De spannendste titelwedstrijden in het Europese voetbal.

De afgelopen seizoenen zijn verschillende titelwedstrijden in de Europese topcompetitie een beetje saai verlopen, omdat de kampioenen al ver voor het einde van de competitie werden uitgeroepen. Vooral in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Italië, waar de rivaliteit tussen clubs tegen het einde van het seizoen voor geen enkele verrassing zorgde.  Daartegenover zijn er een paar seizoenen geweest waarin de spannende titelstijd tot de laatste speeldag duurde, en de winnaar uiteindelijk via het totaal aantal gescoorde doelpunten werd vastgesteld. Soms gebeurde het zelfs dat de drie teams aan de top in de laatste wedstrijd van het seizoen een felle strijd voerden om slechts één punt voorsprong op elkaar te verkrijgen. Vaak kan zelfs één fout van een speler de kansen van een bepaald team verkleinen en het lot van de titelstrijd bepalen.

In dit artikel zullen we enkele van de spannendste titelwedstrijden in de Europese voetbalgeschiedenis in chronologische volgorde bespreken.

Bundesliga 2000/01 – “Kampioen van de Harten”

De strijd in het seizoen 2000/01 ging door tot de laatste seconden. Bayern München ging ten opzichte van Schalke 04 met drie punten aan de leiding in de laatste ronde, maar had wel een slechter doelsaldo. Schalke won hun laatste wedstrijd en wachtte toen op het resultaat van Bayern. Bayern verloor uiteindelijk in de laatste minuut met 1-2 van Hamburg. De Schalke-supporters begonnen al samen met hun spelers de overwinning te vieren (voor het eerst sinds 1958) toen de wedstrijd tegen Bayern nog net niet was afgelopen.

In de laatste seconden van de blessuretijd stopte de Hamburgse doelman echter een steekpass van zijn ploeggenoot Tomáš Ujfaluši met zijn handen. Vervolgens gaf de scheidsrechter Bayern op acht meter van het Hamburgse doel een indirecte vrije trap. Patrik Andersson wist de gelijkmaker te scoren, waarmee zij kampioen werden. Dit is achteraf zijn eerste en enige doelpunt als speler van Bayern geweest.

In Gelsenkirchen waren de fans en spelers natuurlijk totaal in shock en konden ze niet geloven wat er zojuist was gebeurd.  Hun vreugde veranderde in verdriet en Bayern vierde feest. Vanwege hun geweldige inzet in dat seizoen werd Schalke 04 door de Duitse media “Kampioen van de Harten” genoemd.

Serie A 2001/02 – de dramatische mislukking van Inter

Het seizoen 2001/02 van de Serie A is zonder twijfel een van de spannendste titelstrijden in de geschiedenis van de Serie A geweest. Dit was ook het meest competitieve voetbalseizoen in de Italiaanse geschiedenis. De laatste wedstrijddag moest uitwijzen wie van de drie iconische teams – Inter, Juventus of Roma – de Scudetto zou gaan winnen. Italiaanse voetbalfans zullen de dramatische laatste speeldag van het seizoen 2001/2002, nl. 5 mei,  nooit meer vergeten. Inter zakte toen van de eerste naar de derde plaats en Juventus won het kampioenschap. AS Roma kwam op de tweede plaats. Inter had 69 punten vlak voor de laatste wedstrijd, Juventus 68 en Roma 67.

Alle drie de teams hadden een kans om het kampioenschap te winnen. Juve verzegelde de zege op Udinese met twee doelpunten in de eerste negen minuten, terwijl Roma Torino met 1-0 versloeg.

In het Stadio Olimpico pakte Inter daarnaast de vroege leiding tegen Lazio. Christian Vieri zette Inter na 12 minuten op voorsprong en de ploeg bleef Lazio onder druk zetten om de cruciale zege veilig te stellen. Een kort moment van onoplettendheid en slordigheid kostte Inter echter twee doelpunten van Karel Poborsky en Luigi Di Biagio. Met de doelpunten van Diego Simeone en Poborsky in de tweede helft, won Lazio op verrassende wijze deze wedstrijd met 4-2 en werd de ergste nachtmerrie van Inter werkelijkheid.

Juventus pakte de Scudetto van Inter af en vierde hun 26e titel als Italiaans kampioen. Ronaldo en zijn Inter-teamgenoten konden niet geloven wat hen was overkomen. Net voor de eindstreep struikelden ze, en dat na een briljant voetbalseizoen.

Zoals je ziet, kunnen zelfs de beste voetballers zulke onverwachte tegenvallers meemaken.

Premier League 2011/12 – Aguero – de held van Manchester City

De Premier League 2011/12 heeft misschien wel de meest spannende titelstrijd ooit in de voetbalgeschiedenis meegemaakt – althans tot op heden. Toen het laatste fluitsignaal klonk, stond Manchester United bovenaan in de Premier League door met 2-0 van Sunderland te winnen. Na de wedstrijd waren alle ogen gericht op de wedstrijd van het tweede team in het klassement, nl. Manchester City, dat thuis speelde tegen QPR. Het resultaat van deze wedstrijd zou gaan bepalen wie de kampioen van Engeland zou worden.

De spannende titelstrijd vond in de voorgaande weken al plaats tussen de Manchester-clubs, maar door het verrassende verlies tegen Wigan en de afgang tegen Everton had City slechts een flinterdun doelpuntenverschil toen de laatste wedstrijden begonnen.

Toch leek City, onder leiding van Roberto Mancini, zijn kans te verspelen toen QPR een 2-1-voorsprong kreeg. Deze bleef staan totdat Edin Dzeko in de 92e minuut de gelijkmaker zette. De scheidsrechter voegde 5 minuten extra tijd toe, zodat City nog maar 3 minuten over had om een doelpunt te maken en de trofee te winnen.

United had Sunderland al verslagen en wachtte op het eindresultaat van hun eeuwige rivalen. Plotseling gebeurde echter het ondenkbare. In de 94e minuut scoorde Sergio Aguero met vrijwel de laatste trap van het seizoen het winnende doelpunt, waarmee hij voetbalgeschiedenis schreef. City won uiteindelijk omdat ze een beter doelsaldo hadden.

Een geweldige achtbaan van emoties was dit!

La Liga 2013/14

Zonder twijfel was dit een van de meest fascinerende La Liga-campagnes ooit. De ranglijst bleef onbeslist tot aan de laatste dag van het toernooi. Voor het eerst in tien jaar werd een andere ploeg dan Barcelona of Real Madrid tot kampioen gekroond.  Na een lange pauze stond Atlético Madrid weer aan de top van het Spaanse voetbal door hun eerste La Liga in 18 jaar op te eisen. Met het beste defensieve record in de competitie (slechts 26 doelpunten tegen) werd Atleti’s kampioensseizoen vanuit de defensieve lijn opgebouwd.

Atlético Madrid stond met drie punten boven Barcelona op de laatste speeldag van het seizoen 2013/14. Maar nu de twee teams tegenover elkaar stonden, kon Barcelona met een overwinning de titel op gaan eisen. Atletico had daarentegen een gelijkspel nodig om de, voor hen onwaarschijnlijke, La Liga-trofee in de wacht te slepen. De ploeg van Diego Simeone begon de wedstrijd echter met een aantal behoorlijke voetbalmissers.

Barcelona ging daarna na een uitstekend samenspel met één doelpunt voorsprong de rust in dankzij een prachtige treffer van Alexis Sanchez vanuit een strakke hoek. Bovendien moest in de eerste helft Atletico’s beste speler Diego Costa het veld verlaten vanwege een blessure. Op de gezichten van de Madrileense spelers en hun fans kon je duidelijk hun angst aflezen. Atletico zorgde de tweede helft echter voor sterk voetbal, en na een lichte voorsprong maakte deze ploeg de gelijkmaker. Godin scoorde een kopbal uit een prachtige voorzet van zijn teamgenoot. Met dit doelpunt werd de eindscore van deze dag bepaald.

Atlético won het kampioenschap uiteindelijk na een zware strijd op Camp Nou. Hun teamcoach Diego Simeone had een wonder verricht. Aan het begin van het seizoen werd zijn club als een underdog gezien, maar hij wist ze te veranderen in een onverslaanbare machine met een vlekkeloze verdediging en een dodelijke aanval.

Eredivisie 2022/23

Nee, het gaat hier niet om Ajax, PSV of AZ. Het was Feyenoord die voor de grote verrassing zorgde en het gehele seizoen de duidelijke koploper bleef na teleurstellende scores van hun rivalen. Deze Rotterdamse ploeg heeft uiteindelijk zijn 16e Eredivisie-titel gewonnen. De laatste keer dat dit lukte was 6 jaar geleden, dus deze overwinning werd uitbundig gevierd. Ajax zorgde hierbij voor de grote teleurstelling omdat ze het gehele seizoen slecht hadden gepresteerd, vooral in het voorjaar. Ze hadden namelijk ook de klassieker met 2-3 tegen Feyenoord verloren tijdens een thuiswedstrijd en werden in Eindhoven met 3-0 verslagen tegen PSV. Volgend seizoen dus geen Champions League-voetbal voor deze populaire ploeg. Er wacht nu een spannende laatste Eredivisie-wedstrijddag, die uiteindelijk kan beslissen over de bovenste plaatsen en wie zich voor de Europese competities gaat plaatsen. Op de slotdag van dit seizoen staat AZ tegenover PSV en speelt Twente tegen Ajax. Dit beloven hele spannende wedstrijden te gaan worden!