Mijn ervaring in Barcelona – FC Barcelona vs. Villareal CF.

20 oktober 2022 zal ik de rest van mijn leven blijven herinneren. Op deze dag kreeg ik voor het eerst de kans om van de schoonheid van Barcelona te genieten en een wedstrijd van het iconische FC Barcelona op Camp Nou bij te wonen. Als groot fan en voormalig voetballer keek ik enorm naar dit evenement uit. Bovendien kon ik met mijn Poolse roots niet wachten om mijn landgenoot Robert Lewandowski nu eindelijk live in actie te zien. Vamos Lewy!

Ik begon de reis vroeg in de ochtend met een regionale bus van Valencia naar Barcelona. De helft van de reis sliep ik en de andere helft probeerde ik mijn aantekeningen op een papiertje te onthouden. Je zult je nu wel afvragen wat voor aantekeningen dit waren, of niet? Nou, een paar dagen eerder was ik mijn telefoon kwijtgeraakt, dus ik had alle routes met het openbaar vervoer, populaire plekken en vervoerroutes op een papiertje geschreven. Deze dag bleek achteraf een zeer interessante en ongewone ervaring voor mijzelf te zijn. Het verlies van mijn telefoon dwong me tot interactie met de plaatselijke bevolking bij het vinden van de juiste weg en zorgde er ook voor dat ik ondertussen mooie en unieke, verborgen plekjes ontdekte. Natuurlijk raad ik het niemand aan om je telefoon te verliezen, maar zet hem gewoon een keertje uit tijdens je volgende reis en je zult vast en zeker veel meer avonturen beleven! Eindelijk, na een reis van 4 uur in een oververhitte bus (die mediterrane zon is zo sterk!) kwam ik in de hoofdstad van Catalonië – Barcelona – aan.

Barcelona – een geweldig mooie stad

Ik zou eindeloos kunnen schrijven over de sfeer, het klimaat, de architectuur, het eten, de gemeenschap en de ziel van deze magische stad. Het is ook moeilijk om dit in een paar woorden uit te drukken. Deze plaats wordt het best beschreven door de schrijver Andrew Barge: “Zelfs de maan werd in verlegenheid gebracht door de schoonheid van Barcelona”. En daar ben ik het helemaal mee eens.

Barcelona is een stad die de architectonische wonderen van Gaudi, het exotische klimaat van de Mediterrane, de pulserende beat van de bruisende straten in Eixample en het gejuich van gepassioneerde fans op Spotify Camp Nou harmonieus combineert. Ik begon mijn reis met een bezoek aan het strand van Barceloneta. Het was “slechts” 20 graden Celsius en ik nam een frisse duik in het water van de Balearen. Dat gaf me voor deze drukke dag een échte boost. Vervolgens slaagde ik, slenterend door de smalle straatjes van de Gotische wijk, erin om het stadscentrum te bereiken met de kathedraal van Barcelona, het Placa de Catalunya en het populaire La Rambla. Het centrum deed me qua architectuur erg denken aan het centrum van Valencia, ook voor wat betreft zijn smalle straatjes eindigend in een enorm plein. Hier was er zichtbaar genoeg ruimte voor ontmoetingen, vermaak en een enorm aantal winkels en restaurants. Omdat ik trek begon te krijgen, ging ik naar het beste en oudste restaurant dat typische lokale gerechten serveert: Can Culleretes. Ik genoot van het mooie, traditionele interieur, en vooral van het heerlijke eten! Het cannelloni-gerecht dat ik bestelde, bestond uit spinazie met vlees en ik kreeg daarbij gezouten kabeljauw, “brandada de bacalao”, en een stevige, traditionele vleesstoofpot, “escudella con carn d’olla”. Voor slechts 20 euro was ik volledig voldaan en kon ik mijn avontuur voortzetten.

De gotische kathedraal die ik in het centrum bezocht, maakte indruk op mij, maar kon niet tippen aan wat ik daarna te zien zou krijgen. Op weg naar de volgende bezienswaardigheid verdwaalde ik in de charmante straatjes van Eixample (ze zien er allemaal hetzelfde uit omdat Eixample wordt gekenmerkt door een symmetrisch patroon). Na vele pogingen om de plaatselijke bevolking in mijn gebrekkige Spaans om de weg te vragen en mijn aantekeningen op een stuk papier te analyseren, slaagde ik er uiteindelijk in de Sagrada Familia te bereiken. Ik kon daar mijn ogen niet geloven. Dit prachtige gebouw had ik al heel vaak op internet gezien, maar in het echt is het gewoon adembenemend. Hoe is het toch mogelijk dat dit door mensenhanden is ontworpen en gebouwd? Dit is de grootste onvoltooide katholieke kerk ter wereld en het mooiste gebouw dat ik ooit met eigen ogen heb gezien. Helaas ben ik er niet in geslaagd om naar binnen te gaan, maar ik heb er een paar uur rondgelopen om dit door Gaudí ontworpen meesterwerk vanuit elk mogelijk perspectief te kunnen bewonderen. De sculpturen, versieringen, hoofdpoort, torens, het glas in lood – alles maakte een grote indruk op mij. En rond de Sagrada Familia zag ik ook nog eens veel fans met een Barcelona-shirt, waardoor ik steeds meer zin in de komende wedstrijd kreeg. De avond naderde langzaam, dus ik pakte mijn verfrommelde papiertje erbij en nam de metro naar het Camp Nou-stadion. Een uur voor de wedstrijd hing er al een fantastische sfeer rond het stadion, iedereen juichte voor Barcelona en was aan het genieten. Ik vond het heel spannend toen ik de trap naar mijn sector opliep. Eindelijk vond ik de juiste ingang en… wauw, wat een uitzicht! Mijn plaats was bijna bovenaan in het midden van de tribune, zodat ik goed zicht op het gehele stadion en veld had.

De 99.354 plaatsen werden daarna langzaam opgevuld. Nog maar een paar minuten en de wedstrijd zou beginnen!

FC Barcelona – Villareal CF

Even voor 20:00 uur stond iedereen op toen de spelers van beide teams het veld opkwamen. Het volkslied van Barcelona, “Cant del Barça”, weerklonk in het hele stadion. Ik werd bijna omvergeblazen door het gejuich dat hierop volgde. Het zou een spannende wedstrijd worden en ik rekende daarbij op minstens 1 doelpunt van Lewandowski. De wedstrijd overtrof echter zelfs al mijn verwachtingen. Het was een zeer dynamisch en mooi voetbalspektakel vanaf de allereerste minuut. Barca viel Villareal daarbij voortdurend aan, en die reageerden van tijd tot tijd met een tegenaanval. Plotseling, in de 30e minuut, kwam de bal na een meesterlijke actie op Lewy af. Hij draaide zich koelbloedig om en schopte hem erin. Camp Nou ontplofte bijna van vreugde en ik sprong en schreeuwde mee met de fan die naast me zat. Slechts 4 minuten later voerde Barcelona opnieuw een prachtige tegenaanval uit. Opnieuw kreeg Lewy de bal voor z’n voeten en zorgde voor een prachtig schot, terwijl hij buiten het strafschopgebied stond. Ik kon mijn ogen niet geloven. Het stond al 2-0 na twee doelpunten van Lewandowski. Mijn dromen werden hier werkelijkheid. Tijdens de tweede helft ging de wedstrijd gelijk op, omdat Barca een beetje ging vertragen. Toch konden ze nog één doelpunt maken en eindigde de wedstrijd in 3-0. Het hele stadion kookte van emoties en ik genoot met iedereen mee, maar toch miste ik één ding. Mijn fototoestel! Ik had geen enkele foto kunnen maken. Gelukkig hoorde ik mensen uit Polen naast me, dus ik begon een gesprek met hen en vroeg of ze een foto van me wilden maken en die via Facebook naar me wilden sturen. Na een avond vol prachtige indrukken ging ik naar het busstation om terug te keren naar Valencia.

De beste (voetbal)ervaring in mijn leven

Deze reis naar de hoofdstad van Catalonië voor een wedstrijd van FC Barcelona was beslist een van de beste ervaringen in mijn leven. Of je nu een voetbalfan bent of niet, deze prachtige stad met zijn prachtige stadion Spotify Camp Nou is zeer de moeite waard. Ik garandeer je, als je er eenmaal bent, zul je er verliefd op worden. En na deze reis weet ik één ding zeker: FC Barcelona is “Mes que un club” (“Meer dan een club”).

Barcelona als club en als stad vertegenwoordigt de heerlijke relaxte Spaanse manier van leven!

Ervaar het zelf!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *