Beste Stadionsfeer

10 Voetbalclubs met de Beste Stadionsfeer

Voormalig manager van Schotland Jock Stein zei eens: “Voetbal zonder fans is niets.” Een waarachtiger uitspraak is er nooit geweest. Een geweldige stadionsfeer maakt onvergetelijke ervaringen mogelijk. Een slechte echter laat alleen maar verveling (en, mogelijk spijt) toe.

Met zo veel voetbalclubs in Europa kan het moeilijk zijn te bepalen welke de beste stadionervaringen bieden. Daarom speurden we het internet af om alle clubs te vinden met een sfeer die zo opwindend is dat je hem moet zien om het te geloven.

Welke voetbalclubs hebben de beste stadionatmosfeer?

  1. Borussia Dortmund
  2. SSC Napoli
  3. Liverpool FC
  4. Feyenoord Rotterdam
  5. AC Milan/Inter Milan
  6. Manchester United
  7. Glasgow Celtic
  8. Real Madrid
  9. Bayern München
  10. FC Barcelona

10. FC Barcelona – Camp Nou

Wedstrijddagen in Camp Nou zijn altijd een bijzondere aangelegenheid. Het stadion zelf is magisch (en ook het grootste in Europa). Voeg daar duizenden daverende fans en een zeer succesvolle voetbalploeg aan toe en je krijgt een ervaring die de meesten nooit zullen vergeten.

Een paar jaar geleden nam de leiding van FC Barcelona extra maatregelen om de sfeer in de arena te accentueren. Het resultaat was een zingende afdeling op de tribunes die een ketel van lawaai produceert telkens als een sterspeler de bal krijgt.

Als je van plan bent Camp Nou te bezoeken en je zoekt aanbevelingen voor wedstrijden, dan komt er meteen een in je op – de El Classico (Barcelona tegen Real Madrid). Andere potentieel leuke wedstrijden voor de sfeer zijn Champions League wedstrijden tegen Bayern München, Juventus, of Paris Saint Germain.

Op zoek naar een voetbalreis?

9. Bayern München – Allianz Arena

Je hoeft de Allianz Arena op wedstrijddagen van Bayern München alleen maar van buiten te bekijken om een idee te krijgen van hoe de sfeer binnen moet zijn. Het aanpasbare licht-display aan de buitenkant van het stadion straalt zelf een gevoel van opwinding uit.

Binnen het stadion kun je tientallen fans verwachten die hun ploeg toejuichen. Net als in veel andere Duitse stadions is de hoogte van het volume ongeëvenaard. Tijdens wedstrijden in de Champions League worden bezoekende teams vaak verrast door hoe luid een menigte van 80.000 mensen kan zijn.

Wedstrijden die je in de Allianz Arena moet meemaken zijn o.a. Der Klassiker (Bayern München tegen Borussia Dortmund) en de Münchener derby (tegen TSV 1860 München).

Op zoek naar een voetbalreis?

8. Real Madrid – Santiago Bernabau

De fans van Real Madrid staan erom bekend op wedstrijddagen voor een ontzagwekkende sfeer te zorgen, vooral op Champions League avonden. Vuurpijlen, tifo’s, en joelende fans zijn niet alleen de norm in de aanloop naar de aftrap, maar zijn ook tijdens de hele wedstrijd grotendeels aanwezig.

Tal van spelers van Real Madrid hebben in de loop der jaren opmerkingen gemaakt over hoe de fans en de stadionatmosfeer hen hebben gestimuleerd om beter te spelen.

Als het gebrul van de fans niet genoeg voor je is, heeft Real Madrid onlangs ook de renovatie van het Santiago Bernabau voltooid. Dit betekent dat je kunt verwachten dat je ervaring wordt aangevuld met moderne voorzieningen die aangenaam zijn.

Op zoek naar een voetbalreis?

7. Glasgow Celtic – Celtic Park

In verschillende polls over voetbalclubs met de beste sfeer staat Glasgow Celtic hoog op de lijst. Hoewel Celtic niet de meest opmerkelijke Europese ploeg is, maken hun fans het kijken naar elke wedstrijd tot een gedenkwaardige ervaring.

Verscheidene spelers van ’s werelds beste teams hebben commentaar gegeven op hoe opwindend de atmosfeer is bij een bezoek aan Parkhead. Op de lijst staan o.a. Gianluigi Buffon, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, Gerard Pique, en Steven Gerrard.

Als je van plan bent Celtic Park (of Parkhead zoals het liefkozend genoemd wordt) te bezoeken, raden we je aan naar de Champions League wedstrijden te gaan.

Op zoek naar een voetbalreis?

6. Manchester United – Old Trafford

Old Trafford is de thuishaven van de meest succesvolle Engelse voetbalclub, Manchester United. Zoals vaak het geval is bij succesvolle fans, zijn thuiswedstrijden bijna altijd uitverkocht. Het is moeilijk een lege plaats in de zaal te vinden.

Het maakt niet uit of het een liefdadigheids- of competitiewedstrijd is, je kunt er 70.000 oneven fans op de tribunes verwachten.

Nachten waarop je kunt verwachten dat het stadion luidruchtig wordt zijn onder meer de Manchester derby en elke wedstrijd tegen de historische rivaal Liverpool. Evenzo moet je uitkijken naar wedstrijden met grote Europese tegenstanders, zoals Bayern München of FC Barcelona.

Op zoek naar een voetbalreis?

5. AC Milan/Inter Milaan – San Siro

Het San Siro is de thuisbasis van twee van de grootste voetbalclubs van Italië: AC Milan en Inter Milan. Wedstrijden met een van de twee teams worden behandeld als grote evenementen, waarbij de fans met vlaggen zwaaien, fakkels aansteken en liederen zingen.

Om de opwindende sfeer van het San Siro en al zijn glorie echt te ervaren, moet je een derby van Milaan bijwonen. Omdat alle fans thuis zijn, kun je verwachten dat het een rumoerige aangelegenheid wordt met veel emotie. Buiten de derby’s is ook elke Champions League wedstrijd met een traditionele rivaal, zoals Liverpool of Barcelona, een reis waard.

Als je moet kiezen tussen AC Milan of Inter Milan, raden we aan met AC Milan te gaan. Hun fans schijnen iets enthousiaster te zijn.

Op zoek naar een voetbalreis?

4. Feyenoord Rotterdam – Feyenoord Stadion

Feyenoord Rotterdam biedt een sterke stadionsfeer gevuld met traditioneel voetbal en een opwindende menigte. De loyaliteit van de sterkste supporters van de club (liefkozend “Het Legioen” genoemd) is iets om te aanschouwen.

Op een willekeurige wedstrijddag bezetten zo’n 50.000 fans de tribunes, terwijl ze het kenmerkende volkslied van de club, “Hand in Hand”, meezingen. Liefkozend De Kuip genoemd, laat een bezoek aan de Kuip van Feyenoord nooit na indruk te maken op echte voetbalfans.

Wedstrijden om speciale aandacht aan te besteden zijn onder meer elke wedstrijd waarbij Ajax betrokken is (bekend als De Klassieker). Europese wedstrijden staan er ook om bekend dat ze inspirerende prestaties opleveren van de trouwste fans van de club.

Op zoek naar een voetbalreis?

3. Liverpool FC – Anfield

In 2021 werd Liverpool FC verkozen tot de ploeg uit de Premier League met de beste stadionsfeer. Als dat je er niet toe aanzet een opwindende wedstrijddag ervaring te verwachten, dan weten we niet wat wel.  Tijdens wedstrijden kun je de kenmerkende hymne van de ploeg, “You’ll Never Walk Alone”, van de tribunes horen weerkaatsen.

Hoewel de fans van Liverpool een intense omgeving creëren voor bezoekende teams, staan ze ook bekend om hun respect voor bezoekende spelers. Zo kreeg de voormalige doelman van Real Madrid en FC Porto, Iker Casillas, twee staande ovaties nadat hij tegen Liverpool een schone lei had gehouden.

Hoewel Anfield niet het grootste stadion is, doen de mensen die wekelijks de tribunes vullen het vaak aanvoelen als de grootste arena ter wereld.

Op zoek naar een voetbalreis?

2. SSC Napoli – Diego Armando Maradona Stadion

SSC Napoli is niet de meest succesvolle club in Italië, maar ze heeft een unieke geschiedenis en een enorme fanbase. Hoewel het meer dan 30 jaar geleden is dat de ploeg voor het laatst een titel in de Serie A won, zou je het niet denken met de manier waarop de supporters hun liefde voor de club tonen.

In sommige voetbalstadions kun je op bepaalde wedstrijddagen een daverende menigte verwachten. Bij Napoli kun je echter elke wedstrijddag verwachten dat het er vol zit met fans. Als je dus wilt weten hoe rauwe, emotionele energie eruit ziet, moet je de stadionatmosfeer van Napoli meemaken.

Wedstrijden die zeker een inspirerende opkomst zullen opleveren zijn onder andere wedstrijden tegen Juventus, Roma (Derby del Sud), en Palermo (Derby delle Sud Due Sicilie).

Op zoek naar een voetbalreis?

1.    Borussia Dortmund – Signal Iduna Park/Westfalenstadion

Borussia Dortmund is vaak uitgeroepen tot de club met de beste stadionsfeer in Europa. Is dat verwonderlijk als de ploeg regelmatig enkele van de hoogste gemiddelde bezoekersaantallen op het continent noteert?

Het Westfalenstadion is het op zeven na grootste stadion in Europa met in totaal 81.365 fans. Op wedstrijddagen zijn de tribunes gevuld met supporters in zwarte en gele kledij die hun ploeg toeschreeuwen, wat een intimiderende omgeving oplevert voor bezoekende ploegen.

Als je passie op zijn mooist wilt zien, bezoek dan het Signal Iduna Park. Net als bij Bayern München raden we je aan het park te bezoeken op dagen met Der Klassiker of Champions League wedstrijden met sterke tegenstand. We raden je echter sterk aan je oorbeschermers in te pakken.

Op zoek naar een voetbalreis?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *