Brentford geeft Christian Eriksen een tweede kans

Het was een shockerend moment voor alle voetbalfans. Tijdens de eerste helft van de wedstrijd tussen Denemarken en Finland op het Euro 2020, kreeg middenvelder Christian Eriksen een hartstilstand en zakte hij op het veld in elkaar. In volle spanning werd hij op het veld snel geholpen door het medisch personeel. Daarna werd hij geëvacueerd naar het ziekenhuis en een uur later bevestigden de artsen dat de Deense speler stabiel en wakker was. Sindsdien heeft Eriksen geen profvoetbal meer gespeeld. Tot nu.

Eriksen tekent bij Brentford FC

Premier League club Brentford kondigde de aankoop van de Deense speler aan en de voetbalwereld juichte het toe. Hij leek er bijna mee te stoppen, maar de 30-jarige middenvelder heeft een zes-maanden contract getekend bij de Londense club en zou zeer binnenkort weer in actie kunnen komen.

Stap voor stap herstellen

Na het incident tijdens de Euro, hebben artsen een cardioverter-defibrillator in zijn lichaam geplaatst: een apparaat dat defibrillaties kan uitvoeren indien nodig. Dankzij dit apparaat kan Eriksen weer op profniveau voetballen, maar niet in alle competities zijn dit soort apparaten toegestaan bij spelers. De Italiaanse Serie A is er een van, en omdat Eriksen sinds 2019 deel uitmaakte van de selectie van Inter Milan, heeft de club het contract van de Deense speler ontbonden.

Eriksen startte zijn revalidatietraining bij twee van zijn voormalige clubs. Hij ging terug naar het OB van Odense in zijn vaderland, waar hij als jeugdspeler speelde. Eriksen trainde ook met het jeugdteam van Ajax. Hij maakte bij Ajax zijn profdebuut en groeide uit tot een speler van topklasse. Er gingen geruchten dat de Nederlandse club een bod zou doen op Eriksen, maar op de laatste dag van de januari-transferperiode maakte Brentford hem bekend als hun nieuwe speler.

Terug in London

Het wordt niet de eerste keer dat Eriksen in Londen verblijft. Direct na zijn succesvolle carrière bij Ajax werd hij voor zo’n 13 miljoen euro overgenomen door Tottenham Hotspur. Bij de Noord-Londense club hielp de Deense spelmaker de Spurs om bij de beste vier ploegen in de Premier League te eindigen en in het seizoen 2016/17 bijna de competitie te winnen. Twee jaar later bereikte Tottenham de finale van de Champions League na een ongelooflijke last-minute comeback tegen Ajax in de halve finales. Ze verloren uiteindelijk van Liverpool FC, maar het was hoe dan ook een geweldige reeks.

Nu is Eriksen terug in Londen, maar dan in een andere omgeving. Brentford keerde voor het eerst in 74 jaar terug naar de Premier League, dus de verwachtingen zijn net iets anders dan bij Tottenham. Als net gepromoveerde club is hun doel om degradatie te voorkomen, maar de druk voor Eriksen zal niet zo hoog zijn als in zijn tijd bij de Spurs. Toch zal het voor de Deense middenvelder een prima plek zijn om zijn wedstrijdvorm te herpakken en indruk te maken op het veld.

De grootste aanwinst ooit?

Eriksen zal onder leiding staan van Thomas Frank, een Deense manager die Eriksen vrij goed kent. In het verleden coachte Frank Eriksen toen hij nog voor de jeugd van de nationale ploeg speelde. Deze hereniging zal Eriksen zeker helpen zich op zijn gemak te voelen als hij een plek in de startende elf maakt. Frank, die sinds 2018 aan het roer staat, heeft gezegd dat Eriksen wel eens de ‘grootste aanwinst ooit’ van het team zou kunnen zijn, gezien het feit dat hij transfervrij aankwam en nog steeds wordt beschouwd als een van de beste spelmakers in het Europese voetbal. Het is tot nu toe een groot commercieel succes geweest voor Brentford, aangezien hun tenueverkoop aanzienlijk is gestegen na de aankondiging.

Als Brentford zijn huidige vorm vasthoudt en Eriksen een beetje van zijn kwaliteit toevoegt, moet de Londense club zich kunnen handhaven op een stabiele plaats en zich voor nog een jaar kunnen verzekeren van een plek in de Premier League. Het is een win-win situatie voor alle partijen, ook op persoonlijk vlak.

Eriksen is vastbesloten om die kans te grijpen. Hij heeft aangekondigd dat hij later dit jaar wil spelen op het WK 2022 in Qatar, dus hij moet zijn periode bij Brentford gebruiken als een kans om zich te bewijzen en terug te keren in de nationale ploeg. Denemarken is al gekwalificeerd voor het toernooi en hij was een van hun belangrijkste spelers in de afgelopen jaren.

Brentford’s ontembare vooruitgang

De Bees zijn de afgelopen tien jaar constant gegroeid, vooral dankzij supporter Matthew Benham, die meerderheidsaandeelhouder van de club werd. Benham verdiende bakken met geld met weddenschappen nadat hij zijn kennis van big data uit zijn ervaring in financiën en natuurkunde had toegepast. Nadat hij Brentford overnam, paste hij dezelfde strategie toe om ondergewaardeerde spelers aan te trekken en zijn favoriete team naar de Premier League te helpen. Op dat moment was Brentford een kleine club die meestal uitkwam in de tweede of derde klasse van het Engelse voetbal, maar zijn plan bracht de Bees in 2021 naar het hoogste niveau.

Zijn filosofie heeft een ander team succesvol gemaakt. Benham werd in 2014 meerderheidsaandeelhouder van het Deense Midtjylland en zij werden snel landskampioen onder zijn leiding. Maar het is niet alleen de hoeveelheid geld die wordt uitgegeven om het team te verbeteren, het is ook de manier waarop. Benham heeft veel aandacht besteed aan analyse, een gebied dat in de traditionele voetbalwereld niet erg hoog aangeschreven staat. Brentford heeft een handvol wiskundigen en data-analisten in dienst bij hun besluitvorming, iets wat de topclubs nu ook beginnen te doen.

Bekijk Christian Eriksen

Het is zeker een speciale omgeving. Het verhaal van Eriksen zou wel eens een van de hoogtepunten van de rest van het seizoen kunnen worden. Een perfect excuus om een voetbalreis naar de Premier League te boeken en Brentford live te zien spelen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *