Top 5 gekke voetbalgebeurtenissen

Soms kan voetbal toch wel een aparte sport zijn. We kunnen een paar verhalen vertellen waar Hollywood-scriptschrijvers niet aan kunnen tippen. Hier volgt de top vijf van de meest gekke voetbalgebeurtenissen.

Arsenal vs. Dynamo Moskou 1945

Je denkt misschien dat het vreemdste aan deze wedstrijd is dat Arsenal op White Hart Lane speelt, maar dan heb je het mis. De wedstrijd tussen Arsenal en Dynamo Moskou in 1945 was namelijk een enorme chaos, vanaf het begin tot het eind.

Eigenlijk was het een vriendschappelijke wedstrijd, maar beide teams speelden alsof hun leven ervan afhing. Een ongelooflijk dichte mist zorgde voor het onheilspellende decor, waardoor het voor de officials bijna onmogelijk was om te zien wat er gebeurde, en beide partijen profiteerden daar optimaal van.

Regels werden daarbij totaal overboord gegooid. De Russen brachten een wissel in het spel, zonder daarbij een speler eruit te halen. De fans beweerden toen zelfs dat het team uit Moskou op een gegeven moment met 15 spelers in het veld stond.

Arsenal was echter zelf ook niet onschuldig. Ze hadden namelijk een speler weggestuurd, maar die sloop gewoon weer terug het veld op. Bovendien viel op een gegeven moment hun keeper uit, omdat hij tegen een doelpaal opliep. Een fan ging hem toen vervangen!

De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 4-3 verlies voor Arsenal.

2

Ion Radu is verkocht voor varkensvlees

Een hele poos geleden, in 1998, moest een club in Roemenië zijn toevlucht nemen tot minder orthodoxe methoden om Ion Radu te verwijderen. CS Jiul Petrosani was toen net gedegradeerd uit de Roemeense eerste divisie en ze moesten van wat spelers af.

Helaas was er niet veel interesse voor hun spelers, dus moest de voorzitter op een andere manier van Ion Radu af zien te komen. Vierdeklasser Chimia Ramnicu Valcea had echter toch wel enige interesse in deze middenvelder.

Omdat zij geen geld hadden om Radu voor zich te winnen, bood de voorzitter van deze club twee ton varkensvlees aan voor de transfer. Dat varkensvlees kon dan daarna weer worden verkocht om op deze manier toch nog het geld te ontvangen.

Achteraf bleek deze transfersom voor Radu toch nog te hoog te zijn, want hij voldeed niet aan de verwachtingen van de fans. De club ging daarna nog zelfs failliet en werd in 2004 opgeheven.

1

Chelsea-fans en selderij

Chelsea-fans staan niet echt bekend om mooie wedstrijdliederen, maar het volgende lied dat werd gezongen is toch wel verrassend te noemen en belangrijk voor Stamford Bridge.

Het begon allemaal in de jaren 80, toen de bekende Chelsea-fan en songwriter, Mickey Greenway, “Ask Old Brown” schreef en de volgende tekst: “Ask Old Brown for tea and all the family, if he doesn’t come, we’ll tickle his bum with a lump of celery.” (“Vraag Old Brown en de hele familie op de thee, en als hij niet komt, zullen we zijn kont kietelen met een stuk selderij.”)

Eigenlijk was dit niet zo geschikt voor kinderen, maar de fans vonden het prachtig en namen stiekem selderij mee naar het stadion als eerbetoon aan hun geliefde club. In 2002 werden vier Chelsea fans gearresteerd voor het gooien van selderij en in 2007 werd het meenemen van selderij uiteindelijk verboden nadat Cesc Fabregas erdoor was geraakt.

Het mag dan niet meer toegestaan zijn in Stamford Bridge, maar toch nemen nog steeds sommige Chelsea-fans stiekem hun geliefde groente mee naar uitwedstrijden.

3

Voetbalcompetitie op de Scilly-eilanden

De Schilly-eilanden vormen een kleine groep eilanden voor de kust van Cornwall, Engeland. Hier vind je de thuisbasis van de kleinste voetbalcompetitie ter wereld, bestaande uit slechts twee teams die 18 keer per seizoen tegen elkaar spelen.

De Woolpack Wanderers en de Garrison Gunners vormen samen deze competitie, waarbij de Wanderers de meeste titels in de wacht wisten te slepen. Zij hebben de trofee 5 keer gewonnen en de Gunners slechts 1 keer.

Men maakt zich wel zorgen over de toekomst van deze competitie, nu de meeste jongeren het eiland verlaten voor meer toekomstmogelijkheden. Laten we hopen dat deze competitie blijft bestaan!

Protest van Madagaskar tegen eigen doelpunt

In 2003 versloeg de Madagaskische kampioen AS Adema zijn rivalen Stade Olympique l’Emyrne met 149-0, wat uiteraard een competitierecord was. Het enige probleem was dat elk doelpunt een doelpunt in eigen goal was.

L’Emyrne scoorde namelijk opzettelijk 149 eigen doelpunten uit protest tegen een scheidsrechterlijke beslissing waardoor hun manager zo kwaad was geworden dat hij de volgende wedstrijd opzettelijk wilde verliezen. Zelfs Antonio Conte kan zich beter inhouden!

De manager en vier spelers kregen later een levenslang stadionverbod voor het Madagaskische voetbal voor hun rol bij deze protestactie.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *