Chelsea FC - Manchester City Coming soon

Datum en tijd voor volgende 'Chelsea FC - Manchester City' is nog niet bekend gemaakt.

Personen overwegen om een arrangement te boeken voor Chelsea FC - Manchester City in de afgelopen 24 uur.

Voetbalreis Chelsea FC – Manchester City

Met een bezoek aan Chelsea FC tegen Manchester City zie je de twee succesvolste Engelse clubs van de laatste tien jaar de degens kruisen. Samen wonnen The Blues en The Citizens elke prijs die er maar te winnen valt. Zo wonnen beiden clubs van 2009 tot en met 2022 samen negen van de dertien landstitels. In jacht op nog meer eremetaal is er een felle rivaliteit ontstaan tussen Chelsea FC en Manchester City. Aangezien er aan geld geen gebrek is zie je in het onderlinge duel dan ook louter spelers van wereldniveau. Topvoetbal gegarandeerd!

Op deze pagina vind je alle informatie om alles uit je voetbalreis naar de topper Chelsea FC – Manchester City te halen. Zo vind je hier gegevens over :

 • De geschiedenis van Chelsea FC – Manchester City
 • De meest memorabele ontmoetingen
 • Interessante feitjes over Chelsea FC – Manchester City
 • De prijzenkast van Chelsea FC en Manchester City
 • Stamford Bridge tijdens de Chelsea FC – Manchester City
 • Waar feesten, eten en drinken de Chelsea FC-supporters?

Boek een voetbalreis naar Chelsea FC

Boek een voetbalreis naar Manchester City

Stadium Chelsea1200x800

Geschiedenis van Chelsea FC – Manchester City

Sinds de clubs in het eerste decennium van deze eeuw een flinke financiële injectie kregen, bepalen Chelsea FC en Manchester City het gezicht van het Engelse voetbal. Geen club komt ook maar in de buurt van het aantal prijzen dat deze ploegen de laatste vijftien jaar wisten te veroveren.

Beide clubs streven naar zoveel mogelijk trofeeën, en komen elkaar daardoor geregeld tegen in de eindfase van een belangrijk toernooi. In 2013 en 2021 troffen zij elkaar in de halve finale van de FA Cup, waarbij beiden één keer wonnen. In 2019 bevochten Chelsea FC en Manchester City elkaar in de finale van de League Cup, die werd gewonnen door City. In 2012 en 2018 was City ook twee keer te sterk in het duel om de Community Shield, de Engelse Supercup. En als klapper stonden de grootmachten in 2021 ook nog eens tegenover elkaar in de finale van de Champions League.

Door al die finales is de rivaliteit de laatste jaren enorm toegenomen. En die rivaliteit beperkt zich niet tot de resultaten van het eerste team. Beide clubs hebben veel geld geïnvesteerd in de jeugdopleiding. De FA Youth Cup, het belangrijkste Engelse toernooi voor spelers onder de 18 jaar, wordt door Chelsea FC en Manchester City volledig overheerst. Ook de vrouwenteams van deze clubs maken de dienst uit in de Women’s  Super league. Kortom, op alle fronten strijden The Blues en The Citizens om de prijzen.

Chelsea FC vs. Manchester City: De meest memorabele ontmoetingen

21 November 1984 Chelsea FC  – Manchester City 4 – 1

In het seizoen 1984-1985 speelde Chelsea FC op het hoogste niveau en Manchester City in de Second Division. Toch kwamen beide clubs elkaar tegen in de League Cup, tegenwoordig beter bekend als de Carabao Cup. Chelsea won eenvoudig met 4-1, onder meer door een hattrick van Kerry Dixon. Het duel is echter vooral de geschiedenisboeken ingegaan vanwege de slechtst genomen strafschop uit de Engelse voetbalgeschiedenis. Vlak voor tijd, toen de wedstrijd allang beslist was, greep Pat Nevin zijn kans. De vleugelspeler had het hele seizoen al geoefend op een truc, die hij nu wilde toepassen. ‘Ik nam geen aanloop, maar deed slechts één stap, zodat de keeper niet kon zien welke kant ik de bal op zou schieten. Op de training ging het elke keer goed.’ In de wedstrijd echter niet. Zonder aanloop had het schot zo weinig vaart dat de bal met een slakkengangetje richting doel rolde en ternauwernood de lijn haalde. De penalty wordt in Engeland nog steeds gezien als de slechtste strafschop ooit genomen. Daarom komt de strafschop van dit anders allang vergeten duel nog steeds langs in de diverse Engelse sportprogramma’s.

23 maart 1986 Chelsea FC – Manchester City  5 – 4

Op deze dag stonden beide clubs tegenover elkaar in de finale van de Full Members Cup. Deze bekercompetitie heeft slechts bestaan van 1985 tot 1992. Toen de Engelse clubs na het Heizeldrama van 1985 voor vijf jaar werden uitgesloten van Europees voetbal, werd deze extra competitie in het leven geroepen. Zo konden de clubs toch nog wat extra inkomsten genereren. Geestelijk vader was Chelsea-voorzitter Ken Bates. Hoewel het toernooi open stond voor alle clubs uit de twee hoogste divisies, zagen sommige clubs af van deelname. Arsenal FC, Liverpool FC,Manchester United en Tottenham Hotspur hebben in deze zeven jaar zelfs nooit deelgenomen.

Toch was de finale tussen Chelsea FC en Manchester City een ongekend spektakel. Op Wembley zagen 68.000 toeschouwers twee ploegen aan het werk, die de dag ervoor nog gewoon een competitieduel hadden gespeeld. City kwam vroeg op 0-1, maar vervolgens werd de club volledig weggespeeld. Via een hattrick van David Speedie en twee goals van Colin Lee leidde Chelsea FC vijf minuten voor tijd met liefst 5-1. Het duel leek gespeeld, ook toen Paul Simpson voor 5-2 zorgde. Maar toen City in de 89e minuut via een eigen doelpunt op 5-3 kwam, en een minuut later een strafschop kreeg, was het spel op de wagen. De penalty was overigens volledig onterecht. Scheidsrechter Saunders vertelde de woedende Chelsea-spelers dat hij de penalty alleen gaf om de fans te vermaken. ‘Maak jullie geen zorgen, na de penalty fluit ik meteen af.’ Het werd 5-4, en meteen daarna was het duel ten einde. Een vreemdere editie tussen beide teams is er nooit geweest.

27 oktober 2007 Chelsea FC – Manchester City  6 – 0

The Citizens reisden met veel vertrouwen af naar Stamford Bridge. Het team van coach Sven-Goran Eriksson had zeven van de eerste tien competitiewedstrijden gewonnen. Bij Chelsea FC was men minder tevreden. Een maand eerder was José Mourinho ontslagen, en ingeruild voor Avram Grant. Men was het berekenende en verdedigende spel van de Portugees beu. Op deze middag pakte de trainerswissel subliem uit. Chelsea FC speelde als bevrijd en kwam nog voor rust op een 2-0 voorsprong via Essien en Drogba. Onder Mourinho zou Chelsea ervoor hebben gekozen om in de tweede helft de 2-0 voorsprong te verdedigen. Nu zetten de Londenaren nog een tandje bij. Opnieuw Drogba, Cole, Kalou en Shevchenko benutten vier van de vele kansen. Vooral voor doelman Joe Hart groeide de wedstrijd uit tot een drama. Liefst vier van de zes goals belandden tussen zijn benen door in het doel. Chelsea eindigt dat jaar als tweede, City als negende.

Interessante feitjes over Chelsea FC – Manchester City

 • Vanaf het seizoen 1907-1908 tot en met 2021-2022 speelden beide clubs liefst 169 keer tegen elkaar. Daarvan won Manchester City 60 duels en Chelsea FC 69.
 • Tot aan het begin van de Premier League in 1992 speelden beide ploegen 52 keer op Stamford Bridge in competitieverband. Chelsea FC won 25 keer, Manchester City 11 maal.
 • Ook in de Premier League, van 1992 tot en met 2022, was Chelsea FC op Stamford Bridge heer en meester. The Blues wonnen 14 thuiswedstrijden, en verloren er zes.
 • De grootste overwinning van Chelsea was een 6-0 zege in het seizoen 2007-2008.
 • In Europees verband troffen de clubs elkaar in de halve finale van de Europacup 2 in 1971. Chelsea won beide duels met 1-0, en ging naar de finale. Daarin won Chelsea van Real Madrid, en pakte daarmee zijn eerste Europese beker
 • In 2021 stonden de clubs tegenover elkaar in de finale van de Champions League. Chelsea won met 1-0.
 • Didier Drogba is Chelsea’s topscorer in de duels tegen Manchester City. De Ivoriaan vond twaalf keer het net.

De prijzenkast van Chelsea FC en Manchester City

Zowel Chelsea FC als Manchester City hebben een goed gevulde prijzenkast*. Het merendeel van de trofeeën werd de afgelopen vijftien jaar veroverd, nadat de nieuwe clubeigenaren flink wat geld in de club hadden gepompt.

Nationaal gezien is Manchester City de succesvolste van de twee. The Citizens wonnen 28 Engelse prijzen, tegen 23 voor Chelsea FC. Zo werden The Citizens acht keer landskampioen. De meeste landstitels zijn van recente datum: 2012, 2014, 2018, 2019, 2021 en 2022. Chelsea volgt met zes titels, waarvan er vijf veroverd zijn na de komst van Abramovich. City won ook meer Carabao Cups (6 tegen 5) en Community Shields (6-4). Chelsea wist wel meer FA Cups te veroveren, acht om zes.

Internationaal is Chelsea FC echter beduidend succesvoller dan Manchester City. De enige internationale prijs die City wist te veroveren, is de Europa Cup 2 in 1970. Sinds Sheikh Mansour met honderden miljoenen euro’s is gaan investeren, heeft de club dus nog geen enkele Europese prijs gewonnen. De felbegeerde Champions League kwam het dichtst in beeld in 2021, toen de club de finale werd gehaald. Die werd echter verloren van… Chelsea FC.

Wat dat betreft doet Chelsea FC het veel beter met liefst negen internationale prijzen. Zowel de Champions League, Europacup II, Europa League als Europese Supercup werden twee keer gewonnen. De negende internationale beker die de Londenaren in de prijzenkast hebben staan is de Wereldbeker uit 2021.

* Prijzen zijn bijgewerkt t/m mei 2022.

Stamford Bridge tijdens Chelsea FC – Manchester City

Met een capaciteit van 40.834 plaatsen is Stamford Bridge inmiddels veel te klein geworden voor het topduel tegen Manchester City. Al jaren liggen er plannen klaar om het stadion uit te breiden naar zo’n 60.000 plaatsen. Maar de Corona-epidemie en vervolgens het vertrek van suikeroom Abramovich zijn de reden dat een grote renovatie nog wel even in de ijskast zal blijven liggen. Gelukkig vind je bij Voetbalreizen tickets voor alle topduels op Stamford Bridge.

Bij middagwedstrijden opent het stadion al twee uur voor de aftrap; bij avondwedstrijden is dat anderhalf uur. Vanaf dat moment is er al van alles te doen. Zo kun je het standbeeld bekijken van Peter Osgood, de meest populaire speler in de geschiedenis van de club, en daarom ook voorzien van de bijnaam ‘King of Stamford Bridge’. Zijn 150 goals zullen daar zeker aan bijgedragen hebben.

Bij de Britannia Gate kun je de clubmascottes spotten. Stamford de Leeuw kreeg in 2013 gezelschap van Bridget de Leeuwin, en veel fans wachten al enkele jaren op de komst van een hele roedel nieuwe mascottes. Voorlopig nog tevergeefs. Kinderen vinden het geweldig om met hen op de foto te gaan of de handen te schudden. Over kinderen gesproken; jongeren die voor het eerst een duel van Chelsea FC bezoeken, of op de wedstrijddag jarig zijn, kunnen een speciaal aandenken ophalen bij de Chelsea Megastore. Ouderen kunnen dan meteen een flink aantal Ponden spenderen aan een wedstrijdsjaal, vlag of shirt.

Een ander populaire vorm van prematch-entertainment is de Player Arrival Experience. Daarbij kun je getuige zijn van de aankomst van de spelersbus. Per wedstrijd worden de tien beste plekken verloot, waarbij je de spelers vlak langs je ziet lopen en een high-five kunt geven. Je kunt je hiervoor in de week voor de wedstrijd opgeven op de site van Chelsea FC.

Eenmaal aangekomen op de tribune worden de opstellingen voorgelezen en het huisnummer ‘The Liquidator’ van de Harry J All-Stars afgespeeld. Je aandacht zal ook getrokken worden door de twee enorme videoschermen. Hierop worden, naast actiebeelden, ook boodschappen van fans vertoond. Iedereen kan een verzoek insturen, door op de ochtend van de wedstrijd op social media de hashtag #cfcmatchday te gebruiken, met daarbij hun bericht en eventuele foto. Vooral verjaardags- en welkomstberichten zijn erg populair. De 50 leukste verzoeken worden 25 minuten voor de aftrap en tien minuten na de rust op het scherm getoond.

Kortom, als de wedstrijd nog moet beginnen heb je je al twee uur kunnen vermaken op het terrein van Stamford Bridge. En na het laatste fluitsignaal volgt de wellicht mooiste traditie, als het clublied ‘Blue is the Colour’ uit het PA-systeem schalt en het hele stadion meezingt. De dag wordt besloten met één of meerder biertjes in één van de supporterscafé’s rond het stadion.

Praktische informatie

Stamford Bridge is het best te bereiken met het geweldige Londense metronetwerk. Het dichtstbijzijnde metrostation is Fulham Broadway op de District Line. Daarnaast zijn er nog twee metrostations op loopafstand van het stadion: West Brompton en Imperial Wharf.

Er zijn twee bushaltes vlakbij Stamford Bridge, aan Fulham Road. De bussen die hier stoppen zijn de lijnen 14, 211 en 414.

Stadiontour Stamford Bridge

Naast een bezoek aan Chelsea FC – Manchester City wil je natuurlijk ook een blik achter de schermen werpen. Wat is er nu leuker dan zelf in de kleedkamers rond te neuzen, door de spelerstunnel het veld op te lopen en in de dug-out te zitten? Het is allemaal mogelijk.

Zo is er dagelijks een Classic Tour. Daarbij begin je in het clubmuseum, en krijg je ook enkele unieke matchworn items te zien. Daarna bezoek je de kleedkamers, persruimte, spelerstunnel en de dug-out. Ook heb je tegen meerprijs de mogelijkheid om op de foto te gaan met de Champions League Cup. De prijs is €41 voor volwassenen en €26 voor kinderen.

Een tweede mogelijkheid is The Stadium Tour, de meest populaire tour op Stamford Bridge. Hierbij word je, net als bij de Classic Tour, een uur lang rondgeleid door alle belangrijke ruimtes in het stadion. Voor of na de rondleiding is het mogelijk het clubmuseum te bezoeken, en tegen meerprijs op de foto te gaan met de Champions League bokaal. De prijs is €29 voor volwassenen en €17 voor kinderen.

Ook vinden er in het weekend geregeld Legend-Tours plaats, waarin je word rondgeleid door een beroemde oud-speler. De afgelopen jaren waren onder anderen Ron Harris, Kerry Dixon, Gianfranco Zola en Peter Bonetti aanwezig als tourgids. Na de tour vindt er een Q&A plaats, en kun je met de speler op de foto. De prijs voor deze tour is £80 voor zowel volwassenen als kinderen.

Waar eten en drinken de Chelsea FC-supporters?

De meeste fans hangen zowel voor als na de wedstrijd uren rond in de omgeving van het stadion. Het is dan ook traditie om er het middag- en avondmaal te nuttigen. Natuurlijk vind je overal eetgelegenheden met de bekende fish & chips en hamburgers. Wil je liever wat anders dan de standaard voetbalhap? In de twee wijken rond het stadion, Fulham en West Brompton, kun je alle kanten op. En je bent niet de enige, want het zijn favoriete locaties van veel Chelsea-fans. Bij de volgende eetgelegenheden kom je op wedstrijddagen zeker aan je trekken.

The Chelsea Ram (32 Burnaby Street) ligt vlak bij de Theems, op zo’n tien minuten loopafstand van Stamford Bridge. Op wedstrijddagen is het een geliefde stek voor fans die op weg zijn naar de wedstrijd. Je kunt hier diverse uitstekende kip-, rund- en lamsvlees-schotels bestellen. Voor vegetariërs verdient de wortel-groententaart een aanbeveling.

Op slechts 800 meter van Stamford Bridge vind je de beste authentieke Napolitaanse pizza’s van Londen. Op 94 Waterford Road zit namelijk Santa Maria Chelsea. Alle pizza’s zijn vers bereid, en net zo in trek als de home made limonade.

Voor de smakelijkste Turkse gerechten kun je naar Best Mangal Fulham, op 619 Fulham Road. Het restaurant bestaat al 25 jaar en ligt op 300 meter loopafstand van het metrostation Fulham Broadway. Op wedstrijddagen wordt er een speciaal menu geserveerd waardoor je ondanks de drukte heel snel wordt bediend. Alles is heerlijk vers, van de salades en linzensoep tot aan de kip- en lamskebab.

Heb je maar weinig tijd, dan kun je altijd nog terecht in het Fulham Broadway Retail Centre. Dit winkelcentrum ligt direct naast het Fulham Broadway metrostation en je vindt er onder anderen een pizzeria, een Sainsbury supermarkt, café en bioscoop.

Natuurlijk sluit je af met een pint in de Butchers Hook op 477 Fulham Road. In dit café werd in 1905 Chelsea FC opgericht, en nog steeds is het dé plaats om de wedstrijd nog eens door te nemen met de andere fans. Het is wel handig als je enkele bekende Chelsea-chants mee kunt zingen.

Locatie voor huldigingen

Wanneer Chelsea FC een grote prijs heeft binnengehaald, wordt dit gevierd op Eel Brook Common. Dit is een park op zo’n vijf minuten loopafstand van Stamford Bridge. In 1883 werd deze plek door rivaal Fulham FC gebruikt voor zijn thuiswedstrijden, maar daar kun je de fans maar beter niet aan herinneren. Bij winst van de landstitel, beker of een internationale prijs rijdt een dubbeldekker vanaf Stamford Bridge, via Fulham Road naar Eel Brook Common, waar een podium is opgericht. Vervolgens wordt hier met de fans een feestje gevierd.

Andere wedstrijden die je misschien wil bekijken:
Premier League

Chelsea FC - Sheffield United

zaterdag 16 dec. 15:00 Datum bevestigd
Stamford Bridge, Londen
p.p. vanaf  
p.p. vanaf  
€289
p.p. vanaf  
€511
Bekijk reizen
Carabao Cup

Chelsea FC - Newcastle United (Carabao Cup)

19 of 20 of 21 december  
Stamford Bridge, Londen
p.p. vanaf  
p.p. vanaf  
€258
p.p. vanaf  
€448
Bekijk reizen
Premier League

Chelsea FC - Crystal Palace

woensdag 27 dec. 19:30 Datum bevestigd
Stamford Bridge, Londen
Verkoop gaat snel
p.p. vanaf  
p.p. vanaf  
€537
p.p. vanaf  
€816
Bekijk reizen