voetbalreizen naar celtic

Een reis naar Glasgow om Celtic te zien

Glasgow is een van de levendigste en meest multiculturele steden van Europa. De stad ligt in de centrale gordel van Schotland en is gemakkelijk te bereiken via de weg, het spoor en het vliegtuig. De stad heeft enkele van de bekendste kunstcollecties ter wereld, de beste winkelstraten van het Verenigd Koninkrijk buiten Londen, eersteklas sport- en recreatievoorzieningen, een ruim aanbod aan restaurants en pubs, en het bruisendste en opwindendste nachtleven van Schotland. Het Schotse Ballet, de Schotse Opera en het Koninklijk Schots Nationaal Orkest zijn in de stad gevestigd. En natuurlijk is het de thuisbasis van Celtic FC, wat de stad tot een van de meest bijzondere bestemmingen voor een voetbalreis maakt.

De club werd in 1887 opgericht om de armoede onder de Ierse immigranten die in het East End van Glasgow woonden, te verminderen.

Geschiedenis van Celtic FC

De lange en roemruchte geschiedenis van Celtic FC heeft “The Bhoys” synoniem gemaakt met de Schotse en Britse sport. Vandaar dat men altijd aan Celtic FC denkt wanneer men het over de Schotse Premiership heeft.

De tradities van Celtic FC gaan terug tot 1887, toen de eerste bijeenkomst van de club plaatsvond in de St. Mary’s Church Hall in Glasgow.  Hoewel de hal is afgebroken, staat de kerk er nog steeds en is elke eerste woensdag van de maand open van 10.00 tot 15.00 uur.

Celtic FC is ontstaan uit respect voor de Ierse en Schotse geschiedenis toen de Ierse broeder Alfred Marist het eerst oprichtte in de East End van Glasgow als een manier om geld te verdienen om de ernstige armoedeproblemen onder de Ierse immigrantenbevolking te bestrijden. Celtic Park in Glasgow, door de supporters van het team vaak Paradise genoemd, is het thuisveld van Celtic FC, en het ligt in Parkhead, een wijk aan de oostkant van de stad. Met een capaciteit van 60.411 toeschouwers staat het Celtic Park Stadium op de zevende plaats in het Verenigd Koninkrijk en is het het grootste stadion van Schotland. De fervente aanhang van Celtic Park maakt het dan ook tot een prima bestemming voor een voetbalreis naar Glasgow.

Over Celtic Park

Celtic Park zal altijd bekend staan als het paradijs voor de supporters van het team. Waarom? In 1888 werd het oude Celtic Park ingehuldigd in de wijk Parkhead, maar door een stijging van de huurprijzen verhuisde de club in 1892 en bouwde een nieuw terrein op slechts 200 meter afstand. Volgens de media was het nieuwe stadion “paradijselijk” in vergelijking met het oude, omdat het modern was en grotere toeschouwers kon herbergen. De Old Firm van 1938 trok bijvoorbeeld 83.500 toeschouwers.

Celtic Park is veel veranderd sinds zijn oprichting. Aanvankelijk was het een open stadion, maar nu zijn de muren gesloten en ziet het er typisch Brits uit. Het team heeft zijn essentie bewaard door er een paar standbeelden naast te plaatsen. Vergeet niet om voor de wedstrijd een wandeling te maken en er een foto van te nemen!

Dit zijn de legendes die aan bod komen:

Jock Stein

Het standbeeld van Jock Stein is een van de belangrijkste bezienswaardigheden hier. Het standbeeld van Jock Stein werd in 2011 onthuld. Stein was voetballer en manager van het Schotse nationale elftal. In 1967 was hij de eerste Britse manager die de Europese beker won met Celtic, een team dat de bijnaam ‘de Lissabon Leeuwen’ kreeg. Celtic werd Europees kampioen in de Portugese hoofdstad met uitsluitend lokale spelers. De ploeg won ook negen opeenvolgende Schotse competitietitels van 1966 tot 1974 onder leiding van Stein.

Jimmy Johnstone standbeeld

Johnstone is een van de meest herinnerde spelers van Celtic. Hij was een integraal onderdeel van de ‘Lissabon Leeuwen’ dankzij zijn geweldige dribbelvaardigheden. Behalve een standbeeld buiten Celtic Park is er ook een gedenkteken in Viewpark, een stad in de buitenwijken van Glasgow, waar ‘Jinky’ geboren is.

Broeder Walfried standbeeld

Een bronzen beeld van Walfrid staat buiten Celtic Park. Het werd betaald door Celtic fans en is vaak versierd met groene en witte clubsjaals voorafgaand aan de wedstrijden, een passend monument voor de man die de vooruitziende blik had om de club op te richten die als enige doel had de minder bedeelden in de samenleving te dienen.

Billy McNeill standbeeld

Het standbeeld van Billy McNeill eert de aanvoerder van Celtic die in 1967 in Lissabon de Europese beker won toen Celtic Inter Milan versloeg. McNeill was de eerste Britse speler die de Europacup in de wacht sleepte en was daarmee de eerste keer dat een Brits team de beker won.

Wandel voor de wedstrijd door het stadion en neem een paar fantastische foto’s voor een levenslange memorabele verzameling. Als je van voetbal houdt, is een voetbalreis naar Celtic iets wat je hier moet plannen.

Het zal geen enkele Celtic-supporter verbazen dat Celtic Park onlangs door een opiniepeiling van France Football op de vijfde plaats is geëindigd (van de 30 stadions) voor de beste sfeer in het voetbal. Iedereen die ooit een wedstrijd op Celtic Park heeft bijgewoond, zou het hier van harte mee eens zijn; sommigen zouden zelfs kunnen beweren dat we beter verdienen dan de vijfde plaats. Niettemin houden duizenden mensen hun sjaal vast en zingen ze uit volle borst “You’ll Never Walk Alone”, een traditie die teruggaat tot de jaren zestig. Sommige fans zeggen dat ze het eerder begonnen te zingen dan de fans van Liverpool!

Celtic Park biedt een kleine maar sterke combinatie van eetgelegenheden: worstenbroodjes, pasteitjes, hamburgers en zoetigheden! Als je op voetbalreis bent naar Celtic, kun je in het stadion alleen thee, koffie en frisdrank drinken, want alcohol is er niet toegestaan en wordt er ook niet verkocht. Helaas kunnen alleen mensen in de businessboxen genieten van alcoholische dranken in Celtic Park. Door de landelijke beperking op de verkoop van alcohol in Schotse stadions, zijn de gewone concoursen nog steeds droog. Je kunt er echter wel een typisch kopje thee drinken!

Felle rivaliteit tussen Celtic en Rangers

De rivaliteit tussen Celtic en Rangers behoort tot de felste en meest gepassioneerde in het clubvoetbal en kan wedijveren met de intensiteit van wedstrijden als El Clasico tussen Barcelona en Real Madrid.

De Schotse partijen hebben een langdurige rivaliteit die verder gaat dan voetbal en raakt aan bredere nationale identiteit, politiek en religieuze kwesties.

Waarom noemen ze Celtic vs. Rangers de Old Firm derby?

Volgens sommige bronnen staat de wedstrijd tussen Celtic en Rangers al bekend als “The Old Firm” sinds de Schotse bekerfinale in 1904.

Het tijdschrift The Scottish Referee erkende de commercialisering van de wedstrijden van de twee rivalen, die veel publiek trokken en een fervente aanhang genoten, door voor de wedstrijd een satirische karikatuur van de twee tegenstanders te maken. De zin “Patronise The Old Firm” stond op het bord van een man in één strip.

Hoewel katholieken de meerderheid van de Celtic-supporters uitmaken, hebben verschillende van de meest invloedrijke legendes van de club, waaronder Jock Stein, Kenny Dalglish en Danny McGrain, protestantse wortels.

Beide Old Firm-teams hebben onlangs strategieën ingevoerd om sektarisme te bestrijden. De Old Firm heeft geprobeerd opruiende vlaggen, sektarische liederen en problematische supporters een halt toe te roepen door versterkte handhaving en toezicht, samenwerking met kerkgroepen, het Schotse parlement, pressiegroepen zoals scholen en gemeenschapsorganisaties.

Old Firm

Dingen te doen in Glasgow

Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Glasgow zijn de Glengoyne Distillery, Kelvingrove Art Gallery and Museum, The Necropolis, Macintosh House, Glasgow Cathedral en The Duke of Wellington Statue,.

Maar als je dan toch in Glasgow bent voor een voetbalreis, waarom dan niet een bezoek brengen aan Hampden Park? Het is het nationale stadion van Schotland en ligt in de wijk Mount Florida in Glasgow. In Hampden hebben verschillende onvergetelijke wedstrijden op club- en nationaal niveau plaatsgevonden, zoals onder meer drie Champions League finales, een UEFA Cup finale en de Euro 2020. De Hampden Experience omvat een rondleiding door het stadion, een bezoek aan een van de beste voetbalmusea ter wereld en een stop bij de Scottish Football Hall of Fame. Mis het eerste nationale voetbalmuseum van Europa niet, dat zich in het stadion bevindt. De schitterende, onvervangbare kunstvoorwerpen in de galerijen laten bezoekers nooit in de steek. Monumentale momenten van de “Beautiful Game” worden onberispelijk tentoongesteld en gedeeld door de immer gepassioneerde medewerkers van het museum. In het museum bevindt zich de Scottish Football Hall of Fame, die eer betuigt aan personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het Schotse voetbal.

De oude havenstad, het nationale culturele centrum van de natie, is de thuisbasis van diverse musea en gerenommeerde evenementen zoals de Glasgow Art Fair. Vanwege de vele attracties die Glasgow te bieden heeft, bezoeken toeristen de stad vaak tussen mei en december. Dat komt omdat het weer in deze periode mild en comfortabel is.

Kelvingrove Museum and Glasgow University


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *