manchester derby

Manchester Derby: De beste derby’s die in het Etihad Stadium gespeeld zijn

Manchester United en Manchester City. De Red Devils en de Sky Blues. Het is een van de oudste derby’s van de Premier League, gezien de geschiedenis en de aard van beide clubs. Laten we teruggaan in de tijd om de meest onvergetelijke momenten van de Mancuniaanse rivaliteit te beleven in het City of Manchester stadion.

2004 – Manchester City 4-1 Manchester United / Premier League

Het was de eerste derby van Manchester City in het Etihad Stadium. Na 80 jaar op Maine Road te hebben gespeeld, renoveerden de Sky Blues het City of Manchester Stadium en maakten er voor het begin van het seizoen 2003/2004 hun nieuwe thuis van. Tegenwoordig is City een van de grootste clubs van Engeland, maar dat was toen zeker niet het geval. De Citizens, die op de 15e plaats stonden, verpletterden hun buren, die op de derde plaats stonden maar ver verwijderd waren van de top van de competitie, met 4-1.

etihad stadion

2010 – Manchester City 2-1 Manchester United / halve finale League Cup

In 2009 wisselde Carlos Tevez van club. Manchester City kocht de Argentijnse aanvaller voor 47 miljoen pond van Manchester United, een zet die de fans van United woedend maakte. In de eerste ronde van de halve finales van de League Cup maakte Tevez twee doelpunten tegen zijn oude club, waardoor City met 2-1 won. De return werd een ander verhaal, want United wist zich te herpakken en plaatste zich voor de finale.

tevez

2012 – Manchester City 2-3 Manchester United / 3e ronde FA Cup

Dit was een flinke opluchting voor de Red Devils. Drie maanden eerder werden ze op Old Trafford met 1-6 weggespeeld door City. Terwijl beide ploegen streden om de titel, kruisten hun paden in de FA Cup. Wayne Rooney maakte een vroege treffer voor de bezoekers, net voor City’s aanvoerder Vincent Kompany het veld uit werd gestuurd. De Sky Blues, die met 10 man speelden, kregen voor rust nog twee doelpunten tegen, maar konden de achterstand in de tweede helft verkleinen.

wayne rooney

2013 – Manchester City 4-1 Manchester United / Premier League

De twee meest recente Premier League-kampioenen stonden tegenover elkaar in week 5 van het Premier League-seizoen 2013/2014. Naast de rivaliteit moest de wedstrijd uitwijzen wie dit jaar de grote favoriet was om te winnen. Na de wedstrijd was het duidelijk dat City een maatje te groot was voor hun buren. Sergio Agüero maakte twee doelpunten in een ruime 4-1 zege die voor United slechter had kunnen uitvallen.

yaya toure

2014 – Manchester City 1-0 Manchester United / Premier League

Wederom bezegelde een briljant optreden van Sergio Agüero de zege voor City. Hij maakte het enige doelpunt van de wedstrijd in de tweede helft, zijn 10e van het seizoen tot nu toe. United kwam al voor rust met 10 man te staan en kon daardoor niet voor veel gevaar voorin zorgen.

sergio aguero

2016 – Manchester City 0-1 Manchester United / Premier League

18 jaar en 141 dagen. Marcus Rashford werd in de 16e minuut van de wedstrijd de jongste doelpuntenmaker van de Manchester Derby in het Premier League-tijdperk. Met nog 8 wedstrijden tot het einde van het seizoen, en met slechts 4 punten verschil tussen elkaar, streden beide ploegen voor een plek in de Champions League. United won weliswaar de wedstrijd, maar City bleef uiteindelijk hun stadsrivalen de baas.

marcus rashford

2018 – Manchester City 2-3 Manchester United / Premier League

Het had een feestje moeten worden voor Manchester City, maar de Red Devils gooiden flink wat roet in het eten. Een overwinning zou de Sky Blues verzekeren van de Premier League-titel met nog vijf weken te gaan. Met een 2-0 voorsprong bij rust was de overwinning zo goed als zeker, maar Paul Pogba scoorde twee keer in twee minuten na de rust, en met nog een doelpunt van Chris Smalling was de comeback van United een feit. De Red Devils hadden gewonnen, maar City werd de week daarna alsnog kampioen van Engeland.

paul pogba

2018 – Manchester City 3-1 Manchester United / Premier League

Een prachtige teamprestatie bezorgde Manchester City de overwinning en ook de eerste plek op de Premier League-ranglijst, waarbij het de titelambities van United teniet deed. Silva en Agüero zetten City op een 2-0 voorsprong, maar Martial scoorde vanaf de stip om er nog een echte wedstrijd van te maken. The Sky Blues domineerden de hele wedstrijd met gezag en trokken de overwinning in de 86e minuut naar zich toe met een prachtig doelpunt van İlkay Gündoğan na 44 passes.

aguero vs united

2019 – Manchester City 1-2 Manchester United / Premier League

Manchester City, dat op de derde plaats stond, probeerde Liverpool in te halen, dat comfortabel aan de leiding ging in de Premier League. Maar Manchester United, dat voor een plaats in Europa streed, maakte in het eerste half uur van de wedstrijd korte metten met hun hoop. Marcus Rashford en Anthony Martial scoorden twee vroege treffers voor de Red Devils, die uiteindelijk met 1-2 wonnen.

antony martial

2020 – Manchester City 0-1 Manchester United / halve finale League Cup

Na de 3-1 overwinning op Old Trafford in de eerste ronde ging het Manchester City voor de wind. Ze hadden een comfortabele marge en ze speelden thuis. Maar Nemanja Matić scoorde in de eerste helft voor de Red Devils en liet de City-fans schrikken. Hoewel de Sky Blues de wedstrijd van begin tot eind domineerden, slaagden ze er niet in doelman David de Gea te passeren. Uiteindelijk ging City ondanks het verlies toch door en wonnen ze hun derde Carabao Cup op rij.