Verder dan El Clásico: ontdek unieke voetbalervaringen onder de verborgen juweeltjes van Spanje

Begrijp ons niet verkeerd, Madrid en Barcelona zijn geweldige voetbalsteden met prachtige voetbalteams. Real Madrid, Atletico Madrid en FC Barcelona zijn ook altijd een goede keuze als je een voetbalreis wilt gaan maken. Maar als je het een beetje anders wilt doen, ga dan niet voor een voor de hand liggende voetbalreis en lees onze adviezen: 

Sevilla, Valencia en Bilbao zijn namelijk ook een geweldige keuze voor een voetbalreis naar Spanje.

Sevilla

Hier kun je kiezen uit Sevilla FC, de giants van de Europa League, en Real Betis, de protagonist van Sevilla FC. Twee geweldige teams in een van de mooiste steden van Europa, dus wat wil je nog meer?

Waarom Sevilla

De oude delen van de stad zijn oogverblindend mooi. Wandel door de kleine en smalle straatjes en wip ergens binnen voor tapas als je daar zin in hebt. Geniet van Plaza de Espana, de prachtige kathedraal van de stad en Metropol Parasol. En als je moe bent van het lopen, stop dan even voor een biertje of een sangria. Er zijn zoveel verschillende activiteiten om uit te kiezen in de op twee na grootste stad van Spanje. Als je in april reist, kun je bovendien je hart ophalen met de “Feria de Abril” en al haar flamencoshows. Maar de beste tijd voor een bezoek is altijd wanneer “El Gran Derbi” plaatsvindt: de wedstrijd tussen de rivalen Sevilla en Betis. Dit is een van de grootste en spannendste derby’s ter wereld. Oh ja, en natuurlijk: het weer is er geweldig, het hele jaar door!

Sevilla FC

De zevenvoudige (!) winnaar van de Europa League (voor het eerst in 2006) speelt dit seizoen in de Champions League. Maar misschien worden ze daar wel weer derde in hun groep, zoals gewoonlijk, en komen uiteindelijk uit in de Europa League (en winnen die dan). Sevilla FC staat bekend om de beste sfeer in Spanje in het onlangs gerenoveerde Ramon Sanchez Pizjuan. In heel Spanje is men bekend met hun volkslied en de thuissupporters (Biris Norte) zorgen voor een geweldige sfeer op de tribunes. 

In dit team spelen voetballers zoals Sergio Ramos, Jesus Navas en Ivan Rakitic, die allemaal worden beschouwd als clublegendes. Maar daarnaast ook interessante spelers als Youssef En-Nesyri en Lucas Ocampos.

Real Betis

Betis wint geen titels zoals de antagonist uit Nervion, maar ze presteren beter in La Liga dan hun rivalen uit de stad. Zo zag het er de afgelopen jaren tenminste uit. Maar met een ervaren coach als Manuel Pellegrini en spelers als Claudio Bravo, Nabil Fekir, William Carvalho en Borja Igelsias is het geen wonder dat dit team het geweldig doet. Clublegende Joaquin beëindigde zijn carrière na vorig seizoen, maar Betis is nog steeds een geweldig team om te volgen en een bezoek aan Benito Villamarin voelt altijd als een traktatie. 

Valencia

Als je in deze stad wilt blijven, dan is Valencia CF waarschijnlijk jouw keuze. Maar als je een korte autorit geen probleem vindt, dan ligt Villarreal slechts op 50 minuten afstand van Valencia. Er zijn hier dus twee geweldige teams dicht bij elkaar.

Waarom Valencia

Voor foodliefhebbers is Valencia echt een geweldige voetbalreisbestemming. De paella is er immers heerlijk. Deze Spaanse delicatesse komt namelijk oorspronkelijk uit Valencia en is hier lekkerder dan in welke andere stad ter wereld dan ook. Alleen al de paella maakt Valencia een stad die een bezoek waard is. Maar lekker eten is niet het enige wat Valencia te bieden heeft. Nee, hier heb je ook de zandstranden aan de Spaanse oostkust, opvallende architectuur en het is hier niet zo druk als in Madrid of Barcelona. 

Valencia CF

Mestalla heeft in de loop der jaren heel wat fantastische voetbalwedstrijden gezien. Maar de afgelopen jaren heeft dit klassieke stadion niet dezelfde vreugde en opwinding op de tribunes gekend als in de periode 2000-10. Vergeet niet dat Valencia in die jaren twee keer La Liga won: in het seizoen 2001-02 en daarna seizoen 2003-04. Die teams hadden toen geweldige spelers en in die tijd was Valencia altijd een topploeg in het Spaanse en Europese voetbal.

Het zijn een paar moeilijke jaren geweest voor Valencia, maar de sfeer in Mestalla is nog steeds geweldig. En er zijn nog steeds geweldige en vermakelijke spelers om naar te kijken in het team van dit jaar. Wat dacht je van Andre Almedia, Jose Gaya en Sergi Canos? Het is bovendien een goed moment om Valencia te zien spelen, want deze ploeg is de competitie verrassend goed begonnen. Misschien heeft het te maken met de academie-spelers die er vol tegenaan gaan. Hoe dan ook, het is een geweldige tijd om naar Mestalla te gaan!

Villarreal

De “yellow submarines” zijn nog maar één keer buiten de top tien geëindigd sinds ze in 2013 naar La Liga zijn gepromoveerd. Dat is een verbazingwekkend record gezien de grootte van de club. Maar Villarreal is er goed in om vergeten of minder bekende spelers te vinden en die te veranderen in spelers van wereldklasse. Vorig seizoen eindigden ze als 5e in La Liga en dit jaar, met Pepe Reina, Raul Albiol, Gerard Moreno en Dani Parejo kun je er zeker van zijn dat Villarreal weer een aantal mensen van streek zal maken. 

Bilbao

Athletic Club is hier de voor de hand liggende keuze. Dit is een van de meest speciale voetbalclubs ter wereld.

Waarom Bilbao

Tapas, of Pintxos zoals ze in Baskenland worden genoemd, zijn de specialiteiten in deze delen van Spanje. Ze zijn hier gewoonweg hemels. En als het eten nog niet reden genoeg zou zijn, kom dan voor het Guggenheim Museum, een van de interessantste musea ter wereld. 

Athletic Club

Dit is toch een van de meest bijzondere voetbalclubs ter wereld, of niet? Zeker wel! Alleen spelers van Baskische afkomst mogen voor Lehoiak (“the Lions”) in het stadion van San Mames spelen. En toch is Athletic de op drie na succesvolste voetbalclub in Spanje. Ze promoten hier echt de in Bilbao opgegroeide jongeren en dat is vooral te zien bij hun geliefde voetbalteam. 

Bij San Mames maak je kennis met spelers zoals doelman Unai Simon, aanvoerder Iker Muniain, de broers Inaki en Niko Williams en de ervaren manager Ernesto Valverde. Athletic speelt altijd met veel passie en dat zul je zeker live meemaken als je ervoor kiest om naar Bilbao te gaan op je volgende voetbalreis. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *