Top 5 voetbaldocumentaires

Voetbal is een sport die miljoenen mensen over de hele wereld fascineert. Voor voetbalfans is het kijken naar voetbaldocumentaires de beste manier om meer te weten te komen over de geschiedenis van je favoriete club of speler. Zij brengen je terug naar de spanning en druk die de speler of club ervoer tijdens moeilijke of succesvolle momenten. Dus hier volgt de top 5 beste voetbaldocumentaires die je niet mag missen.

1. “The Two Escobars” (2010)

“The Two Escobars” is een documentaire uit 2010, geregisseerd door Jeff en Michael Zimbalist. In deze film ontdek je de complexe banden tussen voetbal en politiek in Colombia in de jaren 90 via twee mannen met de naam Escobar.

Andres Escobar was een getalenteerde Colombiaanse voetballer die op tragische wijze werd vermoord na het WK van 1994. Pablo Escobar was de beruchte Colombiaanse drugsbaron die het voetbal en de samenleving in het algemeen beïnvloedde.

In deze documentaire volg je hoe de opkomst van Pablo Escobar en zijn invloed op het Colombiaanse voetbal heeft bijgedragen aan de tragedie van Andres Escobar. Je krijgt daarbij ook inzicht in de moeilijke situatie in Colombia in de jaren negentig en hoe voetbal door politieke groeperingen werd gebruikt als propagandamiddel.

De film bevat daarnaast ook interviews met Colombiaanse voetballers, journalisten, politieke deskundigen en familieleden van beide Escobars. “The Two Escobars” is een fascinerende documentaire die de complexiteit van voetbal en politiek onderzoekt in een land dat gekenmerkt wordt door geweld en corruptie.

2. “Diego Maradona” (2019)

“Diego Maradona” is een documentaire die is geregisseerd door Asif Kapadia en uitgebracht in 2019. Je volgt hierin het tumultueuze leven van Diego Maradona, een van de meest controversiële voetballegendes aller tijden.

Deze documentaire begint met Maradona’s aankomst in Napels in 1984, waar hij als een held wordt onthaald en het hoogtepunt van zijn carrière beleeft. Maar je maakt ook kennis met zijn demonen, waaronder zijn drugsgebruik, zijn tumultueuze relaties en zijn betrokkenheid bij politieke schandalen.

Deze documentaire is gebaseerd op zeldzame archiefbeelden en exclusieve interviews met Maradona en leden van zijn familie. Je krijgt daarbij een intieme kijk op het leven van deze Argentijnse speler, en hij laat zien hoe hij een voetbalicoon werd met een complex en vaak onvoorspelbaar karakter.

“Diego Maradona” is een meeslepende documentaire die een dieper inzicht geeft in het leven van een van de meest iconische legendes in het voetbal.

3. “Zidane” (2006)

“Zidane” is een documentaire van Douglas Gordon en Philippe Parreno, uitgebracht in 2006. Deze film volgt Zinedine Zidane, een van de grootste voetballers aller tijden, tijdens een voetbalwedstrijd in 2005 tussen Real Madrid en Villarreal.

Hij is gefilmd met vijfendertig camera’s, waardoor alle bewegingen van Zidane op het veld konden worden vastgelegd. Het geluid van de film speelt daarbij ook een belangrijke rol, want die is samengesteld uit publieksgeluiden en elektroakoestische muziek.

De film toont Zidane’s concentratie op het veld, evenals zijn ongelooflijke techniek. Maar je ontdekt ook zijn introverte persoonlijkheid en zijn betrokkenheid bij zijn familie en zijn Algerijnse roots.

“Zidane” is een unieke documentaire die je het voetbal vanuit een ander perspectief laat zien. Het is een fascinerende en meeslepende film die het belang van voetbal in het leven van Zidane laat zien en tegelijkertijd de complexiteit van zijn persoonlijkheid en culturele erfgoed verkent.

4. “Next Goal Wins” (2014)

“Next Goal Wins” is een documentaire die is uitgebracht in 2014 en geregisseerd door Mike Brett en Steve Jamison. Deze film volgt het nationale voetbalteam van Amerikaans-Samoa, dat wordt beschouwd als het slechtste voetbalteam ter wereld nadat het in 2001 met 31-0 van Australië had verloren.

Je volgt hierin de komst van een nieuwe coach, Thomas Rongen, voormalig profspeler, en zijn team terwijl zij zich aan het voorbereiden waren op de WK-kwalificatiewedstrijden van 2014. Dit team werd geconfronteerd met vele obstakels, waaronder een zwakke ploeg, culturele verschillen en de externe druk.

De film toont de vastberadenheid van het team om deze obstakels te overwinnen en hun spel te verbeteren. Je krijgt hierbij ook inzicht in de Samoaanse cultuur en de impact van voetbal op de gemeenschap.

“Next Goal Wins” is een ontroerende en inspirerende documentaire die de nadruk legt op het belang van teamgeest en doorzettingsvermogen in de voetbalsport. Hij geeft je ook een unieke kijk op een team dat vaak wordt genegeerd en gemarginaliseerd in de voetbalwereld.

5. “Pelé” (2021)

“Pele” is een documentaire die in 2021 is uitgebracht en is geregisseerd door David Tryhorn en Ben Nicholas. Hierin volg je het leven en de carrière van de legendarische Braziliaanse voetballer Pele, die wordt beschouwd als een van de grootste voetballers aller tijden.

 

Deze film volgt Pele’s opkomst vanaf het bescheiden begin in de favelas van Sao Paulo tot het winnen van de wereldbeker in 1970. Je ontdekt ook de Braziliaanse cultuur van de jaren vijftig en zestig, inclusief de uitdagingen waarmee Pele werd geconfronteerd als publiek figuur en nationaal icoon.

Deze documentaire bevat zeldzame archiefbeelden en exclusieve interviews met Pelé en andere voetbalpersoonlijkheden, waaronder Zagallo, Jairzinho en Carlos Alberto.

“Pele” is dan ook een meeslepende documentaire die het belang van Pele voor de geschiedenis van het voetbal en de Braziliaanse cultuur laat zien. Daarnaast krijg je ook nog een persoonlijk kijkje in het leven van deze beroemde speler met zijn triomfen en uitdagingen, en zijn blijvende nalatenschap voor de voetbalwereld.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *