5 redenen waarom je Newcastle zou moeten bezoeken

Newcastle is een van de meest iconische steden in Engeland. Deze stad staat bekend om zijn nachtleven, cultuur, architectuur en vriendelijke bevolking. Aan dit alles ligt de belangrijke voetbalcultuur van de stad ten grondslag. Hoewel het grootste team van de stad – Newcastle United – de laatste jaren een behoorlijk opzienbarend voetbalverleden heeft gehad, gaat het nu gelukkig stap voor stap beter. Deze ploeg behoort nu zelfs tot de top van Engeland, omdat ze dit seizoen behoorlijk wat verbeteringen hebben laten zien. Dus, heb je reisplannen maar weet je nog niet zeker waar naartoe? Nou, hier volgen 5 redenen waarom je voor je volgende voetbalreis naar Newcastle zou moeten gaan!

De beste stad?

“Newcastle upon Tyne” (of zoals het in de volksmond heet: “Newcastle”) is de dichtstbevolkte stad in het noordoosten van Engeland. De laatste jaren is deze stad uitgegroeid tot een van de snelst groeiende en vriendelijkste steden van het Verenigd Koninkrijk. Newcastle is een van de meest levendige, culturele en artistieke bestemmingen in Europa. In vergelijking met andere grote Britse steden is Newcastle ook niet zo duur. Het historische centrum van de stad heet “Grainger Town” en je vindt daar de mooiste gebouwen en straten van de regio. Maar ook de geliefde Grainger Market, Theatre Royal, Grey Street, Grainger Street en Clayton Street zijn zeker een bezoek waard.

Als je van uitgaan houdt, dan is Newcastle een absolute must. Volgens de “Rough Guide to Britain” is het nachtleven van Newcastle de topattractie van Groot-Brittannië. In de wijk Bigg Market en Quayside in het stadscentrum vind je verschillende pubs, bars en nachtclubs. De meest iconische bar voor voetbalfans is de Strawberry pub, gelegen op minder dan 50 meter van St. James’s Park. Dit is een legendarische plek onder fans die hier al tientallen jaren bij elkaar komen voor een biertje en een hamburger.

Andere populaire opties zijn Livello, Aveika en Idols City Vaults.  En laten we de Old George niet vergeten, de oudste pub van Newcastle. Dit is een bijzondere plek in de Bigg Market die je niet mag missen.

Schuin stadion

Het stadion wordt soms met St. James’ of de initialen SJP aangeduid. Dit is het thuisveld van Newcastle United FC in de Premier League. Het gaat hier om het op zeven na grootste voetbalstadion van Engeland met een capaciteit van 52.305. De Newcastle Rangers waren het eerste voetbalteam dat in 1880 in St. James’s Park speelde. Het is ook al gebruikt als concertzaal, voetbalstadion voor de Olympische Spelen van 2012 en rugbystadion voor het wereldkampioenschap rugby van 2015.

Het St. James’s Park-stadion behoort dan ook tot de meest indrukwekkende stadions in Engeland. Dat komt vooral omdat het veld van noord naar zuid schuin afloopt. De zeer hoge tribunes van Millburn en Leazes zijn hier de oorzaak van, die twee keer zo hoog zijn als de andere zijden.Het stadion ligt op slechts tien minuten lopen van Newcastle Central Station, en vijf minuten vanaf het metrostation Monument en de belangrijkste busstations van de stad. Bovendien ligt het stadion niet alleen dicht bij het centraal station van Newcastle, maar ook bij het stadscentrum en Chinatown.

Je kunt hier ook een rondleiding door het stadion krijgen. Deze rondleiding omvat een bezichtiging van de voorzieningen, waaronder de kleedkamer en het veld. Je krijgt dan bovendien toegang tot locaties die gewoonlijk alleen toegankelijk zijn voor atleten, coaches en officials. In het stadion is er een sportbar die eigendom is van de club: NINE. Deze bar is de place-to-be op een wedstrijddag. Je krijgt ook nog korting op het menu in de sportbar als je een stadiontour boekt!

Wanneer je een bezoek brengt aan Newcastle, dan is een uitstapje hierheen dus een echte must!

Rijkste club ter wereld?

Newcastle United is een van de beroemdste clubs in Engeland. Deze club is opgericht in 1892 en heeft zes keer de FA Cup en vier keer het Engelse League Championship gewonnen. De fans van dit team worden gewoonlijk de “Toon Army” genoemd. Hoewel Newcastle sinds het begin van de Premier League in 1992 niet al te veel successen heeft geboekt, zijn ze nog steeds trots op het feit dat het Premier League doelpuntenrecord toebehoort aan Newcastle-thuisheld Alan Shearer.

Maar het tij keerde snel voor dit team. In 2021 werd Newcastle United gekocht door een coalitie bestaande uit het Public Investment Fund of Saudi Arabia, RB Sports & Media en PCP Capital Partners LLP. Sindsdien heeft het team veel nieuwe spelers gecontracteerd. Na deze aankoop wordt Newcastle United ook beschouwd als één van de rijkste clubs ter wereld.

Drie leden van het team behoren tot de top 30 voetballers. Momenteel zijn de beste spelers Kieran Trippier, Miguel Angel, Almiron Rejala en Callum Wilson. Boek je voetbalreis naar Newcastle United en bezoek de thuishaven van dit bijzondere team!

De Engel van het Noorden

Een van de meest spraakmakende kunstwerken die ooit is gemaakt, is een moderne sculptuur van Antony Gormley en deze staat in Gateshead. Hij wilde een engel creëren die als beschermer, heraut of boodschapper moest dienen ter verwelkoming van reizigers uit de hele wereld. Dit beeld is voor veel Geordies het symbool van hun thuis geworden. Het is een torenhoog baken dat de skyline domineert. Dit kunstwerk, dat in 1998 werd voltooid, wordt ook beschouwd als de grootste engelsculptuur ter wereld. Het is 54 meter breed, 20 meter hoog, gemaakt van staal en weegt 208 ton.

De Engel van het Noorden ligt relatief dicht bij de A1 en is zowel met het openbaar vervoer als met de auto bereikbaar. Een bezoek aan de Engel van het Noorden is gratis en 24/7 toegankelijk.

Newcastle Castle

Een niet te missen bezienswaardigheid in Newcastle-Upon-Tyne ten slotte is Newcastle Castle, waaraan de stad vele eeuwen geleden zijn naam ontleende. Dit kasteel geeft bezoekers niet alleen de kans om de rijke geschiedenis van de stad te ontdekken, maar biedt ook een ongelooflijk uitzicht. In de 19e en 20e eeuw werd een groot deel van het kasteel gerestaureerd en nu is het een populaire toeristische attractie.

De Castle Keep, de Black Gate en de belangrijkste versterkte toren blijven hier in Newcastle de meest prominente bouwwerken. Momenteel is The Keep een van de mooiste middeleeuwse stenen kasteelkerkers in het Verenigd Koninkrijk. Je vindt hier bovendien een museum, een educatieve faciliteit en een cadeauwinkel. Een toegangskaartje kun je vooraf online reserveren of ter plaatse bij de Black Gate of Castle Keep.

Dus, waar wacht je nog op? Boek een voetbalreis naar Newcastle bij ons en beleef een fantastische reis om nooit meer te vergeten!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *