Wat kun je doen tijdens je Old Firm-voetbalreis

Er zijn een paar voetbalrivaliteiten in Europa die veel meer de moeite waard zijn dan de rest. De wedstrijd in Sevilla tussen Sevilla FC en Real Betis is daar een voorbeeld van. Of waarom niet die tussen PSG en Marseille? Of als je van Italiaans voetbal houdt: de derby van Milaan. Maar misschien wel de leukste van allemaal is de Old Firm in Schotland, tussen de Glasgow Rangers en Celtic. Glasgow bezoeken voor de Old Firm is een must-go als je een échte voetbalfan bent.

Hoe staat het met de rivaliteit?

Laten we beginnen met de naam van de derby, Old Firm. Waar komt die naam vandaan? Niemand weet het echt, maar er zijn verschillende theorieën over. Eén van de theorieën waar we van houden, is die waarbij een wedstrijdcommentator in de begindagen een wedstrijd tussen deze twee teams beschreef als tussen “twee oude, goede vrienden”.

Maar waarom zijn deze clubs dan eigenlijk zulke bittere rivalen? Nou, Celtic-fans beweren dat de Old Firm-derby stierf op de dag in 2012 waarop de Rangers financieel aan de grond zaten en de groen-witte supporters noemen deze derby sindsdien “Glasgow derby”. Maar de Rangers-supporters noemen hem nog steeds de Old Firm. 

De rivaliteit heeft veel te maken met het feit dat deze twee clubs tot de succesvolste van Europa behoren en uit dezelfde stad Glasgow komen. Maar de belangrijkste reden hiervoor is geworteld in de religie en in verschillende opvattingen over religie. Traditioneel zijn Rangers-supporters Schotten of Ulster-Schotten en daarnaast ook protestants en loyalists, terwijl Celtic-fans meer Iers-Schots en katholiek en republikeins zijn. Hierdoor zijn de wedstrijden echt intens geworden. Spelers hebben deze wedstrijden ooit beschreven als “angstaanjagend” en “de gekste sfeer ooit”. 

Hun eerste ontmoeting vond plaats op 28 mei in 1888, een wedstrijd die Celtic met 5-2 won. Maar historisch gezien zijn de Rangers hun grote broer omdat ze meer derbies hebben gewonnen dan Celtic, ook al heeft Celtic meer succes in de competitie en in Europa gehad.

De ervaring in het Ibrox Stadium

Aan de zuidkant van de rivier de Clyde ligt het op twee na grootste voetbalstadion van Schotland: Ibrox. Dit is de thuisbasis van de Rangers en heeft een capaciteit van 50.817 mensen. 

De sfeer in Ibrox is dan ook overweldigend te noemen. Elk weekend is geweldig, maar als je wilt genieten als de sfeer op zijn hoogtepunt is, dan is de Old Firm dé reden om dit stadion te bezoeken. En met een VIP-pakket krijg je bovendien het allerbeste aanbod. Een voetbalreis dus, om nooit meer te vergeten!

Wat je niet mag missen in Glasgow

Glasgow is een stad met verschillende, geweldige live muziekgelegenheden en nachtclubs, maar ook een perfecte combinatie van het oude en nieuwe. Je vindt er prachtige parken en botanische tuinen, geweldige whiskey-ervaringen, toprestaurants, een van de mooiste kathedralen ter wereld en natuurlijk een voetbalmuseum. Dit is een onderschatte stad die een reis meer dan de moeite waard is.

Hoe kom je er?

Dat gaan wij je vertellen. Er zijn namelijk veel vluchten van en naar Glasgow. Het is ook mogelijk om eerst naar Edinburgh en dan naar Glasgow te vliegen. Met de trein is ook mogelijk, en wel voor een redelijke prijs. Hij doet er dan slechts 1 uur en 20 minuten over. Een andere optie is om een auto te huren en er zelf heen te rijden, want de autowegen zijn er heel goed. 

 

Hoe je er ook komt en wat je ook doet als je er bent, wij garanderen je dat je een voetbalreis naar Glasgow nooit meer zult vergeten. Vooral als je ook nog een Old Firm-wedstrijd meepikt! Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *