Goodison Park: misschien je laatste kans

Everton, een legendarische club in de stad Liverpool, speelt al in dit stadion sinds 1892. Wat dit stadion echt uniek maakt, is dat het sinds de opening vrijwel onveranderd gebleven. Hierdoor is dit ook een typisch Engels stadion. De korte afstand van de tribunes tot het veld en de sfeer maken het tot een must-visit in de Premier League. Dit stadion is bovendien een van de laatste dat zich heeft verzet tegen de trend van het bouwen van supermoderne stadions in het hele land.

1- Geschiedenis van Goodison Park

Goodison Park werd in 1892 gebouwd nadat de club van Liverpool weigerde om Everton nog langer op zijn eigen terrein te laten spelen. Everton besloot toen om zijn eigen stadion in dezelfde buurt te bouwen, op slechts 800 meter van het bolwerk van de Reds. Dit stadion, met de bijnaam “The Grand Old Lady”, was gastheer voor een paar wedstrijden tijdens de WK van 1966, toen de Three Lions op eigen bodem wonnen. Ook werd hier de recordbrekende voetbalwedstrijd met vrouwen van 1920 gespeeld. Architectonisch gezien is het stadion een van de laatste met terrasvormige tribunes, een nalatenschap van de maker: Archibald Leitch. Het nieuwe stadion wordt momenteel gebouwd voor een Euro 2028-voetbalwedstrijd. Hoewel dit een technologisch wonder in wording is, zal dit nooit de hartstocht en ziel krijgen die historische stadions zoals Goodison Park bezitten. Dus we geven je hierbij de tip om Goodison Park te ervaren voordat dit niet meer mogelijk is! Klik hier om Everton voor de laatste keer in Goodison park te zien spelen. 

2- De wedstrijden in Goodison Park

 

Om te beginnen is Goodison Park het Engelse stadion waar de meeste Premier Division-wedstrijden hebben plaatsgevonden, met 106 seizoenen topvoetbal. Dit is ook de club die het meest productieve thuisteam in de geschiedenis heeft voortgebracht, met 84 doelpunten thuis in het seizoen 1985-1986. Everton was ooit een grootmacht in het Engelse voetbal voor de opkomst van miljardairs, wat tot een onbalans in de competitie heeft geleid en de opkomst van clubs als Chelsea en Manchester City.

 Dus, in deze mythische sfeer en in een stadion dat getuige is geweest van de gouden momenten van het Engelse voetbal, heb je nu de kans om  misschien wel voor de laatste keer zelf een unieke voetbalwedstrijd te ervaren. Klik hier om een historische Engelse voetbalclub te steunen! 

3- Een stukje geschiedenis van Everton

 

De populairste bijnaam van Everton is “The Toffees” Waarom? Dit is een verwijzing naar de snoepwinkel in die buurt waar jonge mensen gingen zitten om naar de wedstrijden van hun team te kijken, terwijl ze van snoep genoten! Een andere bijnaam die het imago en de sterke persoonlijkheid van deze club laat zien en die geworteld is in zijn oorsprong. 

Everton werd na verloop van tijd een secundaire club in de stad, voorbijgestreefd door hun buren op Anfield. Tijdens het ontstaan van de club was het echter een bolwerk van het Engelse voetbal, mede dankzij de absolute legende van deze club, Dixie Dean, hun topscorer aller tijden met 33 doelpunten in 40 wedstrijden tijdens zijn eerste seizoen! Hij stuwde de club naar grote hoogten en maakte de weg vrij voor een andere grote spits in het Engelse voetbal: Wayne Rooney.

Daarna brak er voor deze club een uitdagende periode zonder veel succes aan tot de jaren 80, toen ze hun eerste Europese trofee wonnen. Het seizoen 1984-1985 blijft het meest succesvolle in de geschiedenis van deze club. Ze veroverden de Cup Winners’ Cup, waarbij ze Bayern München in de halve finale en Rapid Wenen in de finale versloegen.

In datzelfde jaar zegevierden ze ook in de Premier League. Ze misten daarbij ternauwernood de historische treble door van Manchester United in de finale te winnen. Na een wisselvallige periode herpakte de club zich met de aanstelling van manager David Moyes, die de club weer naar de Europese competitie leidde voordat hij naar Manchester United vertrok. 

Klik hier om te zien welke wedstrijd je kunt zien! 

Nu is het aan jou om deze historische club te steunen, die momenteel vecht om te overleven. Dus, kom allemaal the Toffees aanmoedigen, en geniet daarbij van een van de meest authentieke sferen in Engeland.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *