De beste liedjes die in voetbalstadions worden gezongen

Als je een goede voetbalwedstrijd wilt zien, dan is natuurlijk het niveau van de spelers, de teams en de wedstrijd zelf belangrijk. Maar bijna net zo belangrijk is dan eigenlijk de sfeer en energie waar de supporters voor zorgen. De liedjes die de fans op de tribunes zingen maken een groot deel uit van het spektakel van een voetbalwedstrijd in Europa. Zonder deze sfeer maak je de wedstrijden toch anders mee.

En deze sfeer wordt vooral gecreëerd door het gezang en de liedjes van de fans, allemaal uit liefde voor hun team. Sommige fans gaan zelfs alleen naar een wedstrijd om de sfeer mee te maken, en niet zo zeer voor de wedstrijd zelf. Logisch, want de supporters geven de spelers met hun enthousiasme een boost om tot geweldige prestaties te komen, waarover fans alleen maar hadden kunnen dromen. Misschien kan een specifieke song ervoor zorgen dat een speler een tackle beter kan uitvoeren of zelfs een prachtige goal kan maken die niemand voor mogelijk had gehouden. En dit gebeurt elke week weer. In dit artikel bespreken we de tien belangrijkste liedjes die in voetbalstadions worden gezongen. Deze songs zijn geweldig, of je nu een diehard fan van het team bent of niet.

“Hala Madrid” – het hartstochtelijke volkslied van Real Madrid

“Hala Madrid” is het populaire lied van de fans van Real Madrid. Deze twee woorden, die “Go Madrid” betekenen, worden door het hele Santiago Bernabeu Stadion gezongen. Dit lied staat voor de ongelooflijke passie die de fans van Real Madrid voor hun team hebben. Hiermee tonen ze hun liefde en trots voor deze club in de Spaanse hoofdstad.

“You’ll never walk alone” – de emotionele kracht van Liverpool

“You’ll never walk alone” is een van de meest legendarische anthems ter wereld en kan men overal op Anfield horen. Dit iconische lied roept een gevoel van eenheid, aanmoediging en solidariteit op. De rillingen lopen over je rug als dit lied door iedereen in het stadion wordt meegezongen! Deze krachtige teksten creëren een emotionele sfeer en helpen de spelers zichzelf echt te overtreffen. Dit lied vertegenwoordigt ook de spirit van Liverpool en nergens ter wereld hoor je een voetballied dat zoveel mensen tot ontroering brengt als “You’ll never walk alone”.

“Sara Perché Ti Amo” – AC Milans gepassioneerde liefdesliedje

“Sara Perché Ti Amo” is afgeleid van een romantische song uit de jaren 80 en wordt vaak door de fans van AC Milan aan het begin van de wedstrijd gezongen. Dit lied drukt de diepe liefde en toewijding van de fans voor hun team uit en warmt hen op om de spelers tijdens de wedstrijd voluit te kunnen steunen.

“You’re my heart, You’re my soul” – anthem van Borussia Dortmund

Dit lied wordt vaak door de fans van Borussia Dortmund gezongen. Stel je voor hoe het in het stadion zou klinken als de fans, van wie men zegt dat ze de luidsten van heel Europa zijn, dit lied gebroederlijk samen zingen. Het was oorspronkelijk een populaire song uit de jaren 80 en drukt de liefde en passie van de fans voor hun club uit. Dit lied doet het Signal Iduna Park ontvlammen en geeft de spelers direct vleugels.

“You’re not singing anymore” – ontmoediging van de tegenpartij

Niet alle liedjes zijn bedoeld voor het aanmoedigen van je eigen team. Sommige liedjes zijn namelijk juist bedoeld om de fans van de tegenstander te irriteren bij een doelpunt. Hiermee wordt de tegenpartij dus eigenlijk getreiterd. De tekst “You’re not singing anymore” (“Jullie zingen niet meer”) is eenvoudig en je kunt ook meteen van de gezichten aflezen wat er hiermee wordt beoogd. Dit nummer draagt bij aan de rivaliteit en je kunt er zeker van zijn dat deze hierdoor verder wordt aangewakkerd.

“Seven nation army” – een pakkende song

De herkenbare riff “Seven nation army” van de rockband The White Stripes is in de loop der jaren in veel stadions heel populair geworden. Fans zingen deze riff meestal aan het begin of einde van een wedstrijd. Hiermee wordt het gehele stadion opgezweept en de overwinning van het team gevierd.

“We Will Rock You” – van Queen voor extra energie in het stadion

Dit nummer van Queen wordt vaak in stadions gezongen om fans te enthousiasmeren. De drumslagen en handclaps in dit lied, die dan door het stadion galmen, geven je gewoonweg kippenvel. De betoverende sfeer zorgt ervoor dat de fans verbroederen als ze enthousiast meezingen met de iconische tekst van dit tijdloze nummer.

“Free from desire” – de euforie van de overwinning

“Free from desire” is een van ’s werelds bekendste liederen in alle sporten. Op de aanstekelijke melodie en het legendarische refrein gaan voetbalfans helemaal los om de overwinning van hun team te vieren. Je hoort veel verschillende versies van deze song tijdens een voetbalwedstrijd, waaronder die van de Ierse fans waarmee ze enthousiast hun nationale team aanmoedigen.

“Viking Clap” – de kracht van IJslandse fans

De “Viking Clap” is meer een choreografie dan een liedje, maar hoort hier wel in het rijtje thuis omdat dit de spelers een minstens zo grote boost geeft. Voor het eerst werd dit door de supporters van het nationale team van IJsland gebruikt, die bekend staan om hun onvoorwaardelijke steun. Het gesynchroniseerde geklap zorgt voor een meeslepende, bijna hypnotiserende sfeer. Daarom werd deze “Viking Clap” al snel door de fans in de andere landen over de hele wereld nagedaan. Een groot compliment voor de supporters in IJsland dus!

De liedjes die supporters over de hele wereld met elkaar in en rond voetbalstadions zingen, betekenen zoveel meer. Van iconische melodieën als “Hala Madrid”, “You’ll never walk alone” en “Sara Perché Ti Amo”, tot energieke nummers als “Seven Nation Army” en “We Will Rock You”, maar ook unieke nummers als “Viking Clap”. Deze laten allemaal de diversiteit en passie van de fans voor voetbal zien. Ze vertegenwoordigen de ziel van het voetbal en elk van deze liedjes zorgt voor een andere sfeer. Maar ze hebben ook veel gemeen – vooral het feit dat ze duizenden mensen verenigen die dezelfde voetbalpassie hebben. Deze voetbalsongs zorgen in heel Europa herhaaldelijk voor onvergetelijke momenten.



1 Reply to “De beste liedjes die in voetbalstadions worden gezongen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *