Reis naar voetbalstad Londen

Voetbalreizen Londen

Alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar Londen

Wij helpen jou om je complete voetbalreis naar Londen te plannen. Klik vanuit deze gids naar de verschillende pagina’s van Londense clubs en boek daar de wedstrijd, vlucht, hotel & zitplaats overzichtelijk op één plek. Geen boekingskosten.

Londen kun je gerust de voetbalhoofdstad van de wereld noemen. In het land waar voetbal vandaan komt, kun je een voetbalreis beleven naar grote clubs als Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur. Maar er zijn in Londen ook kleinere clubs waar je nog echt de pure authentieke voetbalsfeer proeft, zoals Crystal Palace, Fulham of Queens Park Rangers. En dan is er ook nog het legendarische Wembley, waar de nationale ploeg z’n wedstrijden speelt.

Daarnaast is Londen een echte metropool vol belevenissen, waar beroemde bezienswaardigheden zoals Buckingham Palace en Westminster Abbey worden afgewisseld met een rijk uitgaansleven en moderne toeristentrekpleisters zoals het reuzenrad The Londen Eye.

Lees door om alles te weten te komen over voetbalstad Londen, en ga perfect voorbereid op voetbalreis naar deze wereldstad!

Alles wat je moet weten voor jouw voetbalreis naar Londen

Wij hebben de beste tips voor je uitgezocht om van jouw voetbalreis naar Londen een geslaagde en onvergetelijke ervaring te maken. Van inhoudelijke informatie en tips rondom het bezoeken van de voetbalclubs in Londen, tot leuke tips voor bezienswaardigheden en pubs in de Engelse hoofdstad.

  • Informatie en bezoeken wedstrijden Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur
  • De kleinere clubs: informatie en bezoeken
  • Wat te doen in London, buiten het voetbal om
  • Rivalen: de mooiste derby’s van Londen
  • Wembley: nationaal stadion en voetbaltempel
  • Kaart met voetbalclubs Londen
voetbalreizen londen

De grote drie: Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur

Als je een voetbalreis naar Londen wilt maken, is de kans groot dat je een wedstrijd wilt gaan bijwonen van één of meerdere van de drie grote clubs: Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur. En dat is een hele logische keuze! Deze drie clubs behoren tot de vaste top zes van de Engelse Premier League, en genieten ook een mooie internationale status. We lichten de grote drie clubs van voetbalstad Londen uit.

Arsenal

Aanvallend voetbal, gepassioneerde fans en het moderne Emirates Stadium staan je te wachten bij een bezoek aan voetbalclub Arsenal. The Gunners zagen al in 1886 het levenslicht en pakten sindsdien vele prijzen, waaronder de Europa Cup II, dertien landstitels, veertien FA Cups en zestien Community Shields. Pierre-Emerick Aubameyang en Nicolas Pépé behoren tegenwoordig tot de bekendste spelers, in het verleden groeiden hier onder andere Dennis Bergkamp en Robin van Persie uit tot publiekslievelingen.

Emirates Stadion

Sinds 2006 speelt Arsenal z’n thuiswedstrijden in het Emirates Stadium, met een capaciteit van ruim 60.000 supporters. Het stadion heeft een moderne ‘schaalvorm’, waarbij iedere ring even groot is en rondom het stadion doorloopt. Het stadion is verdeeld in vier secties waarbij de namen van het oude Highbury-stadion zijn gebruikt: The North Bank, East Stand, The Clock End (South) en the West Stand.

voetbalreizen arsenal

Adresgegevens Emirates Stadium
75 Drayton Park, Highbury
London, N5 1BU
Verenigd Koninkrijk

Bezoeken met openbaar vervoer
Neem de Piccadilly metrolijn en stap uit bij de halte Arsenal, op drie minuten lopen van het stadion. Je kunt ook gaan voor de haltes Finsbury Park of Highbury & Islington. Die liggen op tien minuten lopen, maar hebben meer aansluitingen met andere lijnen en zijn op wedstrijddagen rustiger.

Leukste fanpub
The Gunners aan 204 Blackstock Road is een soort Arsenal-altaar, vol met memorabilia van de club.  In ruim tien minuten loop je na de pre-match pints via het oude Highbury-stadion naar het nieuwe Emirates Stadium.

Stadiontour door Emirates Stadium

Er zijn verschillende stadiontours mogelijk door het Emirates Stadium. Je kunt zo een uniek kijkje werpen bij o.a. de spelersingang, de dugout van Arsenal, kleedkamers van de thuis- en uitploeg, spelerstunnel, perskamer en het Arsenal-museum. De audiotour is ook in het Nederlands beschikbaar.

Extra bijzonder is de Matchday Tour, waarbij je in de uren voor een wedstrijd de rondgang maakt, en zomaar een speler tegen het lijf kan lopen. Tijdens de Legends Tour wordt je begeleid door een oud-speler, waaraan je ook vragen kunt stellen, en waarmee je op de foto kunt. De VIP Legend Tour is de topvariant, die vier uur duurt en waarbij onder meer ook een buffet inbegrepen zit.

Voor volwassenen zijn er rondleidingen vanaf £15, en voor kinderen vanaf £10. Rondleidingen zijn dagelijks beschikbaar tussen 10:00 en 16:00.

Een voetbalreis boeken?

Chelsea

Van oudsher is Chelsea al een bekende Engelse club. In de jaren negentig kreeg het er in Nederland veel fans bij toen Ruud Gullit speler-coach was. Sinds de overname van miljardair Roman Abramovich behoort Chelsea tot de meest vermogende clubs ter wereld. Sinds 2005 verzamelde de club vijf landstitels (zes totaal) en de FA Cup staat acht keer in de prijzenkast. In 2012 werd de Champions League gewonnen, en er waren ook twee eindzeges in de Europa League de afgelopen jaren.

Stamford bridge

De thuishaven van Chelsea is Stamford Bridge, dat al in 1887 werd geopend. Met een capaciteit van ruim 41.000 is het een middenklasser in de Premier League. Opvallend feit: samen met Liverpool en Sheffield United, is Chelsea de enige Premier League-club die al z’n hele bestaan in de hetzelfde stadion speelt. Authentieke sfeer proef je hier dus nog genoeg.

voetbalreizen chelsea

Adresgegevens Stamford Bridge
Fulham Rd, Fulham
London SW6 1HS
Verenigd Koninkrijk

Bezoeken met openbaar vervoer
Pak de District metrolijn en stap uit bij halte Fulham Broadway. Het is vanaf daar slechts drie minuten lopen naar Stamford Bridge. Andere opties zijn de Overground-haltes West Brompton en Imperial Wharf, allebei op een kwartier loopafstand.

Leukste fanpub
The Chelsea Pensioner ligt op slechts 200 meter van Stamford Bridge aan 358 Fulham Road. Op wedstrijddagen draait een DJ hier de bekendste clubliederen voor de vele aanwezige fans.

Stadiontour door Stamford Bridge

Een tour door Stamford Bridge betekent ook rondkijken in het Chelsea-museum. Hier kun je op de foto met de Champions League-trofee, op zichzelf al een reden voor een bezoek.

Alle rondleidingen in Stamford Bridge voeren onder andere langs de kleedkamer, perskamer, spelerstunnel, het veld en de dugouts. Je wordt begeleid door een tourgids, maar via een apparaatje kun je ook in twaalf andere talen meeluisteren.

Ook bij Chelsea zijn er allerlei extra varianten. Tijdens de Classic Tour krijg je meer uitleg en zie je kleding gedragen door de spelers. Ga je voor de Legends Tour, dan word je begeleid door een oud-speler die mooie verhalen vertelt, vragen beantwoordt en met je op de foto gaat.

Voor volwassenen zijn er rondleidingen vanaf £24, en voor kinderen vanaf £15. Er zijn meerdere tijdsvakken per dag, afhankelijk van welke tour je kiest.

Een voetbalreis boeken?

Tottenham Hotspur

Hoewel Tottenham Hotspur – opgericht in 1882 – bijna steevast in de top zes van de Premier League eindigt, dateren de meeste prijzen uit het verre verleden. Zo werd ooit twee keer de First Division gewonnen, en werden er toch ook acht FA Cup-titels binnengesleept. De meeste recente prijs was de League Cup in 2008. Ook de Europacup II en UEFA Cup staan in de prijzenkast. Met grote namen als Harry Kane en Heung-min Son timmeren de Spurs de laatste jaren goed aan de weg.

Tottenham Hotspur Stadium

Het stadion laat ook ambitie zien. Van de grote drie Londense voetbalclubs beschikt Tottenham over het meest moderne stadion. Het Tottenham Hotspur Stadium (capaciteit: ruim 62.000) werd in 2019 voltooid en is in alle opzichten hypermodern. De South Stand met z’n geweldige akoestiek is de grootste tribune van Engeland bestaande uit één ring. Er bovenop staat een replica van de gouden haan, de clubmascotte. Je vindt er ook de langste bar van Europa, met een lengte van 65 meter!

voetbalreizen tottenham hotspur

Adresgegevens Tottenham Hotspur Stadium
782 High Rd, Tottenham
London N17 0BX
Verenigd Koninkrijk

Bezoeken met openbaar vervoer
Pak de Londen Overground en stap uit bij de halte White Hart Lane, vernoemd naar het oude stadion. Het is dan nog slechts vier minuten lopen naar het Tottenham Hotspur Stadium. Treinen rijden om de paar minuten.

Leukste fanpub
The Bricklayers ligt op slechts twee minuten lopen van het stadion. Je kunt hier zitten in de oude bankjes van het White Hart Lane-stadion. Volop sfeer, en bij mooi weer is er ook een buitenbar.

Stadiontour door Tottenham Hotspur Stadium

Het is echt een aanrader om je te laten verrassen tijdens een tour door het splinternieuwe Tottenham Hotspur Stadium. Je bezichtigt onder andere de kleedkamer, spelerstunnel en dug-out, waar je even mag zitten in de stoel van José Mourinho!

Ook mag de prijzenkast natuurlijk niet ontbreken, en de gids vertelt je allerlei interessante dingen over dit hypermoderne stadion. Bijvoorbeeld over de ingebouwde brouwerij, het sneltapsysteem, de grootste tv-schermen van West-Europa en hoe de grasmat kan uitschuiven om een een NFL-speelveld (!) te onthullen.

De prijzen beginnen bij £26,25 voor volwassenen en £13,15 voor een kind. Rondleidingen zijn er iedere dag van de week tussen 10:00 en 15:00.

De kleinere clubs

Naast de grote drie, is Londen ook de thuishaven van een aantal kleinere clubs. Het is absoluut een aanrader om tijdens jouw voetbalreis naar Londen het bezoek aan een grote club te combineren met zo’n kleinere club in de Premier League of het Championship. Je proeft bij die andere Londense clubs vaak nog echt de authentieke sfeer van het voetbal: de geur van gras en bier, met supporters die achter hun lokale helden staan.

Fulham

Fulham FC werd opgericht in 1879 en is daarmee een van de oudste profclubs van Engeland. De laatste jaren balanceert de club op het randje van het Championship en de Premier League. Edwin van der Sar was er jarenlang eerste doelman, George Best speelde er een blauwe maandag. Begin 2022 moet een grootschalige verbouwing van de karakteristieke thuishaven Craven Cottage aan de Thames-river af zijn, waarmee Fulham zijn ambities voor de toekomst uitspreekt.

West Ham United

West Ham United werd nooit kampioen van Engeland, maar is toch een iconische club, zeker in Londen en omstreken. De grootste prestaties waren het winnen van drie FA Cups, en in 1965 de Europacup II. In 2016 verkaste West Ham naar London Stadium (capaciteit: 60.000), voorheen bekend als het Olympisch Stadion van de spelen van 2012. In het seizoen 2020-21 heeft de club zich ineens in de top zes van Engeland gemeld: liggen de mooiste jaren nog in het verschiet?

Crystal Palace

Het Crystal Palace was een spectaculair bouwwerk in Londen van glas en ijzer, dat halverwege de 19e eeuw voor de Great Exhibition werd gebouwd. Op een sportcomplex op hetzelfde terrein ontstond Crystal Palace: het kristallen paleis zien we nog steeds in het logo terug. Wedstrijden van Palace worden al heel wat jaren gespeeld op Selhurst Park. Echt grote prijzen werden er nooit gewonnen, maar de club houdt zich de laatste jaren met spelers als Wilfried Zaha en Jaïro Riedewald wel knap staande in de Premier League.

Queens Park Rangers

Voor Queens Park Rangers, met z’n herkenbare horizontaal blauw-wit gestreepte shirts, duren de uitstapjes naar de Premier League tegenwoordig helaas meestal niet lang, verschillende overnames en investeringen in de afgelopen jaren ten spijt. Maar het sfeervolle Loftus Road-stadion vult zich ook voor Championship-duels met enthousiaste supporters. De grootste claim to fame is de League-cup eindzege van 1967.

Brentford

De dagen op het allerhoogste niveau dateren voor Brentford FC van voor de Tweede Wereldoorlog. Maar de club timmert de laatste jaren aan de weg. In ruim tien jaar tijd is men opgeklommen van de League 2 naar de top van het Championship. Mogelijk gloort in het seizoen 2021/22 voor het eerste de Premier League. The Bees spelen sinds 2020 ook in het nieuwe Brentford Community Stadium, met een capaciteit van meer dan 17.000.

Millwall

Enigszins berucht zijn de hooligans van Millwall wel. De fanatieke fans bedachten de leus: “No one likes us, we don’t care”. De club won meerdere kampioenschappen op de lagere niveau’s en is tegenwoordig een stabiele factor in het Championship. Millwall – ooit opgericht als Millwall Rovers – ontvangt soms ook bekende acteurs die fan zijn bij thuiswedstrijden in stadion The Den, zoals Daniel Day-Lewis en Gary Oldman.

Wat te doen in Londen?

Buiten het voetbal om is er nog veel meer te beleven in Londen. We zetten de bekendste bezienswaardigheden en leukste activiteiten van de stad op een rij, die absoluut het bezoeken waard zijn tijdens jouw voetbalreis.

voetbalreis london buckingham palace

Buckingham Palace

Het Koninklijk paleis ligt in het hartje van de stad, aan Green Park, het verlengde van Hyde Park. Buckingham Palace is het officiële werkpaleis van Queen Elizabeth. Hier vind je ook de bekende soldaten met hoge mutsen, die haar bewaken.

Rondrit dubbeldekker

De dubbeldeksbussen van Londen zijn iconisch. Een ideale manier om in een snel tempo veel van de stad te zien. Met het principe van hop on, hop off heb je bovendien alle vrijheid om te verkennen.

Tower of Londen

Een historisch museum vlakbij de Tower Bridge. Had eeuwenlang een bloedige reputatie als gevangenis en martelplek. Berucht is de executieplaats, waar velen door de jaren heen vroegtijdig hun hoofd verloren. Onder hen ook Anna Boleyn, vrouw van koning Hendrik VIII.

London eye

London Eye

De London Eye is een 130 meter hoog reuzenrad langs de oever van de rivier de Thames. Het biedt daarmee een uniek uitzicht over de metropool Londen. Hoeveel voetbalstadions kun jij spotten?

Big Ben

De beroemde klokkentoren van Londen. Je kunt hem niet missen als je in de buurt van Westminster Abbey en de Houses of Parliament bent.

Hyde park

Hyde Park is een gigantische groene oase middenin Londen. Kom tijdens je voetbalreis heerlijk tot rust. Maak zeker ook een wandeling langs de verschillende bezienswaardigheden in het park, zoals speakerscorner.

Trafalgar square

Een eerbetoon aan de beroemde slag bij Trafalgar, met veel standbeelden en fonteinen als eerbetoon aan de legerhelden. Hier vind je ook de National Gallery, een bekend museum.

Westminster Abbey

Westminster Abbey

Deze kerk is al sinds de elfde eeuw de plek waar de Britse vorsten begraven worden. De Abbey was ook de kerk waar Kate en William in 2011 trouwden. De kerk is, juist door de rijke geschiedenis, erg indrukwekkend.

Piccadilly Circus

Piccadilly Circus is het Times Square van Londen, met grote neonverlichting. Van hieruit verken je ook makkelijk het West End, het beroemde theater- en uitgaansgebied in het centrum van Londen.

Rivalen: de mooiste derby’s van Londen

Met zoveel clubs van naam in één stad, zijn er in Londen ook allerlei onderlinge rivaliteiten. Wat zijn de meest verhitte voetbalontmoetingen binnen de stadsgrenzen?

Arsenal vs Tottenham: North London Derby

Dit is een strijd tussen twee van de drie meest succesvolle clubs uit Londen, die ook nog eens uit hetzelfde deel van de stad komen. Het is een wereldwijde bekende stadsderby.

De afstand tussen het Emirates Stadium van Arsenal en het nieuwe Tottenham Hotspur Stadium bedraagt slechts 6,5 kilometer. Kampioen worden zit er voor beide clubs meestal niet in, maar winnen van de concurrent is een hele grote troostprijs.

Millwall vs West Ham United: Dockers Derby

De meest heftige rivaliteit van Londen is terug te leiden naar een concurrentiestrijd tussen dokwerkers langs de rivier de Thames. Nog altijd kunnen de fanatieke supporters van Millwall en West Ham elkaar niet luchten of zien.

In de film Green Street uit 2005 speelt Elijah Wood een Amerikaan die verzeild raakt in de Green Street Elite, een groep hooligans van West Ham United, waarbij ook de (fysieke) strijd met Millwall een rol speelt. Voordeel voor omwonenden die minder fanatiek zijn: Millwall en West Ham zitten meestal niet bij elkaar in de competitie.

Noord, Zuid, Oost, West

Doorslaggevend voor het feit of je een medeclub als rivaal ziet, is in Londen vaak de indeling qua stadsgewest. Grofweg heb je als supporter een hekel aan clubs die uit hetzelfde gedeelte van de stad komen.

Noord-Londen – Vooral een strijd tussen Arsenal en Tottenham.

Oost-Londen – Alle wedstrijden tussen West Ham United, Leyton Orient en Dagenham & Redbridge zijn verhitte derby’s.

Zuid-Londen – Charlton Athletic, Millwall, Crystal Palace en AFC Wimbledon zijn allemaal concurrenten.

West-Londen – Brentford, Fulham, Queens Park Rangers en Chelsea zijn hier elkaars rivalen.

Adresgegevens Wembley Stadium
London HA9 0WS
Verenigd Koninkrijk

Bezoeken met openbaar vervoer
Je kunt uitstappen bij Wembley Park Station, dat is aangesloten op de Metropolitan en Jubilee-lijn van de metro. Wembley Stadium Station en Wembley Central Station sluiten aan op verschillende Underground, Overground en treinlijnen.

Wembley: nationale voetbaltrots

Behalve de concurrentie van de elkaar rivaliserende Londense voetbalclubs, staat in Londen juist ook hét symbool van Engelse saamhorigheid op voetbalvlak. Het Wembley Stadion is de thuishaven van de nationale ploeg, en kent een rijke geschiedenis. In het oude stadion werd Engeland in 1966 wereldkampioen, waardoor de termen voetbaltempel en heilig gras geen overdrijving zijn.

In 2007 opende het nieuwe Wembley op dezelfde plek als het oude, met een capaciteit van maar liefst 90.000. Het stadion met zijn kenmerkende grote boog wordt ook veelvuldig gebruikt voor de FA Cup-eindfase en andere bekercompetities, en daarnaast ook play-offs.

Kaart voetbalclubs van Londen

Hoe groot voetbal is in Londen wordt tot slot extra duidelijk met deze handige kaart die we hebben gemaakt. Hierop vind je alle professionele voetbalclubs van Londen, dus uit de Premier League, Championship, League One en League 2. Ook Barnet en Leyton Orient staan erop: zij waren in het verleden actief op deze niveau’s, maar zijn op dit moment weggezakt naar een lagere competitie. En Watford staat erbij: dat formeel niet bij de Londense clubs hoort, maar bijvoorbeeld wel is aangesloten op het metronetwerk van de stad. Deze kaart is ook een handig hulpmiddel om te bepalen welke stadions je allemaal gaat bekijken/bezoeken tijdens jouw voetbalreis naar Londen!

Tip: klik op de namen om een foto van het stadion te zien.