5 geweldige uitstapjes in München

In het hart van Beieren biedt München in Duitsland een prachtige, culturele ervaring. Het is misschien de op twee na grootste stad van het land, maar wel de bakermat van het Duitse voetbal. Buiten Bayern München heeft deze wonderlijke stad een uniek verhaal te vertellen. Hier volgen 5 bezienswaardigheden in München die zeker de moeite waard zijn.

Ga naar een wedstrijd in de Allianz Arena

In München draait niet alles om zijn voetbalclub. Bayern maakt echter wel zo’n groot deel uit van het dagelijks leven in de stad, dat het moeilijk is om München voor te stellen zonder zijn beroemdste team. Deze stad heeft zes Champions League- en eenendertig Bundesliga-trofeeën door haar mooie straten zien paraderen.

Sinds zijn opening in 2005 wordt de Allianz Arena beschouwd als een van de beste sportstadions ter wereld. Vijfenzeventigduizend fans kunnen in dit unieke stadion met volle teugen genieten van hun team, dat meestal met gemak wint.

Philipp Lahm, Thomas Muller en Robert Lewandowski zijn slechts enkele wereldberoemde talenten die de Allianz Arena in vuur en vlam hebben gezet, maar er zijn veel meer spelers in dat beroemde rood-witte shirt die het bespreken waard zijn.

Van deze drie is alleen Muller nog over, maar hij wordt nu vergezeld van jonge en gevestigde sterren als Jamal Musiala en Leon Goretzka. Een voetbalreis naar München belooft je in ieder geval geweldige spelers en topvoetbal.

Zoals de meeste topstadions in de wereld biedt ook de Allianz Arena hier een fantastische rondleiding aan. En in hun museum krijg je niet alleen een indrukwekkende reeks aan trofeeën en memorabilia te zien, je krijgt ook de kans om de kleedkamers te bewonderen, door de tunnel te lopen en het voetbalveld te bekijken.

1

Het BMW Museum

Het is misschien moeilijk voor te stellen dat er hier een populairder exportartikel te vinden is dan voetbalclub Bayern, maar toch heeft autofabrikant BMW ze misschien op dit gebied wel verslagen. Net als de voetballers van Bayern worden ook BMW’s als betrouwbaar en efficiënt beschouwd.

Het BMW-museum toont niet alleen de indrukwekkende geschiedenis van dit bedrijf met zowel permanente als tijdelijke tentoonstellingen, maar het gebouw op zichzelf is al een modern architectonisch wonder. Dit in 2008 heropende museum is een van de populairste musea van heel Duitsland geworden, met meer dan 5 miljoen bezoekers tot nu toe.

Zijn hoofdtentoonstelling is zelfs 4000 vierkante meter groot met prachtige staaltjes techniek. Het gaat hier om een showcase van BMW’s uit elk tijdperk. Je zult onder de indruk zijn van hun consistente kwaliteit!

Er worden ook rondleidingen in het Engels of Duits gegeven. Deze kosten vanaf € 13 per volwassene. Dit is een echte aanrader, want de gidsen kennen de geschiedenis van het merk BMW als geen ander.

2

Concentratiekamp Dachau

Van een indrukwekkende tot een meer sombere bezienswaardigheid. Ook Dachau is een plek die iedere bezoeker in München gezien moet hebben. Dachau vormt hier als herinnering uit de zwarte periode van onze wereld een harde les dat tirannen altijd zullen verliezen. Deze plek is nu een museum en een gedenkteken voor hen die zo onterecht van het leven werden beroofd.

Dachau ligt op 25 minuten afstand met de trein van het stadscentrum af. De S2-trein brengt je rechtstreeks van München naar het station van Dachau. Duitsland gaat hier zijn gruwelijke geschiedenis niet uit de weg, maar bewaart die in de hoop dat het nooit meer zal gebeuren. Hoewel dit geen gezellig uitje zal zijn, is het belang van een bezoek aan Dachau onbetwistbaar.

3

Marienplatz

Marienplatz, het belangrijkste plein van München, is al sinds de middeleeuwen de thuisbasis van straatverkopers en markten. Hier staat ook het Nieuwe Stadhuis, een enorm gebouw dat gotische architectuur op zijn best laat zien.

Bij dit nieuwe stadhuis staat ook de Mariensäule. Hij is opgericht in 1638 om het einde van de Zweedse bezetting tijdens de 30-jarige oorlog te vieren, en is daarna een symbool geworden voor de kracht en de unieke cultuur van de stad. De Bavaria is daarmee een imposante bezienswaardigheid geworden.

Met Kerstmis verandert het plein hier in een verbazingwekkend winterwonderland, vol kraampjes met heerlijk eten en drinken en unieke souvenirs voor toeristen en plaatselijke bewoners.

Zodra er sneeuw ligt, wordt het Marienplatz een prachtig pittoresk plein tijdens de feestdagen, waarvan je er maar weinig in Europa zult vinden. Kleed je dus warm aan, ga naar een wedstrijd en geniet daarna van deze feestelijke sfeer.

4

Oktoberfest

Dit is nogal seizoensgebonden, maar het is zeker de moeite waard om je bezoek naar München uit te stellen of te vervroegen voor het Oktoberfest. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vindt het Oktoberfest plaats in september, net als het voetbalseizoen begint.

Het Oktoberfest, het grootste evenement op de kalender van München, is een 16-daags festival dat jaarlijks meer dan 6 miljoen nationale en internationale bezoekers trekt. Dit feest is misschien wel het meest bekend om zijn grote hoeveelheden bier, maar ook om heerlijk eten, traditionele muziek en kleurrijke optochten.

Wettelijk gezien mag tijdens het Oktoberfest alleen bier worden geschonken dat binnen de stadsgrenzen van München is gebrouwen, het is immers een typisch Beierse ervaring. Het is ook gebruikelijk dat lokale en niet-lokale bezoekers zich dan kleden in de traditionele “Lederhosen” voor heren en “Dirndl” voor dames.

Ook Bayern München houdt vast aan deze traditionele manier van verkleden. Als ze aan het eind van het seizoen een trofee winnen, wat vaak het geval is, verkleden alle personeelsleden en het eerste team zich in dit tenue en vieren dat dan met een biertje, als hun geloof dat tenminste toelaat. Treed in de voetstappen van Thomas Muller, verkleed je en geniet met ze mee!

München is een geweldige en bijzondere stad met een unieke sfeer die hem zo speciaal maakt. Plan dus je voetbalreis tussen 17 september en 3 oktober als dat mogelijk is, en geniet van deze stad op zijn hoogtepunt!

5


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *