5 redenen om naar de FA Cup-finale te gaan

Het FA Cup-weekend is in aantocht en elk seizoen vormt dit weer een van de hoogtepunten in het Europese voetbal. En het lijkt er ook op dat de belangstelling en de hype rond het voetbal steeds groter worden, vooral sinds de stadions na de pandemie weer open zijn gegaan. Voetballiefhebbers willen nu eenmaal een van de grootste finales zelf ervaren. Hier volgen 5 redenen waarom je naar de FA Cup-finale op 3 juni zou moeten gaan.

Deze vindt plaats in het Wembley Stadion

Madison Square Garden in Manhattan staat bekend als het beroemdste evenementencomplex ter wereld. En als je het hebt over de beroemdste voetbalstadions ter wereld, dan zou het Wembley Stadion bovenaan je lijst moeten staan. Het oorspronkelijke stadion werd 100 jaar geleden geopend, in 1923, maar het nieuwe is van 2007. Met 90.000 zitplaatsen is dit het grootste stadion in het Verenigd Koninkrijk en het op één na grootste in Europa, na Camp Nou in Barcelona.

Dit stadion kostte ongeveer 800 miljoen euro, dus boven de gemiddelde prijs voor een nieuw stadion, en achteraf zijn geld meer dan waard. Het werd officieel geopend tijdens de FA Cup-finale van 2007 tussen Chelsea en Manchester United. Een jaar later kreeg dit stadion een recordaantal bezoekers te verwerken toen Portsmouth (ken je die nog?!) Cardiff City met 1-0 versloeg, nadat voetballegende Nwankwo Kanu het enige doelpunt had gemaakt.

Het maakt voor het Wembley niet uit wat voor kaartjes je koopt, want het zicht is geweldig vanuit elke hoek van het stadion. En als je naar het toilet moet, hoef je ook niet lang te wachten – er zijn namelijk maar liefst 2618 toiletten in het Wembley.

In het Wembley worden, naast FA Cup-finales, ook rugbywedstrijden, NFL-wedstrijden en veel concerten georganiseerd. George Michael, Adele, Rihanna, Ed Sheeran, U2 en Beyonce hebben hier allemaal opgetreden. Het is dan ook een klassiek stadion te noemen.

Londen in de maand juni is de moeite waard

Een klassiek stadion in een geweldige stad. Juni is ook de beste maand om Londen te bezoeken. Het is dan niet zo regenachtig (dat beloven we) en overal is wel iets te doen. En ook de locals vermaken zich er dan prima, en waarom ook niet? Er zijn dan namelijk zoveel leuke dingen te doen waarvan je kunt genieten.

Met name de parken en de pubs met muziek zijn dan een bezoek waard. Londen in juni is een bruisende stad en overal voel je dan de spanning voor de grote wedstrijd in het Wembley Stadion.

De FA Cup is de oudste voetbalcompetitie ter wereld

De Football Association Challenge Cup of de FA Cup zoals hij beter bekend is, werd voor het eerst gespeeld in het seizoen 1871-1872.  In deze competitie krijgen niet alleen de clubs uit de Premier League en Championship een kans op de titel, maar zelfs clubs tot en met niveau 9 in het Engelse voetbalcompetitiesysteem.

In de openingswedstrijd werd Wanderers FC tot kampioen gekroond door in de finale de Royal Engineers met 1-0 te verslaan. Die finale vond plaats op Kennington Oval voor slechts 2000 fans op de tribune.

De op één na oudste voetbalcompetitie ter wereld is de Scottish Cup, die in 1874 van start ging, drie jaar na de FA Cup. En als we de FA Cup vergelijken met andere grote competities, dan komen deze niet eens in de buurt. De Spaanse beker, Copa Del Rey, begon in 1903 en de Coppa Italia begon pas in 1921. En hoe zit het met de bekercompetitie in Duitsland? “Pas” in 1935. En de Franse beker? In 1917. De FA Cup is dan ook een klasse apart als het gaat om voetbalgeschiedenis.

De fans houden van de FA Cup

De fans houden van de FA Cup vanwege zijn rijke geschiedenis. Dit komt, zoals gezegd, voornamelijk omdat dit veruit de oudste voetbalcompetitie is (tenminste als we alleen de grote competities meetellen), maar daarnaast ook omdat iedereen hierin een kans heeft. Ieder team, waar het elftal ook uit bestaat, kan er namelijk aan meedoen.

Grimsby Town bewees dat eerder dit seizoen. Op 1 maart 2023 werden ze het eerste team in de geschiedenis van de FA Cup dat vijf teams uit hogere divisies versloeg. Zij maakten deze geweldige prestatie compleet door de Premier League-ploeg Southampton met 2-1 te verslaan en zo door te gaan naar de kwartfinales. Grimsby komt uit in de League Two en wie houdt er niet van de underdog?

Een Manchester-derby in de finale

In de halve finales versloeg Manchester City Sheffield United en Manchester United versloeg Brighton & Hove Albion via de strafschoppen. Dit betekent dat we het Man City van Pep Guardialoa en Erling Haaland te zien krijgen tegen de Rode Duivels. Is dat niet geweldig?

Deze finale vindt op 3 juni in het Wembley Stadion plaats. Alles wijst erop dat het een klassieke wedstrijd in een klassieke arena tijdens een klassiek toernooi gaat worden. Beter dan dat wordt het dus niet.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *