we het te hebben over die aan het begin van zijn loopbaan.

Ronaldo kwam als tiener bij Manchester United, maar binnen een paar jaar groeide hij uit tot een van de beste spelers ter wereld. Zijn zinderende tempo, luchthartigheid, en vermogen om van afstand te scoren maakten hem tot een van de meest onvoorspelbare spelers ter wereld. Enkele van zijn opmerkelijkste prestaties bij Manchester United zijn:

 • 118 doelen
 • 69 assistenten
 • 1 Ballon d’Or, 1 Champions League titel, 3 Premier League titels, 1 FA Cup titel, en 2 League Cup titels

Voor een speler aan het begin van zijn carrière overtreft het winnen van 11 trofeeën alle verwachtingen. Real Madrid probeerde Ronaldo jarenlang af te troggelen voordat hij werkelijk bijtekende, maar Manchester United wist hem over te halen zo lang te blijven als hij deed.

In 2009 bereikte Real Madrid zijn doel en kondigde een van de meest succesvolle transfers in de geschiedenis van het moderne voetbal aan: Cristiano Ronaldo tekende voor €94 miljoen voor de Madrileense club.

Tegenwoordig geven teams zulke bedragen uit voor elke goede speler, maar in 2009 was deze vergoeding enorm, zelfs voor een van ’s werelds topspelers.

Op zoek naar een voetbalreis?

2. Lionel Messi: (FC Barcelona naar Paris Saint-Germain, 2021)

De meeste voetbalfans zijn waarschijnlijk nog steeds niet over deze transfer uitgesproken. Messi bracht 17 seizoenen door bij Barcelona sinds hij in 2003 zijn officiële debuut maakte in Camp Nou.

Nadat zijn contract in 2021 afliep, wilde Messi opnieuw tekenen bij de enige club waar hij ooit voor gespeeld heeft en ook Barcelona wilde dat hij bleef. Maar dat gebeurde natuurlijk niet, en dat verklaart waarom deze transfer totaal anders is dan de transfers die we tot nu toe gezien hebben.

Barcelona wilde het contract van de 34-jarige inderdaad met twee jaar verlengen, maar de regels van La Liga voor financiële fair play stonden dat niet toe. Helaas slaagde de club er niet in voldoende spelers kwijt te raken om zijn kampioen te behouden.

Barcelona’s loon-omzet percentage moet 70 procent zijn en met Messi aan boord was dit percentage 110 procent. Ze konden hem dus niet onderbrengen, zelfs niet als hij gratis had gespeeld.

Het ligt voor de hand om te zeggen dat de Argentijn gedurende zijn lange loopbaan bij Barcelona ongelooflijke hoogten bereikte, waaronder:

 • 672 doelen
 • 301 assistenten
 • 6 Ballon d’Ors, 3 UEFA Beste Speler van Europa, 4 Champions League titels, 10 La Liga titels, en 7 Copa del Rey titels

PSG heeft de situatie altijd scherp in de gaten gehouden. Toen de juiste gelegenheid zich voordeed, deden ze hun aanbod. In augustus 2021 maakte Lionel Messi transfervrij de overstrap naar Paris Saint-Germain en tekende een tweejarig contract met een nettosalaris van €25 miljoen per jaar.

De carrière van de Argentijn bij de Franse club is nog maar net begonnen. Hij maakte zijn debuut op 29 augustus in Reims, invallend voor Neymar.

Het was de eerste keer dat Messi een competitieve clubwedstrijd speelde voor een andere ploeg dan Barcelona. Zoals PSG-hoofdtrainer Mauricio Pochettino na zijn debuut zei, is Messi nog lang niet in zijn beste vorm, maar we zijn er zeker van dat hij zijn oude topniveau weer zal bereiken!

Wil je een voetbalreis boeken?

1. Neymar: (FC Barcelona naar Paris Saint-Germain, 2017)

Neymar’s transfer van Barcelona naar PSG in de zomer van 2017 komt om een paar redenen op de eerste plaats. Niet alleen was het prijskaartje schokkend, maar de verhuizing maakte ook een einde aan het beruchte MSN (Neymar, Messi en Suarez) aanvalstrio bij Barcelona.

Barca contracteerde de Braziliaanse spelmaker in 2013. In zijn tijd bij de Catalanen vestigde Neymar zich als prominent lid van een van de best aanvallende trio’s in de voetbalgeschiedenis. Tijdens zijn vier seizoenen bij Barcelona zette Neymar enkele ongelofelijke statistieken neer, waaronder:

 • 105 doelen
 • 76 assistenten
 • 1 Champions League titel, 2 La Liga titels, 3 Copa del Rey titels, 1 UEFA Super Cup titel

Toen Paris Saint-Germain belangstelling toonde voor de aankoop van zijn diensten, deed Barcelona de Parijse reuzen natuurlijk diep in de buidel tasten. PSG tekende Neymar in 2017 voor €222 miljoen – een bedrag dat van de Braziliaan de duurste transfer in de voetbalgeschiedenis maakte. Dit record staat nog steeds!

Na vier seizoenen heeft Neymar zijn plaats als een van de beste PSG-spelers veroverd. Zijn lijst van prestaties bij de club is opmerkelijk en blijft groeien. Onlangs tekende de Braziliaan een nieuw contract bij de Franse club, dat zijn tijd bij de ploeg verlengt tot het seizoen 2025.

Zonder twijfel blijft hij een van de beste spelers in zowel FC Barcelona’s als PSG’s geschiedenis.

Op zoek naar een voetbalreis?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *