Dortmund Blog Cover

Zo beleef je het perfecte weekend in Dortmund

Dortmund is een historisch technologisch centrum met een bruisend nachtleven en een schat aan intrigerende attracties. Waarschijnlijk zijn bier en voetbal de twee bekendste exportproducten. Een voetbalreis naar Dortmund is een fantastisch idee om een weekend door te brengen. Je kunt een bezoek brengen aan talrijke goede brouwerijen, het Westfalenstadion, de thuishaven van het Bundesliga team van de stad, Borussia Dortmund, en het Duitse voetbalmuseum.

Terwijl cultuurliefhebbers een bezoek zullen willen brengen aan het met kunst gevulde Museum Ostwall, gelegen in de buurt van de beroemde Dortmund U-toren, zullen shopaholics vooral aangetrokken worden tot de Westenhellweg, een

van de beste winkelstraten van Duitsland. In het Westfalenpark, dat een natuurlijke adempauze biedt, vind je uitgestrekte, weelderige weiden, een rosarium met duizenden aromatische soorten, en de slanke Florian Tower, die een observatiedek heeft.

borussia dortmund voetbal reizen

Korte geschiedenis over Borussia Dortmund

Borussia Dortmund is na Bayern München de grootste sportclub van Duitsland in termen van deelname. De club werd in 1909 opgericht door 18 voetballers uit Dortmund en maakt deel uit van een omvangrijke, op lidmaatschap gebaseerde sportclub met meer dan 145.000

leden. Daarnaast vertegenwoordigt de club actief andere sporten, met name handbal. Sinds 1974 speelt Dortmund thuiswedstrijden in het Westfalenstadion, het grootste stadion van Duitsland. Dortmund heeft ook het hoogste gemiddelde bezoekersaantal van alle voetbalclubs ter wereld.

westfalenstadion kaartjes

Hoe is het om te kijken in het Signal Iduna Park?

Het Westfalenstadion, dat in het Duits “Westfalenstadion” betekent, draagt sinds november 2005 de officiële naam Signal Iduna Park. Het is een voetbalstadion gelegen in Dortmund, Duitsland. Het is het grootste voetbalstadion in Duitsland met 80.708 zitplaatsen, en de UEFA heeft het erkend als “elite stadion”, waardoor het belangrijke finales van clubkampioenschappen mag organiseren. De stad is de thuisbasis van het Duitse Bundesliga team Borussia Dortmund. Steakhouse Rodizio tegenover het tramstation Theodor-Fliedner-Heim en NRW Cocktails bij de tramhalte Westfalenhallen zijn twee opties om vooraf te dineren op het bedrijventerrein Signal Iduna. Bovendien zal je geen honger lijden dankzij de vele fastfoodkraampjes en restaurants in het stadion, waaronder het hoog aangeschreven restaurant Strobels Dortmund. Wat wil je nog meer als je bier kunt drinken terwijl je op de tribune zit?

borussia dortmund kaartjes

Over de Gele Muur

De Gele Muur is de bijnaam van de zuidtribune van het Signal Iduna Park. In werkelijkheid is dit een van de bekendste voetbaltribunes ter wereld. Het is niet alleen de grootste tribune met één verdieping in heel Europa, het is ook de steilste. Een totaal van 24.454 mensen passen achter de Gele Muur. Hij is nu groter dan het stadion van Burnley FC of het hele stadion van Union Berlin.

Dit is waarom The Yellow Army een speciale band heeft met ‘You’ll Never Walk Alone’, het beroemde nummer van Gerry & the Pacemaker dat al lang met Liverpool verbonden is. De associatie van Dortmund met het nummer ontstond pas halverwege de jaren negentig. Ter vergelijking: de band van Liverpool-fans met het nummer dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw, toen de lokale band Gerry and the Pacemakers een cover van het originele Rogers & Hammerste in compositie maakten. In 1996 werd de band Pur Harmony uit Dortmund gevraagd het nummer te coveren, en zij gaven hieraan gehoor. De band zong niettemin een nummer dat zo’n sterke band met Liverpool heeft, ondanks de bedenkingen van zanger Matthias Kartner.

Het lied is ook beroemd gezongen in Liverpool’s Anfield Stadion. Bovendien werd “You’ll Never Walk Alone” tijdens de COVID-tijd in bepaalde regio’s van het Verenigd Koninkrijk en Europa het lied van solidariteit voor medisch personeel, eerstehulpverleners en personen in quarantaine.

Een weekend voetbalreis naar Dortmund:

Het bestaan van een voetbalfan is onvolledig zonder een thuiswedstrijd van Borussia Dortmund bij te wonen. De Bundesliga is momenteel enorm fan vriendelijk en immens populair. Er is geen betere manier om te genieten van een competitie vol topspelers en internationale supersterren dan een voetbalweekendtrip naar Dortmund. En waar kun je beter beginnen dan bij het formidabele Borussia Dortmund?! De sfeer is vermaard, en de schreeuw van de Gele Muur bezorgt elke bezoeker koude rillingen. Wekelijks bezoeken 83.000 fans hun geliefde BVB en maken van de wedstrijddag een feest. Het is goed om te weten dat er bier gedronken kan worden tijdens het kijken naar de wedstrijd. Als je echter liever buiten het stadion de opwinding van voor de wedstrijd opsnuift voordat je naar binnen gaat, is er ook nog de mogelijkheid. In tegenstelling tot andere delen van Europa, komen de fans ongeveer twee uur voor de aftrap aan. Een voetbalreis naar Dortmund is dan ook een onvergetelijke ervaring.

Signal Iduna Park

Hoe is het om naar een wedstrijd tegen de lokale rivalen Schalke 04 te kijken?

De Revierderby tussen Borussia Dortmund en Schalke is niet voor niets “de moeder van alle derby’s”. In het industriële hart van Duitsland strijden twee van de meest fervente fans van het spel om het recht om op te scheppen in een van de brutaalste voetbalrivaliteiten ter wereld. Het was een wedstrijd die de Bundesliga in de loop der jaren zoveel spanning heeft bezorgd. In 97 wedstrijden heeft de Revierderby gemiddeld drie doelpunten per wedstrijd gemaakt, en zoals we hebben gezien, is het record tussen deze twee felle lokale rivalen verleidelijk gelijk. Het team van de Revierderby is niet zo verschillend, zoals je kunt zien. Dus, op de dag van de derby, zorg ervoor dat je het rustig zegt.

Geen derby komt dichter in de buurt van die tussen de Revierderby van Schalke en Borussia Dortmund. Het is een van de sterkste rivaliteiten in het internationale voetbal, met twee van de meest fervente fans van de sport die strijden om het recht om op te scheppen in het industriële hart van Duitsland.

De Revierderby is de naam die wordt gegeven aan elke voetbalwedstrijd tussen de voetbalclubs in het Ruhrgebied van Noordrijn-Westfalen, algemeen bekend als de Revier, wat de afgekorte vorm is van Bergbaurevier of de mijnstreek, maar meestal verwijst naar de rivaliteit tussen FC Schalke 04 en Borussia Dortmund. Daarom wordt het buiten Duitsland meestal de Ruhr-derby genoemd.

De beste sfeer hangt rond het stadion, want Duitse fans drinken vaker in het openbaar of bij kiosken/bierstands dan in bars en tavernes, en dat is de beste attractie. Het is een mooie wandeling van 25 minuten van het stadscentrum naar het stadion, of als je een kaartje hebt kun je de U-bahn nemen, die in 10 minuten rechtstreeks naar het stadion rijdt, gratis.

Hoe is het om naar een wedstrijd tegen de nationale rivalen FC Bayern te kijken?

De wedstrijden tussen Bayern München en Borussia Dortmund zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het voetbalschema, zowel in Duitsland als internationaal. Echter, der

De Klassiker is niettemin een matchup die de naam verdient, ook al heeft de “Duitse Clasico” misschien niet dezelfde sociale en politieke betekenis als wedstrijden van soortgelijke aard elders in de wereld. De twee ploegen hebben in het Duitse voetbal een vooraanstaande plaats ingenomen en hun ontmoetingen hebben als voorbeeld gediend voor andere clubwedstrijden in Duitsland. De rivaliteit tussen de twee teams in de sport is allesbehalve gekunsteld, wat je ook mag denken van de naam. Wanneer Bayern München tegen Borussia Dortmund speelt, wordt dat de Klassiker-wedstrijd genoemd, en de hele wereld let erop.

Marco Reus

Bezienswaardigheden in Dortmund

De voormalige mijnen, staalfabrieken en brouwerijen zijn nu bewaard gebleven als massieve gedenktekens van het welvarende naoorlogse tijdperk. Locaties zoals de ZecheZollern kolenmijn hebben nog steeds hun enorme stoomturbines en exquise Art Nouveau architectuur.

In het hart van de stad ligt de oude Dortmunder Union Brauerei, tegenwoordig een levendig cultureel centrum met het Ostwall Kunstmuseum, dat barst van de expressionistische kunstwerken. De meeste mensen buiten Duitsland kennen Dortmund van het voetbalteam, en dat is niet voor niets – Borussia Dortmund is een fenomeen. Breng zeker een bezoek aan hun kathedraalachtige stadion, het Signal Iduna Park, dat tijdens wedstrijden explodeert in een gebrul van geluid.

sudtribune

Dingen om te doen in Dortmund

 • Borussia Dortmund
 • Duits Voetbalmuseum
 • Westfalenpark
 • Florianturm
 • Dortmund U
 • Transport Museum en Mooskamp Station
 • Botanischer Garten Rombergpark
 • Haus Dellwig
 • Wasserschloss Haus Rodenberg
 • LWL-IndustriemuseumZecheZollern
 • DASA
 • Sein Iduna Park
 • Kokerei Hansa
 • Propsteikirche

Dit zijn enkele van de mogelijke activiteiten in Dortmund, Duitsland. Je weet nu wat je moet doen en waar je heen moet gaan als je klaar bent voor een leuke en spannende reis! Dus pak jouw koffers en maak je klaar voor een fantastische reis naar Dortmund.

Dortmund


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *