Vijf iconische voetbalstijlen

Het mooiste aan voetbal is dat je het op een bijna oneindig aantal manieren kunt spelen. Enkele voetbalgrootheden hebben hun eigen stijl bedacht om het beste uit hun tegenstanders te halen. Hier volgt de top 5 van de meest iconische voetbalstijlen die elke voetbalfan zou moeten kennen.

Tiki-taka

Deze stijl is bekend geworden door Pep Guardiola en zijn geweldige team in Barcelona. Iedereen die zich in de afgelopen 10-15 jaar in het Europese voetbal heeft verdiept, zou vertrouwd moeten zijn met Tiki-taka. Deze stijl heeft niet alleen het clubvoetbal veroverd, maar ook de Spaanse nationale ploeg is hiermee in de afgelopen jaren succesvol geweest.

Hierbij gaat het voornamelijk om het gebruik van driehoeken en korte, geduldige passes om tegenstanders uit te putten. De sleutel tot het succes van dit systeem berust op de technische vaardigheid van de spelers. De voorspelers moeten hierbij een fenomenale beweging hebben, middenvelders moeten de bal naar voren bewegen door te dribbelen en te passen, en verdedigers moeten kalm en besluitvaardig zijn met het passeren van de bal en tackelen.

De overleden voetbalgrootheid Johan Cruyff zei ooit: “Als de tegenstander de bal niet heeft, kunnen ze niet scoren” en Pep Guardiola nam dat ter harte. Zijn team stond bekend om hun dominantie in balbezit, met een gemiddelde van 60%-70% onder zijn leiding.

Het team dat Guardiola in 2009 overnam van Frank Rijkaard was perfect voor deze speelstijl. Puyol, Xavi, Iniesta en natuurlijk Lionel Messi zijn allemaal opgegroeid in Barcelona’s beroemde La Masia-academie. Met Tiki-taka wonnen ze meerdere titels in La Liga en de Champions League.

Pep is niet meer bij Barcelona, maar Tiki-taka leeft met hem voort in Manchester. Dit huidige Manchester City-team is misschien wel het meest complete team van deze coach. Hij heeft ontzettend veel geld ontvangen en deze investering is terugbetaald in trofeeën. Een voetbalreis naar Man City zal je de kracht van deze Tiki-taka-stijl laten zien.

Totaalvoetbal

Deze stijl gaat ver terug in de tijd. Van Burnley in de jaren vijftig tot Santos in de jaren zestig, voordat het eindelijk de erkenning kreeg die het verdient door de Nederlandse en Ajax-teams in de jaren zeventig. Totaalvoetbal is de voorloper van Tiki-taka.

In totaalvoetbal staat geen enkele veldspeler in een vooraf bepaalde rol. Elke speler kan de taak van elke andere speler overnemen, wat betekent dat er een constante cyclus is van spelers die elkaar vervangen om het team in vorm te houden.

De uitvinding van het totaalvoetbal wordt toegeschreven aan de Engelsman Jimmy Hogan, maar Johan Cruyff is de beroemdste toepasser hiervan. Cruyff was als speler en als coach een groot voorstander van aanvallend voetbal en zorgde ervoor dat elk team onder zijn leiding op deze manier speelde.

Het Ajax van de jaren zeventig wist 3 Champions Leagues en 8 Nederlandse titels te winnen, waarbij ze de beroemde “catenaccio”-stijl van Inter Milan in de jaren zestig om zeep hielpen. Het gaat hier om een voetbalstijl die nog nooit iemand eerder had gezien.

Op dit moment speelt Ajax nog steeds dit vloeiend aanvallende voetbal, maar zij zijn nu niet meer de enigen. Napoli, Barcelona en Manchester City spelen namelijk allemaal volgens Cruyffs grondbeginselen van mooi aanvallend voetbal.

Defensieve meesterbreinen

De eerste twee stijlen zijn gebaseerd op vloeiend, aanvallend voetbal, maar er is meer dan één manier om een wedstrijd te winnen. De beste aanval is een goede verdediging en coaches zoals Diego Simione en Jose Mourinho zijn meesters hierin.

Het Italiaanse voetbal wordt misschien wel het meest geassocieerd met defensief voetbal, en dat heeft een goede reden. De Argentijnse coach Helenio Herrera bracht zijn beroemde “catenaccio”, Italiaans voor “grendel”, in 1960 naar Inter Milan en leidde hen naar achtereenvolgende overwinningen in de Champions Leagues in 1964 en 1965.

Jose Mourinho is de meest succesvolle defensieve coach van deze laatste generatie. Zijn eerste periode bij Chelsea was niet zo defensief als velen misschien denken, maar zijn succes kwam wel voort uit een zeer solide verdediging met slechts 15 tegendoelpunten in zijn titel winnende seizoen 2004/05.

Mourinho’s grootste momenten kwamen toen hij Inter Milan leidde. Net als Herrera bracht hij defensief spelend de Champions League naar Milaan en versloeg Pep Guardiola en zijn Barcelona-team.

Inter won dat seizoen de treble met een defensieve basis van Lucio, Walter Samuel, Maicon en Javier Zanetti, met Esteban Cambiaso vlak voor hen. Samuel Eto’o, Diego Militao en Wesley Sneijder zorgden daarbij voor de magie voorin.

Tegenwoordig zijn Diego Simione en zijn team Atletico Madrid toonaangevend in defensief voetbal. De spelers uit de Spaanse hoofdstad worden algemeen beschouwd als defensieve helden en zijn zeker de moeite waard om een keer live te zien spelen als je geïnteresseerd bent in deze tactiek.

Gegenpressing

Gegenpressing is afkomstig uit Duitsland en beroemd geworden door Jurgen Klopp en zijn mentor Ralf Rangnick. Deze stijl vereist volledige toewijding en een ongelooflijke conditie, is succesvol geweest op alle niveaus van het Duitse voetbal en wordt nu ook in Engeland toegepast.

De term Gegenpressing komt uit het Duits voor “tegendrukken”. Het komt er hierbij op neer dat je de bal zo snel mogelijk na verlies terugwint van je tegenstander, bij voorkeur hoog in het veld.

Intensieve druk uitoefenen op de tegenstander in hun verdedigingslinie in de hoop hierbij een fout te forceren. Een team dat deze stijl speelt, moet op de voorgrond staan en het team waartegen ze spelen geen moment rust gunnen.

Klopp paste deze tactiek met groot succes toe in zijn tijd bij Dortmund en maakte voor korte tijd een einde aan het monopolie van Bayern München tijdens de competitie met Bundesliga-zeges in 2010 en 2011. Ze haalden ook de finale van de Champions League in 2013, maar verloren op het laatste moment van hun bittere rivalen.

De meeste clubs in Duitsland spelen nu in deze stijl, maar het is Liverpool die dat het beste doet. Klopp verhuisde van Dortmund naar Merseyside en bracht de Gegenpressing-stijl met zich mee. Liverpool won hun eerste league-titel in 30 jaar en hun zesde Champions League onder deze vrolijke Duitser.

Tactische voetbalstijl

Sommige coaches zijn in staat hun stijl aan te passen om het beste uit hun tegenstander te halen, en Antonio Conte is zo’n coach. Hoewel Conte nogal koppig is in zijn formatiekeuze, is hij geobsedeerd door zijn voetbalstijl met de mentaliteit van een winnaar.

Zijn Spurs-team heeft een geweldige start van het voetbalseizoen gehad na een indrukwekkend einde van het vorige. Conte neemt geen genoegen met de top vier, hij wil een trofee en het zal niemand verbazen als hij de traditie van de Spurs doorbreekt.

Thomas Tuchel is een andere coach die zich naar eigen inzicht kan aanpassen. Toen hij het bij Chelsea overnam, besefte hij dat ze defensief tekortschoten, dus schakelde hij over op een achterste drie zodat ze nu moeilijk te overwinnen zijn.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *